Автомобилите на ЦСМП са оборудвани в съответствие с действащия медицински

...
Автомобилите на ЦСМП са оборудвани в съответствие с действащия медицински
Коментари Харесай

Хинков: Екипите на Спешна помощ са длъжни да транспортират пациента от дома му до линейката при нужда

Автомобилите на ЦСМП са оборудвани в сходство с настоящия медицински стандарт „ Спешна медицина “. В този стандарт е несъмнено и наложителното съществуване на сгъваема носилка вид „ столче “ с плъзгачи, посредством която медицинският екип може да придвижи трудноподвижен пациент до колата за спешна помощ. Съгласно стандарта, преместването на незабавен пациент е несъмнено като съществена професионална подготвеност в листата по действия за всички мобилни незабавни екипи и при осъществяване на своите задачи, екипите за незабавна здравна помощ са длъжни да употребяват всички налични благоприятни условия за превоз на пациента до болница, а при положение на зародил проблем, в това число и с превозването на пациента от вкъщи му до колата за спешна помощ, да потърсят помощ посредством районната координационна централа.

Така министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков отговоря на въпрос на депутата от „ ИТН “ Тошко Йорданов по отношение на метода на напредване на тежкоболен и трудноподвижен човек от вкъщи му до болнично заведение, когато е зародила такава нужда, и по какъв начин болният стига от вкъщи си до колата за спешна помощ, за която екипът на Спешна помощ му е споделил, че ще го чака на улицата, пред блока, в който живее, имайки поради, че този човек не може да стигне самичък до нея.

„ Масова процедура е, че тежкоболни хора са принуждавани да слизат сами или с непозната помощ по стълбища на блокове, а коли за спешна помощ стоят на улицата пред блока. Служител на „ Горещата телефонна линия " на M3 не приказва за съществуването на никакви медицински стандарти, а тъкмо противоположното. През цялото време на диалога той изяснява, че преместването на тежкоболните хора по стълбищата на блоковете, от техния дом до колата за спешна помощ, която ги чака на улицата, е обвързване на техните близки и познати. Той даже дава препоръки, че в случай че не са налице задоволително хора за това преместване, такива могат да се потърсят и от прилежащите входове “, написа във въпроса си Йорданов.

„ Относно получената по телефона информация от чиновници на Министерство на здравеопазването, следва да се има поради, че в администрацията работят чиновници с друга професионална подготовка, които имат характерна експертиза единствено в избрани области. На „ Гореща телефонна линия “ се одобряват сигнали, тъжби и запитвания на жители, а отговори по подготвеност се дават документално от профилираните дирекции на министерството. Служителите от „ Горещата телефонна линия “, заради професионалния си профил, биха могли да бъдат потребни единствено по въпроси от по-общ темперамент, само че не и да показват мнения от името на Министерство на здравеопазването по отношение на условията и използването на нормативната уредба в другите браншове на системата “, дава отговор министър Хинков.

Той прецизира, че при приемане на повикване в ЦСМП за оказване на незабавна здравна помощ на болни и/или потърпевши лица, се прави телефонен триаж и на адреса се изпраща мобилен незабавен екип. Екипите са оборудвани с нужните лекарствени артикули и медицински произведения, с оглед преодоляване на ненадейно настъпило положение и за запазване здравето и живота на пациента и поддържане виталните функционалности на организма, доколкото същото е допустимо.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР