Автомобилният гигант Porsche даде заявка за революция в автомобилизма, предстаняйки

...
Автомобилният гигант Porsche даде заявка за революция в автомобилизма, предстаняйки
Коментари Харесай

Роrѕсhе прави революция в автомобилизма с нов 6-тактов двигател

Автомобилният колос Porsche даде поръчка за гражданска война в автомобилизма, предстаняйки напълно новия си 6-тактов мотор. Очаква се той да доставя доста повече мощ от елементарните 4-тактови мотори.

Да си напомним по какъв начин работеше 4-тактовият мотор

Той е дело на великия Николас Ото, а историята му стартира през далечната 1832 година Моторът разделя процеса процеса на четири стадия, а точно: абсорбция, компресия (сгъстяване), изгаряне и изпускане. Всмукателният ход е мястото, където въздухът и горивото влизат в цилиндъра. Компресията е, когато буталото избутва тази примес към горната част на цилиндъра след затваряне на всмукателния клапан. Сместа се възпламенява, избутвайки буталото назад надолу. Изпускането е последната стъпка, която изтласква останалия газ от цилиндъра през изпускателния клапан.

Какво в действителност вършат от Porsche?

Техните инженери вземат решение да прибавят още един такт на компресия и мощ към този развой. Те разказват работата на машината като „ шест отделни удара, които могат да бъдат разграничени на две поредици от три удара. “ Добавените стъпки ще се появят сред изгарянето и изпускателния ход. Тогава първата поредност ще бъде всмукване-компресия-изгаряне, последвана от компресия-изгаряне-изпускане.

За задачата патентът на Porsche демонстрира колянов вал, въртящ се върху пръстен с два концентрични кръга. Това трансформира централната точка на въртене, като дейно понижава леко хода на буталото (долната мъртва точка) за добавените ходове. Това от своя страна трансформира компресията, защото буталото не се движи толкоз нагоре (горна мъртва точка) в цилиндъра. И това също значи, че този мотор има две горна и долна мъртви точки.

Защо се стига до тази комплицирана структура?

Разбира се, цели се да се генерира повече мощ с по-добра успеваемост. В типичния мотор единствено един удар на всеки четири в действителност основава мощ. Това трансформира формулата на един удар на три и също по този начин изгаря сместа по-добре.

Все още не е ясно дали патентът ще бъд утвърден. Но за всеки случай концепцията е много забавна. С нея Porsche се стреми да резервира моторите с вътрешно горене. А за тях влиза възбрана в Съединени американски щати през 2035 година

Източник: Kaldata

Още вести четете в: Живот За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР