- Автономен e-ATAK на Karsan ще бъде първият такъв автобус

...
- Автономен e-ATAK на Karsan ще бъде първият такъв автобус
Коментари Харесай

Karsan навлиза на пазара в Северна Европа с автономния e-ATAK!

- Автономен e-ATAK на Karsan ще бъде първият подобен рейс в градска линия на Европа!
- Автономен e-ATAK на Karsan отиде в Норвегия!
- Автономният e-ATAK беше предаден на частния оператор Vy Buss и ще влезе в употреба за Kolumbus, новаторския PTA в района.

Karsan продължава да прави името си известно на интернационалните пазари със своите новаторски технологии на продуктовата си гама. Модернизирайки транспортната инфраструктура на доста градове със своите екологично чисти, с нулеви излъчвания и най-съвременни електрически търговски транспортни средства и разширявайки парка си от електрически транспортни средства в Европа до над 250 машини, Karsan продължава да прибавя нови глави към своята история на триумфа. Норвегия, една от страните с най-голям дял в продажбите на коли на електрически транспортни средства в международен мащаб, избра Karsan, с цел да достави своята градска транспортна мрежа с самостоятелни електрически рейсове.

Karsan Autonomous e-ATAK има софтуерна платформа за автоматизирано шофиране равнище 4 на ADASTEC flowride.ai и ще се употребява за първи път в Европа на градска линия за транспорт на пасажери в град Ставангер. Иновативният електробус може да върви без водач по плануван маршрут. Способен е да доближи скорост до 50 километра в час при всевъзможни метеорологични условия през нощта и деня, когато е в режим на независимо шофиране. Автобусът може самостоятелно да извършва задания, осъществявани преди този момент от водач, като прекъсване на автобусни спирки по маршрута, ръководство на пасажерите качване/слизане, навигация през кръгови кръстовища, пътни артерии или светофари и така нататък

Говорейки за доставката на самостоятелен електрически рейс в Норвегия, основният изпълнителен шеф на Karsan Окан Баш сподели: „ Направихме първия си експорт на северноевропейския пазар, за Норвегия с нашите 8-метров електрически самостоятелен рейс e-ATAK. Продължаваме да вървим по пътя си към бъдещето на превоза с нашите артикули, като визията ни е „ една стъпка напред в бъдещето на подвижността “. Доставката е още един крайъгълен камък за Karsan Autonomous e-ATAK, защото това ще бъде първият огромен рейс без водач, който транспортира пасажери в действителни пътни условия в Европа “.

Karsan предлага решения за публичен превоз, подобаващи за потребностите на актуалната епоха и достави първата партида самостоятелни рейсове от равнище 4 в Норвегия. Машините са подготвени за работа в действителните пътни условия в Съединени американски щати и Европа.

Главният изпълнителен шеф на ADASTEC доктор Али Уфук Пекер сподели: „ Ние сме доста разчувствани да разтеглим нашата софтуерна платформа за автоматизирано шофиране flowride.ai равнище 4 в партньорство с Karsan Autonomous e-ATAK с потреблението на машината в Норвегия. С нашата задача да създадем интервенциите на публичния превоз по-ефективни, по-удобни, по-безопасни и с нашата визия за „ публичен превоз преди времето “ ние сме ангажирани с нововъведенията на бъдещата подвижност. Уверени сме, че доставката на буса е измежду значимите стадии в развиването на градския превоз в Ставангер и за нас е наслаждение да участваме в това партньорство. ”

За плана за самостоятелния модел e-ATAK на Karsan R&D, бяха направени партньорски старания с друга турска софтуерна компания, ADASTEC. Автономен програмен продукт от равнище 4, създаден от ADASTEC, е интегриран в електрическо-електронната архитектура и програмен продукт за електрически транспортни средства на Autonomous e-ATAK. Автономният e-ATAK се зарежда от 220 кВтч акумулатори, създадени от BMW, има 230 кВт мощ и предлага пробег с едно зареждане от 300 км. 8,3-метровият самостоятелен e-ATAK може да транспортира 52 пасажера, което го прави пионер в своя сегмент. Зареждането на батериите става за 5 часа с AC зарядни устройства и за 3 часа с DC устройства.

Автономният e-ATAK има системи за подкрепяне при шофиране, които надвишават функционалностите на ADAS и усъвършенствани датчици LiDAR. Те работят дейно даже при най-критичните ъгли за дистанции до 120 метра, като излъчват лазерни лъчи, позволявайки триизмерно разкриване на околни обекти със сантиметър акуратност. Освен това радиовълните, предавани от предния радар, разпознават движещи се обекти до 160 метра при всевъзможни метеорологични условия. Технологията за независимо шофиране разрешава елементарно да се кара по пътищата и да проучва трафика, като получава ситуационна информираност.

Елбусът на Karsan може както да мери дистанцията до обекти и да ги разпознава посредством обработка на изображения с висока разграничителна дарба с помоща на шест RGB камери, инсталирани на разнообразни елементи на транспортното средство. Електрониката му елементарно прави разлика сред транспортни средства, пешеходци или други обекти с помощта на своите термовизионни камери без да се въздейства от светлината и метеорологичните условия. Така се
осигурява спомагателна сигурност за пешеходците и другите живи същества. Автономният e-ATAK разполага с карти с висока разграничителна дарба, които предават доста точна информация за местоположението, GNSS, акселерометри, а също и LiDAR датчици, което разрешава местоположението на автомобила да бъде определяно тъкмо и безвредно.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР