Австрийският лекар Ханс Аспергер, на когото е кръстен едноименният аутистичен

...
Австрийският лекар Ханс Аспергер, на когото е кръстен едноименният аутистичен
Коментари Харесай

Изследване свързва педиатъра Ханс Аспергер с нацистката програма за евтаназия

Австрийският доктор Ханс Аспергер, на който е кръстен едноименният аутистичен синдром, е играл роля в убийствата на деца с увреждания по времето на нацизма, твърди виенски историк, представен от ДПА.

Аспергер насочил две девойки с увреждания към виенската клиника "Ам Шпигелгрунд ", където при така наречен стратегия за евтаназия, провеждана от нацистите, били убити към 800 деца, написа Хервиг Чех в проучване, което развенчава мита за педиатъра като съперник на националсоциализма.

Аспергер също по този начин е играл косвена роля в изпращането на други деца на гибел, защото взел участие в здравна комисия, която решавала дали децата да бъдат признати в клиниката. Чех съобщи, че лекарят не е бил основен участник в програмата за евтаназия, а съизвършител съгласно изискванията на момента.

"Неговата роля е била периферна спрямо други ", сподели историкът, който работи в Медицинския университет във Виена. "Това проучване се отнася за човек, който е възхваляван съвсем като герой от съпротивата и който не дава отговор на този облик съгласно историческите извори ", съобщи Чех.

Аспергер е най-известен с дефинирането на редица аутистични разстройства наред с откритията на австрийско-американския психиатър Лео Канер през 40-те години на 20-и век. Понятието синдром на Аспергер е въведено десетилетия по-късно. Дълго време се смяташе, че Аспергер е защитавал деца от евтаназия, тъй като е призовавал за консолидиране на "трудните " деца в обществото. Чех обаче посочи, че педиатърът не е приказвал за деца с увреждания, считани за нелечимо заболели.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР