Автор: Алекси Пулен, радио “СюдМисля, че той показа в това

...
Автор: Алекси Пулен, радио “СюдМисля, че той показа в това
Коментари Харесай

Каролин Галактерос: Путин показа, че Русия е разумна сила, а ние сме неразумни с желанието си за разрушение и ескалация

Автор: Алекси Пулен, радио “Сюд ”

" Мисля, че той сподели в това изявление освен огромна предвидливост, само че, и мисля, че това беше задачата му, че Русия е рационална мощ, а ние сме неразумни, по едно и също време с нашите стремежи за дестабилизация и опустошение, само че и с насърчаването на ескалацията, метода, по който използваме Украйна и така нататък Така че считам, че това е доста забавно изявление и призовавам всички слушатели да отделят време, с цел да го чуят, тъй като в последна сметка в никакъв случай не изслушваме руснаците ". Това казва Каролин Галактерос, политолог, лекар по политически науки. Тя управлява мозъчния концерн GEOPRAGMA, в предаването “Безрезевно ” на Алекси Пулен по френското радио “Сюд ”. Каролин Галактерос е а втор на книгите Guerre, Technologie et société (Война, технология и общество, 2014 г.) и Vers un nouveau Yalta. Recueil de chroniques géopolitiques 2014-2019 (Към нова Ялта. Сборник с геополитически летописи, 2019). 

- Минаваме на различен континент и ще приказваме за един различен президент с вас, Каролин Галактерос. Вие сте политолог, лекар по политически науки и ръководите мозъчния концерн GEOPRAGMA. Искам да се върнем към интервюто-събитие на американския публицист Тъкър Карлсън с президента Владимир Путин в Кремъл, което някои медии считат за “пропагандистко ”, а не за журналистическо, двучасов диалог, който вие сте гледали. Какво би трябвало да запомним от тези два часа?

- Определен брой неща. Наистина два часа наподобяват доста, само че в случай че погледнем какъв брой речи на Володимир Зеленски трябваше да изтърпим от две години насам, човек си споделя, че в последна сметка може за първото изявление на Путин. Още повече, че продължителността беше значима. Това може да наподобява въпрос на форма, само че в действителност е въпрос на наличие. Според мен в това изявление формата беше по-важна от наличието, защото той незабавно взе превъзходство - първо, над Тъкър Карлсън. Може да приказват каквото си желаят за Тъкър Карлсън, само че той е незабравим публицист. Упрекваха го основно, че е непосредствен до Доналд Тръмп…

- Че е агитатор, потребен глупак.

- Именно, че е от неверната страна, в резюме, че е в лагера на злото, само че отвън това, мисля, че Владимир Путин се настани доста добре през цялото време, прочее по един малко подигравателен, малко благосклонен метод, казвайки му “шоу ли ще вършим или ще приказваме съществено? ”. И отсам той потегли в една доста дълга историческа ретроспекция, повече от половин час. Тъкър се опита на два пъти да попита дали това в действителност е подходящо, само че то беше. Той в действителност сподели, първо, че Русия е от памтивека; второ, че Украйна общо взето е изкуствена държава; трето, че поляците имат искания към нея, тъй като в даден миг една част от днешна Украйна е била полска и така нататък Тоест той преразгледа още веднъж всичко това и, до момента в който го правеше, в действителност даде вероятност на този спор, тъй като от две години в тази война все повтарят “Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 година “ и така нататък А той ви изяснява всичко и едно от главните му послания е “ние отидохме в Украйна, с цел да сложим завършек на войната в Донбас и на западната война, която се води против нас ”.

- От 2014 година

- От 2014 година, само че той даже се върна по-назад, тъй като загатва трите огромни момента на отчаяние на Русия от Запада след Студената война: първият - разширението на НАТО…

- За което Русия беше претендент прочее.

- Да, тя изиска - “защо не и ние? ”. По това време ѝ споделиха “да ”, а три години по-късно “не, няма да е допустимо ”.

- По времето на Клинтън и Буш.

- Това беше по този начин, само че имаше и цялата поддръжка - и аз добре го знам - цялата поддръжка на Централно разузнавателно управление на САЩ, т.е. американската поддръжка, за терористите в Южен Кавказ за дестабилизирането на Русия и най-после, продължението на така наречен “Брилянтни камъчета ” (Brilliant Pebbles) от времето на Роналд Рейгън, т.е. противоракетният щит при започване на ХХI век, което в действителност беше метод да се разклати изцяло салдото на силите в Европа и да бъде застрашена Русия.

- Той приказва също за неспазените съглашения, които бяха подписани с Франция и други.

- Минските съглашения, само че, несъмнено. А след това и за началото на разполагането на първите бази в Украйна. Тоест, мисля, че той сподели в това изявление освен огромна предвидливост, само че, и мисля, че това беше задачата му, че Русия е рационална мощ, а ние сме неразумни, по едно и също време с нашите стремежи за дестабилизация и опустошение, само че и с насърчаването на ескалацията, метода, по който използваме Украйна и така нататък Така че считам, че това е доста забавно изявление и призовавам всички слушатели да отделят време, с цел да го чуят, тъй като в последна сметка в никакъв случай не изслушваме руснаците.

- Друг значим миг - “Северен поток ”. Кой саботира “Северен поток ”? Той се пошегува с Тъкър Карлсън, казвайки му “Не сте ли вие? ”, а след това “Не, това е Централно разузнавателно управление на САЩ ”. Но след това споделя, че няма доказателства или най-малко не желае да даде доказателства, че е задоволително да се види кой има интерес да саботира “Северен поток ” и кой може да го направи и тук отговорът е явен, само че че в пропагандата американците са първенци и даже руснаците да дадат доказателства, няма да има огромна изгода. Ето това сподели той. Не е ли озадачаващ този отговор?

- Поразена съм от огромната логичност в думите на Владимир Путин, т.е. той демонстрира, че е схванал играта. Непрестанно укоряват Русия, че е неприятна, укоряват я за нейните вмешателства, за доста неща, само че ненапълно я укоряват, както укоряваха сърбите през 90-те години, за тази некадърност да играе по разпоредбите на западната агитация. Но в действителност това не ги интересува. Тоест, те доста добре знаят, първо, че другите знаят какво са създали, и второ, знаят, че те знаят. Всички знаят.

- Швеция сподели, че в последна сметка закрива следствието за “Северен поток ”, защото не е в нейната пълномощия, че е доста комплицирано, а тя, Швеция, също желае да влезе в НАТО. Така че естествено, че няма да уточни с пръст член на НАТО.

- Това е ясно.

- Това е игра на глупци.

- Разбира се, че това е игра на глупци и това е игра, в която в последна сметка европейците са глупците и преди всичко германците.

- И французите, когато забележим позицията на Еманюел Макрон.

- Ние сме на никое място в тази история. Влачим се след Съединените щати и сега, в който в Съединените щати стартират да си задават въпроси за нейното продължение и какво да създадат, дали ще съумеят и дали е рационално да не престават ескалацията, Франция, както нормално, е на линия.

- Да, с цел да поеме щафетата във финансирането на войната в Украйна, само че също и от интерес, тъй като в последна сметка от финансирането на войната в Украйна се възползват американските производители на оръжие, само че и европейските, без значение дали това са производителите на снаряди, на артилерийските оръдия “Сезар ”, въпреки всичко това подкрепя военната стопанска система, ние сме във война. Това е коренен метод да предизвикаме напредък, даже с производството на оръжия.

- Това е доста, доста правилно за американците и те прочее го споделят, няколко публични американски представители го споделиха ясно - американската стопанска система е доста по-добре от началото на войната в Украйна, европейските арсенали се изпразват, след това ги пълним с нашите оръжия.

- Плюс втечнения природен газ.

- Именно. На нас тази война ни сподели, че в последна сметка имаме доста малко неща и че в действителност би трябвало да стартираме още веднъж производството на оръжия. Мисля, че в действителност би трябвало да възстановим освен запасите си, само че и избрани качества и сили. Въпросът не е в това. Въпросът е дали в действителност да го вършим, с цел да се противопоставим на Русия, която би трябвало да бъде наш съдружник, на която се противопоставихме, която избутахме в нейните укрепления, която е напът да завоюва - и той беше доста явен през вчерашния ден, той сподели “не, Полша, балтийските страни... ”

- Ще приказваме за това по-късно. Ще създадем дребна пауза. Ако желаете, задайте въпроси на нашия посетител. До по-късно.

 

- Отново сме дружно с нашия посетител Каролин Галактерос, с цел да приказваме за изявлението с Владимир Путин на Тъкър Карлсън, само че също и за обстановката в Украйна. Вие сте политолог, ръководите мозъчния концерн GEOPRAGMA, а също по този начин стартирахте собствен канал в You Tube - Paix et guerre - по тези геостратегически въпроси. Говорехме за мощните страни на това изявление. Владимир Путин изяснява, че няма никакъв интерес и никакво предпочитание да нахлува в Полша или Латвия, както НАТО се пробва да покаже - че Русия е хищническа мощ, а той споделя, че не, това би означавало да се тръгне към международна война и че никой няма интерес от нея, най-много Русия.

- Тук си даваме сметка, че живеем в различна действителност, с цел да забравим, че губим залозите, които направихме. Това е явно. Защо Русия да атакува страни, нуклеарно предпазени от Съединените щати в съюз от вида на НАТО? Това е самоубийство! Владимир Путин не е самоубиец, всичко друго, само че не и самоубиец!

- Той не е самоубиец, само че задава въпроси за избора на Германия, с желанието ѝ да не желае в този момент отварянето на съществуващата газова тръба и обстоятелството, че немската стопанска система е напът да рухне поради прекомерно високата цена на силата и глобите. Той не го схваща това.

- Напълно съм съгласна. Той изяснява, че не схваща и това е много неясно, само че почтено казано от “Северен поток ” насам сме неприятно сюрпризирани от реакциите на канцлера Шолц, който от време на време върви във Вашингтон, с цел да “уточняват ” описа за това, което се е случило, за това, което не се е случило, за това какво да кажат. През това време немската стопанска система страда доста и немското общество и народ страда. Междувременно Полша печели, тъй като аз считам и го споделих още преди шест-осем месеца, че американците настройват Полша против Германия.

- Две огромни страни в Европа като население и повърхност.

- Все отново би трябвало да се върнем първоначално, а началото е, че Съединени американски щати желаеха да разбият енергийната връзка сред Германия и Русия. Това стана.

- Бяха отправени даже закани към “Северен поток 2 ”, незабавно след построяването на газопровода.

- Това се случи и поляците, които са положителните възпитаници, примитивните антируснаци, които познаваме, са несметно настройвани, подпомагани, подтиквани и във военно отношение са доста напред, и доста мощно желаят ескалацията да продължи.

- Защото виждат в нея отварянето на зона на въздействие в Украйна.

- Да и тук има едно обръщение, което беше ясно изречено, доста небрежно в изявлението, само че беше казано: Русия знае всичко, което става в Украйна, всичко! И той сподели: има доста наемници - американци, той споменя поляците, мисля, че загатна германците и сподели “докато има наемници - макар че знаем, че това може да са някогашни бойци - забавното е, че не загатна англичаните, тъй като англичаните са доста маневрени, - само че в деня, в който те са бойци, за Русия това става изцяло друго ”.

- Да, това е сигурна ескалация. Не е желателно.

- И той напомни също какъв е ползата на Съединените щати да разполагат американски бойци на украинска територия?

- Когато виждаме броя на американските бази в Близкия изток, той е впечатляващ.

- Да, само че има проблем. И за какво?

 

- На телефона е Шантал от Бастия, която желае да ви зададе въпрос. Добър ден, Шантал!

Шантал: - Добър ден, Алекси Пулен! Очарована съм от вас, вие сте човек, на който се удивлявам извънредно доста поради всичко, което вършиме! Да не приказваме за Каролин Галактерос - Guerre et paix е доста, доста добра концепция и се надявам, че каналът ѝ ще има огромен триумф. Преди известно време зададох въпроса на Жак Бо, като му споделих, че за мен във войната в Украйна Съединени американски щати имаха за задача - и това прочее се вижда с Шолц и Макрон - първо, да унищожат немската промишленост, второ, да унищожат френските технологии. Защото на първо място те не желаеха Европа като такава да се развива, нейната стопанска система, а още повече Русия да се сближава с Европа. Не бива да забравяме, че Байдън в изявление на 8 февруари сподели на една немска журналистка, че “Северен поток ” няма да го бъде. Това беше преди 24 февруари 2022 година

- Много преди този момент.

Шантал: - Точно по този начин и хората не трябва да го не помнят. Аз мисля, че Путин не е побъркан, за какъвто желаят да го показват. Няма никаква причина да нахлува в балтийските страни, само че те са контраогън. Полша - той няма предпочитание НАТО да му излезе в тил, той към този момент е против него в Украйна. Но бих желала да попитам Каролин Галактерос какво мисли за позицията на Франция? На последната си конференция в Швеция на господин Макрон сподели, че е подготвен да отиде до дъно в Украйна, с нашите пари въпреки всичко.

- Да дадем думата на Каролин Галактерос, тъй като в действителност в Швеция Еманюел Макрон преразгледа френската нуклеарна теория, обяснявайки, че френската атомна бомба не е единствено за Франция, а и за цяла Европа. Все отново това беше желанието на ген. Дьо Гол. Това беше казано с изключителна лекост, с съвсем никакъв коментар във френските медии, като че ли е нещо обикновено, тъй като това е Европа.

- И във френските армии също.

- Да, и във френските армии. Какво вършат генералите? Какво става във Франция? Мек прелом ли се случва или Европа ще надделее над това, което е останало от дребния суверенитет на Франция?

Каролин Галактерос: - Имаме европеист отпред. За него Европа е бъдещето на Франция и окончателната форма, която може да одобри това, което е останало от Франция. Той просто не помни, че, първо, атомът не се споделя! Люсиен Поарие, който въпреки всичко е един от бащите на френското нуклеарно обезсърчаване, наред с други, с Бофр, ми го сподели, когато бях напълно млада студентка - атомът не се споделя и изравнителната мощност на атома прави по този начин, че дребни сили с няколкостотин нуклеарни глави могат да бъдат в отношение на обезсърчаване и баланс на страха с доста огромни сили, като Съединени американски щати или Русия.

Намираме се във фаза на разложение, на съзнателен отвод от това, което е останало от суверенитета, което е доста, доста съществено. Така че в речта си в Стокхолм той в действителност сподели - това е изразителност, само че изразителност със съществени последици - той сподели “повечето жизненоважни ползи на Франция са в Европа и затова е разумно нашият нуклеарен инструмент да може да се разпростре над Европа, за защитата на Европа, с цел да бъдат съхранени нашите ползи ”. Първо, главните стратегически ползи на нацията съзнателно са неразбираеми и второ, когато в Европа са най-големите войнолюбци, най-опасните луди, поляците, балтийците, по отношение на Русия, да кажеш това е просто  покана за провокация, за ескалация. Всъщност се трансформираме в цел.

- Мисля, че нямаше споменаване на Франция в изявлението на Путин.

- Не, той даже не ни загатна.

- Помним срещата на онази голяма маса по времето, когато Еманюел Макрон към момента се опитваше да управлява и едните, и другите. Това, което се случва през днешния ден, казвате вие, е последователното намаляване и рискът от ескалация. Благодаря ви доста, Шантал, че зададохте въпроса си. Принудени сме да спрем дотук това връщане към изявлението на Карлсън, само че също и към обстановката. Бих желал да поговоря с вас и за промяната на генералите отпред на украинската войска тази седмица. За страдание времето е малко.

Превод от френски: Галя Дачкова

Свързани публикации: Каролин Галактерос: Европа поддържа хунтата на Зеленски, а не украинския народ. Това е болна русофобия

Каролин Галактерос: Путин сподели на целия свят, че може да се възпротиви на Запада

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР