автор: Адам Грант превод: Камен Велчев издателство: Кръгозор цена: 28

...
автор: Адам Грант превод: Камен Велчев издателство: Кръгозор цена: 28
Коментари Харесай

Kнига: "Помисли пак" на Адам Грант

автор: Адам Грант превод: Камен Велчев издателство: " Кръгозор " цена: 28 лева
Казват, че новаците в игри на карти са по-добри от майстори, на които са им сменили разпоредбите, тъй като на хората по принцип им е доста мъчно да се отучат от наученото или да сменят рутината си. " Отличителният белег на мъдростта е да знаеш по кое време е пристигнало времето да захвърлиш някои от най-ценните си мисловни настройки и някои от най-харесваните аспекти на идентичността си ", написа организационният психолог Адам Грант в новата си книга " Помисли отново. Как да се научим да преосмисляме възгледите си в нашия бързо изменящ се свят ". Грант е приключил " Харвард " и още като студент със свои сътрудници основава обществена мрежа (впоследствие губят интерес и я спират), няколко години преди Марк Зукърбърг да измисли Фейсбук. Авторът употребява този индикативен образец от личния си опит, с цел да илюстрира по какъв начин, в случай че беше показал повече проницателност и еластичност на мозъка, в този момент щеше да е милиардер.

Гъвкавост е основна дума, която се повтаря постоянно в книгата, в която се редуват увлекателни истории, образци, които подвигат адреналина, и изследвания, чиито заключения убеждават читателите, че не е ужасно да си сменят мнението. Не единствено, че не е ужасно, само че преосмислянето на позициите и убежденията постоянно води до по-добри резултати във всяка сфера на живота. И даже избавя живот като в тази ситуация с пожарникаря, който осъзнава, че би трябвало да подпали тревата към себе си, с цел да се избави от огромния пожар.
Реклама
Адам Грант извежда четири съществени понятия: " просветител ", " прокурор ", " политик " и " академик ". Илюстрира по какъв начин, уверени в личното си право, хората от време на време се трансформират в проповедници, които се стремят да наложат на всички личните си възгледи. Съвсем в човешката природа е да мъчно да признaваме личните си неточности, само че да действаме като прокурори, когато се съмняваме в непознатите гледни точки. Същевременно у множеството хора дреме политик, който желае да завоюва самопризнание за личната си справедливост, само че съгласно Грант би трябвало да не му обръщаме толкоз внимание, а за сметка на това да се опитваме да бъдем повече като учените. Съвременните учени би трябвало да подлагат на подозрение личните си открития, както и тези на сътрудниците си. Най-важно е да не се опасяваме от неточности и провали, тъй като за доста хора промяната на мнението значи признание, че са сбъркали.

Умението да се отучваме може да е по-важно за триумфа от интелигентността. Aвторът стига по-далече, обявявайки, че интелигентността може даже да вреди, тъй като ни кара да се вкопчваме в това, което знаем, и да възприемаме оборването на възгледите ни като нахлуване против нашата същина или его. Като предизвестие наподобява историята на основателя на Blackburry Майк Лазаридис, който въпреки и считан за гении, не съумява да планува бъдещия триумф на смарт телефоните и банкрутира. Той е образован, само че мозъкът му не е задоволително еластичен и не се приспособява елементарно към измененията. Същевременно не би трябвало да забравяме, че смяната на мнението не би трябвало да е самоцелна, а да се основава на новата информация, с която разполагаме, както и на изменящия се към нас свят.

И тази книга на Адам Грант към този момент се трансформира в обичано четиво по целия свят също като " Дай и ще получиш ". Работата му като съветник на корпорациите Гугъл, NBA, Bridgewater и фондация " Гейтс " му разрешава да дава безапелационни образци от кухнята. Не инцидентно Адам Грант е приет за една от десетте най-влиятелни персони в света в региона на мениджмънта и участва в класациите " 40 под 40 " на Fortune.
Адам Грант Фотограф: Личен списък Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Тамара Вълчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР