Австрийското външно министерство привика аташе от посолството си в Израел,

...
Австрийското външно министерство привика аташе от посолството си в Израел,
Коментари Харесай

Австрия прибира дипломат от Израел заради нацистка“ тениска

Австрийското външно министерство привика аташе от посолството си в Израел, който пуснал в обществена медия фотография, на която носи тениска с името на нацистка танкова дивизия, съобщи Агенция Франс Прес.

Кадър от поста във Facebook на Юрген-Михаел Клепих го демонстрира със зелена тениска върху която са думите „ Не отстъпвайте “ и „ Фрундсберг “, заяви седмичника „ Фалтер “.

Последното име на Георг декор Фрундсберг - наемник от XV век, бе употребявано от нацистите през Втората международна война за 10-а бронирана дивизия на Секретен сътрудник.

Тениската е продадена от „ Фаланс Юръп “ - онлайн магазин, предлагащ „ патриотични “ облекла на почитателите на идентитаризма - придвижване на европейски и северноамерикански бели националисти.

Станалото е следващият случай с член на крайнодясната Партия на свободата, която през декември стана младши сътрудник в ръководещата коалиция, водена от консервативната Народна партия.

Клепих, който е и общински консултант от Партията на свободата в регион на Виена, по-рано е поствал фотография на дядо си в нацистка униформа, допълнена със свастика, твърди „ Фалтер “.

Външният министър Карин Кнайсъл подреди той да бъде привикат неотложно в във Виена, с цел да се яви пред инспекцията, стартирана поради обвинявания в медиите “, се показва в известие на ведомството й от късно във вторник.

Партията на свободата, който е учредена от някогашни нацисти през 50-те години на XX век, в последните години се пробва да почисти имиджа си, а нейният водач и вицеканцлер Хайнц Кристиан Щрахе споделя, че тя отхвърля расизма и екстремизма.

Но през януари неин член отдръпна кандидатурата си на провинциални избори, след кат се оказа, че неговото студентско приятелство е разгласило песнопойка с текст, възхваляващ Холокоста.

Самият Щрахе няколко пъти е посещавал Израел и поддържа преместването на австрийското посолство от Тел Авив в Йерусалим, какъвто проект разгласи президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп на 6 декември предходната година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР