Автоматичната станция MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) е направила снимка на

...
Автоматичната станция MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) е направила снимка на
Коментари Харесай

НАСА показа устието на пресъхнала река на Марс

Автоматичната станция MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) е направила фотография на алувиалните структури на ската на кратера Сахеки на Марс. Според геофизиците той се е образувал от в миналото съществували потоци вода в устието на пресъхнала река, оповестява уеб сайтът на НАСА, представен от Lenta.ru.

Снимката е направена на 23 януари 2016 година благодарение на камерата HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) на станцията MRO. Изображението ще бъде употребявано от учените за установяване на динамичността на съществуващите в минало речни системи на планетата. Според учените алувиалната конструкция в кратера Сахеки се явява една от най-запазените на Марс.

На 28 септември 2015 година НАСА заяви, че на планетата са открити реки – сезонно появяващи се потоци солена вода. Благодарение на някои хидратни соли (перхлорати) водата остава течна при температури от минус 70 градуса по Целзий. По-рано учените са откривали перхлорати на Марс, само че за първи път ги намират в хидратирана форма.

Алувиалните структури съставляват вариация на релефа, образувана на Земята от потоци вода в устието на реки или краткотрайни потоци. Характерната им конструкция има форма на полуконус (ветрило) и се образува от парчета вследствие на скоростта на потока на водата.

В момента на орбита на Марс се намират пет станции. От тях три са американски – Mars Odyssey (от 2001 г.), MRO (от 2006 г.) и MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN, от 2014 г.). На повърхността на Червената планета работят американските марсоходи Opportunity (от 2004 г.) и Curiosity (от 2012 г.). Марсоходът Opportunity е рекордьор по дълготрайност на работа, а Curiosity е най-тежкият планетоход (масата му е 900 килограма).

  • НАСА: Имаме доказателство, че на Марс има течна вода
  • Защо е неразрешено на роувърите да изследват водата на Марс
  • Прочутите дерета на Марс не са от вода

Към Марс в този момент пътува и руско-европейската станция ExoMars-2019, която включва орбиталната сонда TGO (Trace Gas Orbiter) и демонстрационния десантен модул Schiaparelli. Станцията би трябвало да доближи Червената планета в средата на октомври 2016 година

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР