Австрийският външен министър Александър Шаленберг смята, че на Украйна не

...
Австрийският външен министър Александър Шаленберг смята, че на Украйна не
Коментари Харесай

Австрия се обяви против членство на Украйна в Европейския съюз

Австрийският външен министър Александър Шаленберг счита, че на Украйна не би трябвало да се предлага участие в Европейски Съюз. Шаленберг разяснява тематиката в тирада на 14-ата среща на върха на европейските медии в Лех ам Арлберг.

Министърът счита, че Украйна не би трябвало да получава статут на претендент през юни, както чака президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Шаленберг аргументира позицията си с претекста, че има страни от Западните Балкани, които са минали доста по-дълъг път към кандидатурата.

Австрийското издание Heute цитира и думите на Шаленберг, че Украйна по принцип не би трябвало да става член на Европейски Съюз даже в бъдеще. Той се застъпи за друг път за Украйна от пълноправно участие.

Според министъра би трябвало да има и други модели с изключение на присъединение на Украйна към Европейски Съюз - присъединение към Единната икономическа зона на Европейски Съюз или просто опазване на настоящето равнище на Споразумението за асоцииране. Шаленберг прикани за по-голяма еластичност в търсенето на механизми за доближаване сред Украйна и Европейски Съюз.

Той обаче несъмнено поддържа по-нататъшното задълбочаване на връзките на Европейски Съюз с Украйна.

По-рано ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел отхвърли да отговори на въпроса дали всички страни от Европейски Съюз са съгласни с вероятността за участие на Украйна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР