Автономните машини са изправени пред сложни морални дилемиМедицинската лаборатория на

...
Автономните машини са изправени пред сложни морални дилемиМедицинската лаборатория на
Коментари Харесай

Кого ще нараняват бъдещите безпилотни коли?

Автономните машини са изправени пред комплицирани морални алтернативи

Медицинската лаборатория на Масачусетския софтуерен институт разгласи резултатите от траяло 2 години проучване. Проектът се споделя Moral Machine (морална машина) и би трябвало да даде отговор на някои съществени въпроса. Основният от тях „ какво решение би трябвало да вземе безпилотния автомобил в обстановка, в която се постанова да избира сред това да блъсне пресичаш пешеходец или да избегне удари, само че подложи на риск живота на возещите се в колата пасажери? ”

 Кого ще нараняват бъдещите безпилотни коли? (ВИДЕО)

Учените са разиграли стотици разнообразни сюжет, различаващи се по броя на хората в автомобила и на пешеходците. Те са разиграни пред милиони хора в 233 страни, като в последна сметка са получени 40 млн. разнообразни отговора. Съответно от тях са направени любопитни заключения.

 Кого ще нараняват бъдещите безпилотни коли? (ВИДЕО)

Основното в тази ситуация е, че безпилотният автомобил не знае на каква възраст и от какъв пол са както хората, които транспортира, по този начин и тези, които пресичат пътя. При един от сюжетите, в автомобила се возят двама възрастни с дете, нарушител и куче. В същото време пътя пресичат скитник, куче, жена-лекар и предприемач, и колата би трябвало да вземе решение коя от двете групи да жертва.



Във всеки един от съответните случаи самостоятелният автомобил би трябвало да вземе решение, което за човек би било много мъчно. Учените обаче са безапелационни, че прекосяването към безпилотни транспортни средства сигурно ще докара до сходни обстановки. И в случай че хората в действителност желаят да предадат ръководството на компютрите, те ще би трябвало да се замислят съществено.

Снимки и видео: MIT Media Lab, Motor Trend
automedia.investor.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР