Автоимунните възпалителни заболявания (АИЗ) представляват хетерогенна група от над осемдесет

...
Автоимунните възпалителни заболявания (АИЗ) представляват хетерогенна група от над осемдесет
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за автоимунните заболявания и COVID ваксините

Автоимунните възпалителни болести (АИЗ) съставляват хетерогенна група от над осемдесет възпалителни разстройства с имунен отговор към лични тъкани. Както при други вирусни инфекции, COVID-19 може да провокира припадък на АИЗ. Общото предписание е, че пациентите с ревматични болести са по-податливи към инфекции, най-много заради променената имунна функционалност, съпътстващите болести и имуносупресивното лекуване.
За наше благополучие, първичните данни от ретроспективни разбори на заболели с автоимунни възпалителни болести и коронавирусна зараза демонстрират, че ревматичното заболяване единствено по себе си не се асоциира с по-лоша прогноза за протичане на COVID-19. Въпреки това не би трябвало да забравяме, че има други утежняващи фактори.. Ето за какво това е една извънредно уязвима популация, която непременно би трябвало да предпазим от заразяване.
 Все по-често се срещат млади пациенти с тежки автоимунни болести Все по-често се срещат млади пациенти с тежки автоимунни болести
В кабинета ми все по-често идват млади пациенти със стерилитет, рак и тежки автоимунни болести. Това сподели за Радио „ Фокус&rdq...
Уточненията направи доктор Цветелина Великова пред bTV.
Теоретично автоимунитет може да възникне след приложение на ваксини. Важно е да се подчертае, обаче, че с цел да се развие автоимунитет, би трябвало да бъдат задействани съществуващи автореактивни Т и В кафези. По предписание автоантитела и активация на автореактивни имунни кафези са постоянно срещани по време и след вирусни инфекции, а не след имунизация. Тази преходна автореактивност нормално няма никакви признаци или клинични последствия. Това е по този начин, тъй като автореактивността не е равна на автоимунитет заради съществуване на контролни механизми, които контролират имунните реакции. Освен това има съществени доказателства, че развиването на автоимунно заболяване зависи от доста други фактори, изключително генетична предразположеност. Тъй като автоимунните болести се появяват и без приложение на ваксини, се счита, че имунизациите не могат да бъдат единствена причина за пораждане на автоимунитет. Освен това са насъбрани съществени доказателства, че инфекциозните причинители, в това число коронавирусите, са свързани с възникването на автоимунни заболявания.
При пациентите с АИЗ, в идеалния вид имунизациите би трябвало да се създадат, когато заболяването е в ремисия или с ниска интензивност и преди планувано лекуване с имуносупресори. Все отново това не всеки път е допустимо и в случай че не изпълнявате тези условия, само че би трябвало да избирате дали да си извършите ваксина, или не – Европейската лига против ревматизъм предлага да си приложите. Данните от други добре проучени неживи ваксини демонстрират, че въпреки всичко множеството медикаменти, с които се лекуват ревматично болните, не пречат на тялото да създаде ефикасен имунитет след имунизация, като нейната успеваемост е приемлива, постигайки съответна сероконверсия след имунизация. Изключение вършат лекувания с лекарства, които изчерпват B лимфоцитите и високите дози кортикостероиди, които могат да въздействат върху имунния отговор към имунизациите, правейки ги по-малко ефикасни.
Въпреки че имуногенността и успеваемостта на имунизациите при тази популация пациенти могат да бъдат по-ниски от здравите контроли, те нормално са сравними. Твърде рано е да се каже коя ваксина е най-подходяща за пациенти с ревматични болести, защото нямаме задоволително данни от действителната процедура, сравняваща успеваемостта и сигурността на обособените типове ваксини. Все отново имунизацията с коя да е от имунизациите е по-добра от неналичието й и евентуално боледуване от COVID-19.
Дори в противен случай: водещите организации в региона на ревматологията предлагат при пациенти с автоимунни ревматични болести годишно слагане на противогрипна и пневмококова ваксина.
 Фейсбук ще трие изявления, в които се споделя, че Коронавирус имунизацията е рискова Фейсбук ще трие изявления, в които се споделя, че Коронавирус имунизацията е рискова
Социалната мрежа Фейсбук вкарва нови правила, съгласно които модераторите ще изтрият информация за имунизациите против ковид, коят...
Във всеки случай, при каквито и да е терзания, съмнения и демонстрация на странични резултати към имунизацията следва да се консултирате с ревматолог.
Най-голямото терзание на хората с ревматични болести е дали рискът от обостряне или обостряне на болестта е по-висок след имунизация. Анализ на съществуващата литература до 2010 година, сподели, че хората, които имат АИЗ не са застрашени от обостряне или утежняване на заболяването. Независимо от това, като се има поради, че заради имуносупресивната терапия тези пациенти са по-склонни към инфекциозни болести и тежки болести с развиването на затруднения, изгодите от имунизацията надвишават опцията за обостряне на болестта.
Съществуват разнородни подходи за създаване на предпазен имунитет против SARS-CoV-2. Основните са четири: цялостен вирус (инактивиран или отслабен), вирусен вектор (реплициращ се и нереплициращ се), нуклеинова киселина (РНК, ДНК) и протеинова основа (протеинова субединица, вирусоподобни частици). Всички типове ваксини целят да вкарат вирусни антигени в организма, с които имунната система да се запознае и да построи имунен предпазен отговор против тях. Целта е имунизираните пациенти да не се разболеят, или в случай че това се случи, то да е с безсимптомна или лека форма на COVID-19, заобикаляйки хоспитализация, механизма вентилация и гибел.
Крайната цел на имунизациите е да обезпечат дълготрайна отбрана против вируса за ревматични пациенти, без да ги излагат на риск от обостряния или затруднения. Въпреки това информацията за някои от имунизациите към момента е нищожна. С натрупването на данни обаче вземането на решения за ревматолозите кои пациенти да имунизират, по кое време и с каква ваксина ще стане по-лесно. Само клинични изследвания биха изяснили главните имунологични механизми на имунизациите против COVID-19 при пациенти с АИЗ.
Автори: доктор Цветелина Великова, дм и доктор Цветослав Георгиев, дм
 Лекар изясни за какво в Пирогов са се отказали от Ивермектин и изследването на компанията на Домусчиев (ВИДЕО) Лекар изясни за какво в " Пирогов " са се отказали от " Ивермектин " и изследването на компанията на Домусчиев (ВИДЕО)
" Над 35 000 са пациентите минали през „ Пирогов “ от началото на пандемията, като това число включва освен хората с...
Оригинална публикация:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР