Автобус с пътници излезе от пътя и се преобърна в

...
Автобус с пътници излезе от пътя и се преобърна в
Коментари Харесай

Две вероятни причини стоят зад трагедията край Своге

Автобус с пасажери излезе от пътя и се прекатурна в Искърското дефиле.

Превозното средство е помело три автомобила по пътя си и е паднало на площадка край пътното платно. Автобусът бил обзет от пламъци.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Два обстоятелството станаха ясни нощес и евентуални аргументи за нещастието.

17-годишният рейс, в който са пътували хората, не е минал на наложителен механически обзор, който е трябвало да случи при започване на август.

В момента на тежкия случай, при който водачът губи ръководство и рейсът стартира да се търкаля по скат с височина към 30 метра, в региона е валял изобилен дъжд. Дали и по какъв начин тези два обстоятелството са свързани с нещастието, занапред ще разберем.

Очевидци описват, че рейсът е бил сплескан до неразбираемост. Имало е и две смачкани коли. Хората описват, че на мястото на случая постоянно се случват тежки произшествия. От Асоциацията на потърпевшите при произшествия споделиха пред NOVA, че даже са подавали сигнали до Пътната организация, че на това място има проблем.

Скоро на пътния сектор е юридически ремонт, само че пътните специалисти споделят, че настилката очевидно не е задоволително добра, откакто стават толкоз доста тежки произшествия в региона. Преди удара мантинелата наподобява здрава. Въпреки това тя не е съумяла да спре транспортното средство.

Започналото следствие ще обяснява аргументите за случая, разгласи министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Изпълнителната организация "Автомобилна администрация " стартира инспекция за активността на компанията - транспортьор, заяви зам.-министърът на превоза Ангел Попов.

Президентът Румен Радев съобщи, че казусът със зачестилите произшествия по пътищата би трябвало да се реши от доста институции:

"Явно не се питаме задоволително настоятелно. Обикновено, когато има злополука, цялата отговорност се хвърля към КАТ. Но КАТ на процедура единствено записват. Проблемът е доста по-дълбок, той би трябвало да се реши само с обединените старания на доста институции ", съобщи президентът.

Жертви и ранени

В рейса пътували 34 души с лидера. Жертвите са 16 - на място са починали 13 индивида, по-късно на път към "Пирогов " умряли още двама. Една жена е издъхнала, откакто е призната в болнично заведение в Своге. 27 са ранените, а 21 са превозени в болница. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев. Сред тях има и хора от колите, взели участие в злополуката.

Към "Пирогов " са потеглили коли за спешна помощ с общо 8 ранени. От тях двама починаха. Единият по време на превозването му, а другият – директно след настаняването. Състоянието на всички останали беше овладяно, само че за четирима от тях сме много обезпокоени заради тежестта на съчетаните контузии, които имат”, изясни на ексклузивен брифинг тази заран проф. Николай Габровски от "Пирогов”.

За момента не са нужни кръводарители, здравното заведение има подготвеност за незабавна реакция.



Голяма част от хората в рейса са от софийското село Световрачене. До късно нощес хората прииждаха в кметството с вяра да намерят информация за свои близки и родственици, тръгнали на екскурзия с съдбовния рейс.

Какво описват околните на потърпевшите - вижте във видеото:



Коя е компанията, притежател на рейса?

Екип на NOVA отиде пред офиса й в град Божурище.

Цяла нощ патрул на полицията дежури там. Фирмата е "Мобилус 5” ООД. Зад кормилото е бил притежателят й – 62-годишният Григор Григоров. Той има 20-годишен стаж. Настанен е в "Пирогов”.

В къщата, където живее и където е адресът на компанията, тази заран нямаше никого. Фирмата е правила така наречен "случаен превоз” и е с годен лиценз до 2027 година, съгласно информация на Министерството на превоза.

"Мобилус 5” ООД е записана през 2001 година, а през май предходната година е предходна през сложна инспекция, като не са открити никакви нарушавания. Фирмата има шест транспортни средства. Всички документи към тях са наред.

Съмненията на зам.-министърът на превоза Ангел Попов обаче са, че рейсът не е минал на повторна техническа инспекция. Това е трябвало да стане при започване на август. По закон всички рейсове след 10-годишна употреба са длъжни да минават два пъти тази годишна инспекция. Дали това е станало с въпросния рейс, който се прекатурна, към момента не е ясно.

Не е ясно и дали в транспортното средство е имало колани и дали са били сложени от пасажерите.



Държавни институции и прокуратура се събират поради нещастието

Представители на държавните институции, както и на прокуратурата се събират през днешния ден в Министерство на вътрешните работи, с цел да обсъдят известните до момента обстоятелства и условия за трагичната злополука.

Още нощес на място бяха вътрешният министър Валентин Радев, както и зам.-министри – на превоза и на Министерство на регионалното развитие. В „ Пирогов “ при потърпевшите бяха и здравният министър Кирил Ананиев, а в по-късните часове и президентът Румен Радев.

Започналото следствие ще обяснява аргументите за случая, разгласи министърът на вътрешните работи.

"Автобусът се обръща на една страна. В 14 ч. сме оповестили среща в Министерството на вътрешните работи на ангажираните министерства, в това число с прокуратурата, с цел да обсъдим ограниченията и какво може да се направи ", сподели министърът откакто бе на мястото на случая.

Изпълнителната организация "Автомобилна администрация " стартира инспекция за активността на компанията - транспортьор, заяви зам.-министърът на превоза Ангел Попов.

Президентът Румен Радев съобщи, че казусът със зачестилите произшествия по пътищата би трябвало да се реши от доста институции:

"Явно не се питаме задоволително настоятелно. Обикновено, когато има злополука, цялата отговорност се хвърля към КАТ. Но КАТ на процедура единствено записват. Проблемът е доста по-дълбок, той би трябвало да се реши само с обединените старания на доста институции. Не е единствено Министерство на вътрешните работи, не е единствено КАТ, тук е министерството на районното развиване - за пътищата, министерството на превоза - за цялостнатата система на организация на курсове, изпити, на издаване на книжки. Дори министерството на образованието - там също има да се свърши доста работа във връзка с безвредното движене по пътищата ", сподели президентът откакто посети част от ранените настанени за лекуване в болница "Пирогов ".

27 август е разгласен за ден на народен печал в памет на жертвите, реши държавното управление.

Вижте още по тематиката:

Aвтобус падна в Янтра, 18 починаха

10 години от нещастието в река Лим

Тежка злополука с рейс на автомагистрала "Тракия ", има жертви

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР