Автономните системи за управление на колите са по-безопасни от хората-шофьори,

...
Автономните системи за управление на колите са по-безопасни от хората-шофьори,
Коментари Харесай

Хората са лоши шофьори, казват компании за самоуправляеми коли


Автономните системи за ръководство на колите са по-безопасни от хората-шофьори, настояват разработчиците на самоуправляеми автомобили (снимка: Cruise)

Провокативно изказване разгласиха през седмицата две от фирмите, които интензивно създават технологии за самостоятелно шофиране. Cruise и Waymo споделят, че хората са неприятни водачи и, че технологиите са сериозни за възстановяване на пътната сигурност.

Crusie разгласява изказването си под формата на реклама на цяла страница в огромните вестници – San Francisco Chronicle, New York Times, Los Angeles Times и Sacramento Bee – със заглавие: „ Хората са ужасни водачи “. Waymo беше по-скромна и разгласява изказване единствено в своя блог.

Двете компании реагираха на дейностите на регулатора, Калифорнийската комисия за комунални услуги (CPUC), който забавя за повторно издаването на разширени разрешителни за даване на комерсиални услуги за транспорт на пасажери в Сан Франциско с изцяло самостоятелни возила без наличието на водач зад кормилото, когато и да е на деня. 
още по темата
В четвъртък CPUC измести чуването за 10 август, без да уточни аргументи за отлагането, като съобщи сбито, че въпросите изискват „ по-нататъшно разглеждане “, съобщи TechCrunch.

„ Вие може да сте добър водач, само че доста от нас не са “, споделя Cruise в рекламата си. Всяка година в Съединени американски щати хората предизвикват милиони произшествия. Самоуправляващите се коли на Cruise са основани, с цел да избавят животи “.

Компанията акцентира също, че нейните транспортни средства са имали 92% по-малко конфликти като главен участник и 54% по-малко конфликти като цяло спрямо хората-водачи в сходна среда на шофиране.

На собствен ред Waymo заяви в блог обява, че е употребила роботизирано такси, с цел да проучва скоростта на колите в Сан Франциско и Финикс за интервал от 10 дни, и е открила, че доста коли се движат над ограничаването на скоростта от 25 благи в час (40 км/ч). Компанията цитира данни на Националната администрация за пътна сигурност на Съединени американски щати (NHTSA), съгласно които през 2020 година една трета от всички пътнотранспортни катастрофи и 13% от пострадванията в Съединени американски щати са свързани с превишена скорост.

Waymo акцентира също, че за разлика от хората-шофьори, системата за самостоятелно шофиране Waymo Driver прецизно съблюдава ограничаването на скоростта и може да „ планува евентуалните маневри на транспортни средства към нея и да реагира надлежно “.

В същото време доста цивилен деятели не виждат самоуправляващите се коли като решение. Те настояват, че градовете би трябвало да предизвикват публичния превоз и микромобилността, а не решенията на софтуерните колоси.

Понастоящем Cruise е лицензирана за търговски транспорт на пасажери в избрани региони на Сан Франциско от 22:00 до 6:00 ч., както и за гратис обслужване на пасажери из града когато и да е на деня, със или без водач в кабината. Waymo дава безвъзмездни услуги за транспорт на пасажери в Сан Франциско когато и да е на деня, само че чиновник по сигурността би трябвало да участва в транспортното средство.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР