Автономният район на Кюрдистан в Ирак призовава за президентски и

...
Автономният район на Кюрдистан в Ирак призовава за президентски и
Коментари Харесай

Иракски Кюрдистан планира избори

Автономният регион на Кюрдистан в Ирак приканва за президентски и парламентарни избори за 1 ноември, написа Reuters, цитирайки базираната в Ербил телевизия Rudaw.

Изборите през ноември са категорично за парламент и председателството на района, а не за самостоятелна страна. Те ще затвърдят легитимността на кюрдските водачи, преди да се пристъпи към договаряния с Ирак за цялостна самостоятелност на района. Председателят на иракския парламент Салим ал-Джабури съобщи, че е подготвен да стартира разговор с Иракски Кюрдистан за решение на разногласията, само че изключи договарянията за самостоятелност. Иракски Кюрдистан разгласи, че възнамерява да употребява резултата от референдума като мандат за договаряния за мирното обособяване на кюрдския район посредством диалози с Багдад.

Багдад отвърна на референдума с интернационална възбрана на полети на кюрдски летища, до момента в който Иран и Турция започнаха взаимни военни тренировки с иракските войски на границата си с Иракски Кюрдистан. Съседите на Ирак в Анкара и Техеран се притесняват, че референдумът може да подхрани кюрдския фракционизъм в личните им страни. Турският президент Ердоган сподели, че страната му ще наложи спомагателни наказания на северен Ирак. Иран разпростра дузина танкове, подкрепени от артилерия, по границата си с самостоятелния кюрдски район на Ирак, оповестява кюрдски офицер. 

В момента Иракски Кюрдистан среща поддръжка само от Израел. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху излезе с изявление относно референдума, в който се споделя, че Израел " поддържа законните старания на кюрдския народ да реализират своя лична самостоятелност ".  " Трябва да бъде основан свободен Кюрдистан, най-малко в Ирак. В интерес на Съединените щати и Израел е това да се случи. Време е Съединени американски щати да поддържат процеса ", съобщи и израелският министър на правораздаването Айелет Шакед на конференция за битка с тероризма предишния месец. 

" Израел би приветствал друга страна в района, която да споделя загрижеността от възходящата мощ на Иран, в това число опасността от подкрепяните от Ирански шиитскии милиции в Ирак ", изяснява поддръжката от страна на Израел, Сет Франтзман - откривател в Центъра за проучване на интернационалните връзки и прибавя:  " Доклади също по този начин демонстрират, че петролът от Кюрдистан се закупува от Израел. "

Кампанията за изборите ще стартира на 15 октомври. 

Настоящият президент на региона Масуд Барзани е правоприемник на династия, която води кюрдската битка за самостоятелност повече от век. Барзани поема председателството на Иракски Кюрдистан от основаването му през 2005 година, две години откакто ръководената от Съединени американски щати инвазия смъкна Саддам Хюсеин от власт. Тогава нова иракска конституция дефинира Кюрдистан като самостоятелен федерален район. Не е ясно, дали Барзани ще продължи мандата си, защото един път към този момент е бил продължен през 2014 година, когато ислямска държава превзема една трета от Ирак, заплашвайки кюрдския район. Водената от Съединени американски щати атака против ислямска страна има силна подкрепа от кюрдските пешмерги.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР