Автентични хора от русенския край оживяват в село НиколовоТри читалища

...
Автентични хора от русенския край оживяват в село НиколовоТри читалища
Коментари Харесай

Три русенски читалища възраждат традициите с проекти по НФК Култура

Автентични хора от русенския край оживяват в село Николово

Три читалища от община Русе са утвърдени за финансиране по „ Програма за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество “ на Национален фонд „ Култура “, оповестиха от общината.

НЧ „ Пробуда 1901 “ в с. Николово ще получи 14 976 лева за плана „ Забравените северняшки хора и игри от Русенския край “. Предвижда се да се издирят, възстановят и запазят 5 достоверни северняшки хора̀, чиято орнаментика и специфичност е непокътната единствено в селото и се извършват като хора̀ на ария. Сред тях са „ Пайдушко “, „ Хоро на ръченица “, „ Дунавско хоро “, „ Кольовата “ и „ Първи раз “, както и обредни танцови игри от обичаите „ Лазаруване “, „ Пеперуда “ и „ Бразая “.

Проектът „ Вълнена багрилница - руно и игрилница “ на НЧ „ Надежда 1908 “ в с. Ново село е на стойност 15 000 лева Целта е поддръжка и развие на креативните изяви и капацитета на читалищните любителски пространства в селото. Ще бъдат проведени креативен пространства, работилници, уроци и игри за показване на култивиране на вълна.

Третият финансиран от Национален фонд „ Култура “ план е с „ С нова одеждa на площада “ на НЧ „ Васил Левски 1928 “ в с. Сандрово, който ще получи 14 620 лева, планува разпространение на действия посредством обществени изяви - национални танци за възрастни и детска фолклорна група. В рамките на плана ще се изработят и нови носии за участниците от любителските сформира към читалището.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР