Автомобилът Кадилак, модел 1935 г., използван от основателя на Република

...
Автомобилът Кадилак, модел 1935 г., използван от основателя на Република
Коментари Харесай

След 5-годишна реставрация: Показват кадилака на Ататюрк в Анкара

Автомобилът " Кадилак ", модел 1935 година, употребен от създателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, е реставриран след петгодишна работа, оповестяват турските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Генералният щаб на турската войска е работил в съдействие с Федерацията за ретро коли, с цел да бъде реставриран кадилакът, който Ататюрк е употребявал като формален автомобил от 1936 до 1938 година

Специалният автомобил на марката " Кадилак " е подарен на Ататюрк от Ишбанк - най-голямата частна банка в южната ни съседка. Това е една от най-мощните коли за времето си. Тя се задвижва от 12-цилиндровият мотор 6,8-литров мотор със 150 к.с. Моделът от серията Cadillac 80 е претърпял спомагателни промени, с цел да дава отговор по-добре на потребностите на турския водач.

Автомобилът е демонтиран и изнесен от мавзолея на Ататюрк Анъткабир през 2018 година и е закаран в Истанбул, напомня телевизия НТВ.

По време на петгодишния развой на реституция редица елементи за автомобила са импортирани от Съединени американски щати. Монтирането им се е осъществявало в непрекъснато следена среда с охранителни камери , следени от Генералния щаб.

След като бе изцяло реставриран, автомобилът бе върнат в турската столица, където ще бъде изложен още веднъж в Анъткабир по случай 100-годишнината от основаването на Република Турция.

Процесът на реституция на този автомобил лиши доста време поради пандемията и забавяния при намирането на истинските му елементи, съобщи Кемал Акел, началник на плана за реставрацията на кадилака.

Акел сподели, че автомобилът е бил употребен от наследниците на сестрата на Ататюрк в южния окръг Хатай до 60-те години на предишния век.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР