Автобиографията на Хауърд Хюз През 20-те години на миналия век,

...
Автобиографията на Хауърд Хюз През 20-те години на миналия век,
Коментари Харесай

Най-големите измами

Автобиографията на Хауърд Хюз

През 20-те години на предишния век, индустриалецът Хауърд Хюз е един от най-богатите в света, само че психическата му неустойчивост го откъсва от света. През 1970г. писателят и негов другар, Клифърд Ървинг взема решение да напише подправена автобиография за известния летец и кино продуцент, с вярата Хюз да не му обърне внимание и да го разобличи като лъжец. Ървинг вкарва в книгата доста измислени изявленията и истории и в последна сметка съумява да я разгласява. Той става дребна звезда, появява се в телевизионни излъчвания и приказва за връзката си с Хюз. За негово злощастие обаче, Хауърд прави конференция и отхвърля да го познава и Ървинг попада зад решетките за известно време.

Името на Айдахо

Историята датира от 60-те години на 19-ти век, когато е картографирана нова територия в западните Съединени американски щати. Индустриалеца Джордж Уилинг предложил „ Айдахо “ за име на новия щат, потвърждавайки, че на индиански това значи „ слънцето изгрява от планините “. Името придобило известност в местността и през 1863г. регионът е кръстен Територия Айдахо, което по-късно става щат Айдахо. Тогава Уилинг, прочут като ексцентрик, признал, че просто си е измислил думата. Въпреки че историците не престават да спорят дали Уилинг в действителност е виновен за името на щата, измислената индианска дума се появява в исторически книги през 20-ти век.

Дневниците на Хитлер

Това били документи подправени от фалшификатора Конрад Кужо и показани като персоналните мемоари на Адолф Хитлер. Измамниците твърдели, че откакто били открити из останките на разрушен аероплан в Германия през 1945г., дневниците били изнесени от Източна Германия от човек, прочут като Д-р Фишър. Купени са за 10 милиона немски марки от списание Stern, което разгласява извадка от тях през 1983г. Чак след тази обява специалисти откриват, че в действителност документите са подправени. Нараства скандал и няколко от редакторите на списанието напущат, а Кужо и журналистът, с който е работел са пратени в пандиза.

Пол е мъртъв

Голямата нервност към Бийтълс през 60-те години ражда слухът, че „ Пол е мъртъв “. Това и до през днешния ден си остава една от най-големите митове в музиката. Всичко стартира, когато почитатели споделят, че в случай че някои от песните на Бийтълс се пуснат на назад, тогава се чуват известия, че Пол Маккартни е мъртъв. Слухът добива известност с помощта на радио водещи и почитатели на конспирации и се трансформира в легендата, че Маккартни е умрял при злополука и е сменен от двойник. В последна сметка Пол е заставен да разгласи, че в действителност не е мъртъв. Не е известно от кое място потегля слухът, само че доста хора считат, че точно Бийтълс са виновни.

Протоколите на старейшините от Сион

Това е една от най-големите литературни фалшификации в историята. Книгата, която се оказва фалшификат на съветския публицист Матвей Головински от началото на 20-ти век, претендира, че разказва тайните на обществото от евреи, познато като Старейшините от Сион. Смесвайки измислици и информация от други източници, тя разказва еврейска интрига за международно владичество посредством промиване на мозъци, държавна власт и принуждение. Въпреки че е потвърдена като фалшификат, книгата е употребена в съда като образец за антисемитизъм, най-често от нацистите, което поражда нечувано принуждение. В наши дни книгата съвсем е изгубила поддръжниците си, само че продължава да оказва въздействие, най-вече в страните от близкия изток, като Египет и Иран.

Турчинът

Създаден от Волфганг декор Кемпелен през 1770г., Турчинът бил подправен „ автоматизиран състезател на шах “, който става прочут в Европа и е излаган по целия свят към този момент 80 години. Създаден да впечатли императрица Мария Тереза, Турчинът бил машина, играеща шах, която работела посредством серии от механични зъбни колела и палци, само че в действителност била заблуда, която разрешавала на същински състезател да се скрие в нея и да мести фигурите посредством магнити. Турчинът добива известност при ревютата си в Париж, Лондон и Съединени американски щати, където печели множеството си партии против някои от най-хубавите гросмайстори в света. Побеждава Наполеон Бонапарт и Бен Франклин и въодушевява Едгар Алън По да напише публикация, в която допуска по какъв начин работи машината. Някои даже твърдели, че се ръководи от дух или магия. След като е изложен в музей, Турчинът е погубен при пожар и малко по-късно тайните му излизат нескрито по списанията.

Нигерийският уран

Всичко стартира с документи, открити от италианското разузнаване, в които пишело, че Садам Хюсеин желал да купи уран от Нигерия. Документите в следствие стават най-голямото доказателство, че Ирак строи оръжия за всеобщо заличаване и са една от главните аргументи за първичното нахлуване на американските и английските сили в страната. Чак откакто излизат в общественото пространство, Централно разузнавателно управление на САЩ афишира, че документите са фалшификат. От тогава доста се спори по въпроса за това кой ги е основал, само че са обвинени членове както на италианското, по този начин и на американското разузнаване.

Примитивният човек

Скелетът на първичен човек, открит през 1912г. в Пилтдаун, Англия, евентуално е най-голямата научна машинация в историята. Формата на черепа му била друга от до момента откритите и двамата, които разпространявали находката, Чарлз Доусън и Артър Удуард бързо оповестили, че това е „ изчезналата връзка “ сред маймуната и индивидът. Из научните среди се поражда подозрение и няколко палеонтолога и антрополога афишират находката за подправена. Въпреки това тя е считана за значимо историческо изобретение до 1953г., когато екип от учени най-сетне потвърждават, че е фалшификат от кости на човек, орангутан и шимпанзе и зъби, състарени с киселина.

Гигантът от Кардиф

През 1869г. търговецът на цигари Джордж Хул провежда една от най-големите измами в американската история. След като наема каменоделец да извая триметров гипсов колос, Хул го заравя във фермата на братовчеда си в Кардиф, Ню Йорк. Година по-късно, той наема хора да му изкопаят бунар, като знае какво ще открият. Те изровили колоса и находката скоро става медийна сензация. Хул опъва палатка пред разкопките и продава билети по 50 цента. Въпреки че множеството учени незабавно оповестили колоса за фалшификат, хората се тълпели във фермата, с цел да го зърнат.

Радио предаването на Войната на световете

Запомнено като най-известната машинация в развлекателния бизнес, радио версията от 1938г. на Войната на световете от Х. Уелс провокира всеобща нервност и суматоха. Предаването се излъчва на Хелоуин от Орсън Уелс. Представено е под формата на изключителни вести и прекъсва прогнозата за времето, заради което доста хора в действителност мислят, че са нападнати от извънземни. Над шест милиона индивида са слушали предаването и полицейските сектори са били заринати с позвънявания. В едно малко градче във Вашингтон, по време на предаването стопира токът и доста от жителите се въоръжават и се скриват в планините. От CBS дават обещание повече в никакъв случай да не пробват сходно нещо. Когато Пърл Харбър е атакуван три години по-късно, доста хора считали, че спирането за изключителни вести е било смешка.

Източник: toptenz.net

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР