- Автомобилът ще има 24 електромотора и максимална мощност от 5521

...
- Автомобилът ще има 24 електромотора и
максимална мощност от 5521
Коментари Харесай

Стартира изключително амбициозният проект за български хиперкар – Arcanum

- Автомобилът ще има 24 електромотора и максимална мощ от 5521 “кончета ”

Новооснованата българска компания Alieno, представи план за хиперкар на бъдещето с име Arcanum (от латински - тайна). Предвижда се в топ модификацията си изцяло карбоновото купе да има напълно електрически силов елемент с максиална мощност от 5521 к.с. и оптимален въртящ момент от 8880 Нм. Максималната скорост на тази машина ще доближава 488 километра в час.

Бъдещите електрически коли ALIENO ще са собствена разработка на ALIENO Ltd, което ще позволява те да бъде създавани, подобрявани и усъвършенствани в рамките на компанията и да се подсигуряват и контролират директно техните високи технически параметри и нововъведения във всеки аспект. За задачата с изключение на разработка и производство на електрическите хиперколи, ALIENO построява и собствена производствена фабрика с кампус, тестова писта и дизайнерско, изследователско и развойно (R&D) звено. Фабриката на ALIENO, която е в развой на създаване и разширяване, е ситуирана в село Туховища, единствено на 3.5 км разстояние от централата на ALIENO в Слащен, България. За производството на ALIENO хиперколите, във фабриката на ALIENO към този момент са доставени първите KUKA 6-осни индустриални роботи.

За застраховане на дейността си, ALIENO има текущ отворен капиталов рунд, с който цели привличането на 2 млн. EUR външни вложения в подмяна на 10% дялово участие в компанията при настояща пазарна оценка на марката от 20 млн. EUR. Минималният възможен размер на инвестицията е 10 хил. EUR с които се получават 0.05% дял в компанията. Към юли 2018-а, мажоритарен собственик на ALIENO е създателят, CEO и CTO, Ахмед Мерчев, прочут до момента с производството на металотърсачи. В проекта е включен и известният търговец на битова електротехника и електроника Иван Киров, а водещ дизайнер е Енчо Енчев.

Шасито на показания първи план за хиперкар включва монокок, предна и задна подрами от армиран въглеродно-влакнест материал с усилена с кевлар долна част. В цялата конструкция на монокока са предвидени зони за деформации и усилвания. Външните панели на Arcanum са също карбонови. Дължината на хиперкара е 5240 милиметра, ширината 2180, междуосието му възлиза на 3100 милиметра. Масата на двувратното хиперкупе ще е към 1620 килограма.

Силовият елемент на напълно електрическата машина ще може да се състои от 12 или 24 електромотора, разпределени от три до шест на колело. Всеки от електромоторите, обаче, ще бъде контролиран самостоятелно по електронен път. Предвиждат се три режима на работа на елемента - Street, Track и Race, с опция за активно систематизиране на мощноста между предната и задна оси. Това значи че се предвижда цялостно задвижване със система за надзор на вектора на тягата и динамично систематизиране на въртящия момент сред всяко от колелата. Мощноста на силовия елемент ще зависи от версията и ще варира на няколко равнища - 2646 к.с. (4440 Нм), 3530 к.с. ( 5920 Нм), 4411 к.с. (7400 Нм) или 5521 к.с. (8880 Нм).

Захранването на електромоторите ще става от графенови литиево-полимерни клетки и суперкондензатори, които ще събират сила при спиранията и ще придават спомагателна мощ при резките ускорявания. Капацитетът на 800-волтовия пакет батерии ще е 60 кВт при спортния вид, 120 при пистовия или 180 кВтч при пътния вид. Максималният пробег с едно зареждане на Alieno Arcanum ще надвишава с малко 1000 км. Предвижда зарядът на батерията да позволи на колата да завърти от един до три кръга на Северния вид на пистата в Нюрбургринг.

Предвижда се още презареждането на акумулатора да става от зарядна станция с мощ 350 кВт, което ще разреши процеса да отнеме единствено половин час. Ако се използва плануванаъа за разработка специална зарядна станцию Alieno с мощност до 2700 кВт, презареждането ще става за рекордно късото време от четири минути.

Акумулаторният блок ще се състои от взаимозаменяеми модули, чиито параметри на работа ще се настройват автоматизирано в зависимост от броя и положението на клетките. Ако броят им е друг от този при базовите разновидности, хиперколата сама ще подскаже, по какъв начин да се разпределят правилно по купето, с цел да се постигне идеално систематизиране на масата и максимално невисок център на тежеста на колата.

Arcanum ще има роботизирано окачване с двойни напречни щанги, натискащи щанги и регулируеми стабилизатори за напречна устойчивост. Амортисьорите ще са електронноуправлеми, с регулировка на твърдоста и височината. Като алтернатива се предвижда и интензивно въздушно окачване като това при прототипите за състезанието “24-е часа на Льо Ман ”.

Спирачната система на хиперкара ще има три обособени подсистеми - хидравлична, електромагнитна и въздушна с използване на дейната аеродинамика на купето. Като алтернатива се планува и монтирането на спирачен парашут.

В листата на оборудването на Arcanum ще влизат карбонов волан, състезателни седалки с основа от въглерод, система за автодиагностика на електронните системи, пет камери вместо странични огледала с различаване на лица и ирис, както и комплекс от актини системи за подпомагане на лидера, получаващ данни от 17 камери, лидар, осем радара, GPS-приемник и IMU-сензор.

Компанията към този момент приема поръчки за своята “кола на бъдещето ” Цената на базовия модел е 750 000 евро, а топ-вариантът ще струва 1,5 милиона евро. За изработката на всяка обособена поръчкова машина се предвижда индустриален период от 18 до 30 месеца.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР