Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви във вторник,

...
Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви във вторник,
Коментари Харесай

Вътрешният министър на Австрия за пълното ни влизане в Шенген: Би било погрешно да се определи конкретна дата

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер съобщи във вторник, че би било неправилно да се дефинира съответна дата за присъединение на сухопътните граници на Румъния към Шенгенското пространство. Карнер посочи, че няма защо да укорява Румъния и България, само че Шенгенската система би трябвало да се усъвършенства, съобщава  News.ro.

Изявлението му идва на фона на визитата на румънския министър на вътрешните работи Каталин Предою във Виена, единствено дни след приемането на северната ни съседка във въздушното и морското Шенгенско пространство. Карнер и Предою дадоха взаимна конференция на летището в австрийската столица. 

Герхард Карнер беше запитан от какво се нуждае Румъния, с цел да влезе в Шенгенското пространство и със сухопътните си граници. 

" Искам ясно да кажа, че в действителност не съм упреквал непосредствено България и Румъния. Преди година и половина споделих, че система, която не работи, не може да се уголемява. Затова тогава взех това решение. България и Румъния са доста значими сътрудници за Австрия, когато става дума за оказване на напън върху Европейската комисия за възстановяване на Шенгенската система. Усилията ни към този момент дадоха плодове. Вероятно знаете, че шефът на FRONTEX вече разгласи засилени интервенции, даже утрояване на чиновниците на FRONTEX в тези страни. Имаме и удостоверение от Европейската комисия, че ще бъдат вложени повече средства в Румъния и България за тези цели и считам, че това е доста значима стъпка ", сподели австрийският министър на вътрешните работи.

" Ще продължим да си сътрудничим за възстановяване на Шенгенската система. Всички знаем, че има огромен напън на незаконната миграция в Европа. Затова тук имаме общи ползи, положихме общи старания точно за подсилване на тази система. В момента има други страни членки на Шенгенското пространство с надзор по сухопътните граници, тъй като ние, министрите на вътрешните работи, сме виновни за сигурността. Има контроли в Германия, Франция и Австрия. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да изправим обстановката със сигурността в Европейския съюз, да продължим да подсигуряваме свободата на придвижване на нашите жители, само че считам, че сега би било неправилно да дефинираме съответна дата в това отношение ", съобщи Герхард Карнер. 

От своя страна министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою акцентира, че Румъния не е първата страна, която влиза в Шенген първо с една граница, а по-късно с други. 

" Румъния не е първата страна, която влиза в Шенген поетапно, първо с една граница, а по-късно с други. Историята на Шенгенското пространство включва няколко образеца. Досега историята на Шенген не включва нито един образец, в който страна е влезнала в Шенгенското пространство единствено с една граница и е останала без другите граници ", каза Предою във Виена и увери, че Румъния ще извърви този път до дъно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР