Автоматите за лекарства да продават и медикаменти, отпускани по лекарско

...
Автоматите за лекарства да продават и медикаменти, отпускани по лекарско
Коментари Харесай

Вендинг-машините за лекарства ще продават и медикаменти с рецепта

Автоматите за медикаменти да продават и лекарства, отпускани по лекарско наставление. Това се предлага с промени в Наредба 28 за работата на аптеките.

Според текстовете, в обитаеми места, в които има разкрита аптека, на нейната територия ще могат да се продават посредством автомат, разполагащ с опция за аудио-видео връзка в действително време с магистър-фармацевт, позволени за приложимост у нас медикаменти с рецепта. Изключение вършат лекарства, съдържащи наркотични субстанции, антидиабетните медикаменти, онкомедикаментите, както и такива, класифицирани във фармакологична група „ Кръв и кръвотворни органи “.

Изключение е позволено и в случаите, в които автоматът е благосъстоятелност на аптека с началник помощник-фармацевт. Чрез такива автомати ще могат да бъдат продавани единствено лекарствени артикули, които се отпускат без лекарско наставление, излиза наяве от препоръчаните промени.

Досега продажба на медикаменти посредством автомат можеше да се прави само на такива, които се отпускат без лекарско наставление и автоматите наложително следваше да са ситуирани на територията на аптеката.

Сега се предлага за обитаемоте места, в които няма разкрита аптека, посредством автомат, разполагащ с опция за аудио-видео връзка в действително време с магистър-фармацевт, да могат да се продават и медикаменти с рецепта, още веднъж като се изключи групите, лекарства, неразрешени и във вендинг-машините в аптеките. И в този случай, в случай че автоматът е благосъстоятелност на аптека с началник помощник-фармацевт, от него няма да могат да се купуват медикаменти с рецепта.

Изрично се вкарва задължението медикаментите с рецепта, които се продават посредством автомати, да са предписани с е-рецепта.

Към автоматите за продажба на медикаменти също има спомагателни условия. Освен обезпечената опция за аудио-видео връзка с фармацевт в действително време, вендинг-машините би трябвало да имат обезпечена техническа опция за връзка със профилирания аптечен програмен продукт и за изцяло документиране и запазване на информацията по отношение на отпуснатите медикаменти с рецепта, както и обезпечена техническа опция за верифициране на медикаментите и за подаването на информацията към СЕСПА.

С всички промени и допълнения към Наредбата можете да се запознаете, а претекстовете към тях вижте.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР