Автомобилната индустрия продължава да се възстановява от кризата. А докато

...
Автомобилната индустрия продължава да се възстановява от кризата. А докато
Коментари Харесай

Колко ще струва да си купим кола тази година

Автомобилната промишленост продължава да се възвръща от рецесията. А до момента в който това продължава ще се резервира и дефицита на коли втора употреба, изясняват от сектора.
 
Индустрията излиза от пандемията с 15% по-високи цени на колите, само че и с нови провокации. Войната в Украйна провокира индустриална рецесия с веригата на доставките, което води до растеж на цените на новите коли.
 
" Увеличението на цената на колите беше подбудено, и забавянето на производството, от проблеми с поддоставчици, нарастнали цени или липса на някои първични материали, естествено и силата ", сподели Станислав Панчев, Асоциация на автомобилните производители пред Българска национална телевизия.
 
А тези трудности непосредствено се отразяват на вторичния пазар. " Не единствено в България, само че и на открито от ден на ден се търсят коли втора ръка и надлежно цените се подвигнаха през предходната година най-малко 30% ", сподели Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на колите.
 
Но в случай че при колите втора употреба има дефицит, то при новите има усложнения с логистичния потенциал, което също покачва крайната цена. Вече има и гладко повишаване на лихвите по лизинговите схеми, в резултат на паричната политика на Европейската централна банка. А вносителите имат и друго основание.

Цените на колите втора ръка ще продължат да се покачват

" Предпочитат да оперират в Шенгенското пространство, а не да стоят по 2-3 дни на границите, с цел да доставят колите ", сподели Станислав Панчев.
 
Въпреки това от сектора регистрират намаляващи периоди на доставка - в необятен диапазон от 20 дни до 9 месеца. Освен това има и коли на склад.
 
 istock istock
Колите втора употреба също доближават мъчно до България - за един автомобил се борят повече търговци, което подвига цената и освен.
 
" В Западна Европа, купувайки си нов автомобил дават до 3 хиляди субсидия, в случай че автомобилът не се остави на вторичния пазар, а се хвърли в морга ", сподели Любомир Доросиев.
 
И това касае най-вече коли, които у нас бихте закупили за към 6 хиляди лв. Но в множеството случаи бюджетът е сред 10 и 30 хиляди лв.. Наблюдава се наклонност да търсят японски и корейски коли, които са на преференциална цена и с положително качество, споделят от сектора. А спад в цените на колите през тази година не се чака.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР