Австрийският финансов надзор затвори малката частна банка European American Investment

...
Австрийският финансов надзор затвори малката частна банка European American Investment
Коментари Харесай

Австрия затвори банка заради неизпълнение на мерки срещу прането на пари. Един от акционерите ѝ е Цветелина Бориславова

Австрийският финансов контрол затвори дребната частна банка European American Investment Bank AG (Euram Bank) в сряда следобяд с неотложно деяние. Причината – несъблюдение на критериите и съмнение в пране на пари, неяснота на акционерите и нарушение на банковите правила.

В следствие на австрийското списание „ Профил “ от 2022 година, когато банката за първи път попада под мушката на надзора, излиза наяве и че един от 12-те мистериозни притежатели на тази банка е Цветелина Бориславова. В известията на медиите през днешния ден, две години по-късно, имена не се оповестяват, само че се приказва за „ една от най-богатите българки “, която продължава да има 9,9% от акциите в банката. Според австрийския закон акционери с под 10% от акциите не подлежат на инспекция от надзора и не се изисква категорично позволение за присъединяване в банковата благосъстоятелност. Собствениците на Euram Bank са 12, като 11 от тях държат по 9,9%.

Euram Bank е проверявана от 2022 година насам и не съумява да извърши условията на закона, нито пък да изясни някои от дейностите си.

Акционерите на банката се събраха в ранния следобяд във вторник на изключително общо заседание, с цел да вземат решение за увеличение на капитала с най-малко 25 млн. евро. Събранието на притежателите, което в последна сметка продължи към три часа, не беше обаче по техен избор. Австрийският орган за финансов контрол (FMA) го наложи на банката с предупреждение, като ѝ подреди да усили личния си капитал с най-малко 25 млн. евро и да го реализира в период от 14 дни. Или - в случай че това не се реализира - да вземе решение за преустановяване на активността на финансовата институция и да я ликвидира сама.

Увеличението на капитала не се получи, притежателите не съумяха да съберат необходимите суми, а на сцената не се появи бял рицар, което значи, че никой вложител не желае да влага в банката в кратковременен проект. Затова беше взето решение банката да се самоликвидира. Акционерите разпоредиха на Управителния съвет да направи всичко допустимо, с цел да обезпечи ликвидацията на банката, чието седалище се намира в двореца „ Шоттенринг “ в центъра на Виена. Сега обаче и това ще се окаже невероятно.

Замразяването на заплащанията води до отбрана на депозитите

След това решение нещата отиват към по-лошо: в сряда вечерта FMA забрани на банката да продължи да прави своите бизнес интервенции, което е обвързвано с публично заледяване на заплащанията. FМА разгласи това в известие за пресата в сряда следобяд.

Следователно банката към този момент не може да прави никакви заплащания - и в този момент се постанова да се намеси схемата за гарантиране на депозитите. Съгласно закона тя прави това за обезпечените депозити, т.е. депозити до 100 000 евро, като разплащателни сметки, сметки за заплати, студентски и пенсионни сметки или депозити в спестовни книжки и спестовни сметки. В изключителни случаи се покриват и депозити в размер до 500 000 евро. Освен това досегашният админ на банката Герхард Конезни е назначен за държавен комисар. В този съответен случай 37,6 млн. евро са покрити от гаранцията по депозитите. По досегашните доклади излиза, че ще би трябвало да бъдат обезщетени 757 клиенти, чиито депозити възлизат общо на към 276 млн. евро. Това значи, че доста от клиентите ще претърпят съществени загуби, защото очевидно влоговете са по-големи от границата от 100 000 евро, която се възвръща от банковия фонд. Остатъкът от парите няма да може да се върне на вложителите с по-големи депозити.

С това се поставя завършек на късата история на банката, която е учредена през 1999 година и чийто бизнес модел и държание от години се правят оценка доста скептично от банковия контрол. Банката, която прави огромна част от активността си с задгранични връзки и задгранични клиенти, беше упрекната в нарушение на разпоредбите за попречване на изпирането на пари и битката с тероризма. Тя нямаше и чиновници, отговарящи за изпирането на пари, защото претендентите не бяха минали нужния тест за валидност. Финансовата институция се отбрани против обвиняванията, само че в последна сметка това не оказа помощ. От началото на тази година Euram Bank към този момент няма право да прави никаква нова активност, а през август FMA назначи краткотраен шеф на банката, който би трябвало да утвърждава всички покупко-продажби на Управителния съвет.

Дискретни притежатели, сериозен бизнес модел

Надзорният орган не харесва и непрозрачната конструкция на благосъстоятелност на компанията. От 12 акционери, 11 (в някои случаи) имат малко под 10 % от акциите, като една от тях е наричана в австрийката преса „ най-богатата българка “, както и разнообразни офшорни сдружения имат 9,9 %. Под прага от 10 % не е належащо да се минава през тест за склонност като съсобственик на банка, а непроверените притежатели, изключително тези, основани в офшорни дестинации, са бодил в очите на банковите надзорници. Наскоро Euram Bank се сбогува с редица клиенти, до момента в който други, като да вземем за пример прочут вложител и футболен спонсор с правни проблеми в Германия, нееднократно са карали банкерите да дават пояснения за него пред надзора. През лятото банката, която се популяризира на уеб страницата си със слогана

„ Поддържайте рефлексията. Останете самокритични. Стремете се към възобновяване. Доверие, учредено на напредък “,

не съумя да показа на надзорните органи годишните си финансови доклади, защото инспекторът не беше издал одиторско мнение. Една от хипотетичните аргументи за това е, че е имало проблеми с обезпеченията по някои контракти за заем.

Според прессъобщението на FMA несполучливото нарастване на капитала и неналичието на благонадежден проект за плануваната самоликвидация са аргументите за подхванатите в този момент ограничения. Икономическата обстановка се дължи, от една страна, на „ съществени дефекти в предотвратяването на изпирането на пари “, което е провокирало възбраната за осъществяване на нова активност, а от друга - на огромната нужда от корекции на цената на заемите.

Коя е мистериозната българка измежду тайните притежатели на банката?

Частни банки - в Австрия не са останали доста такива, по-точно пет. Става дума за ръководени от притежатели банки, които не са подкрепени от огромни финансови групи и не са регистрирани на фондова борса.

European American Investment Bank AG, в резюме Euram, е една от последните частни банки в страната и е най-младата. Нейните корени водят началото си от 90-те години на ХХ век, а в настоящия си тип съществува едвам от 2006 година. Подобно на други частни банки, Euram ръководи потребителски активи (1,2 милиарда в края на 2021 г.) с към 40 чиновници и провежда финансиране, най-вече в бранша на недвижимите парцели. Тя е известна и в голф средите като спонсор на Euram Bank Open, шампионат от Challenge Tour, който се организира в голф клуба Adamstal в Рамзау. Спонсорирането на извънредни спортове и събития също е част от бизнес модела на частната банка.

В някои връзки обаче тя има неповторимо преимущество: що се отнася до структурата на собствеността ѝ, Euram Bank (общи активи в края на 2021 година: 720,6 млн. евро) е най-частната частна банка в страната. Всъщност не се знае кой я има.

Според следствията на медиите в Австрия може да се каже сигурно единствено, че макар името си, измежду притежателите няма американци.

Според представител на австрийската национална банка, транзакциите на Euram с акционери и изпълнителни органи „ от дълго време са във фокуса на австрийския контрол “ и заради това банката е станала обект на „ надлежно засилени надзорни действия с деликатно наблюдаване и по-подробна отчетност “.

Не е елементарно да се отговори на въпроса кой има банката, тъй като търсенето на действителните притежатели приключва с непрозрачни сдружения със специфична цел с адреси в Кипър, Малта, остров Ман и Обединените арабски емирства.

До края на 90-те години на ХХ в. Euram Bank се назовава Privat-und Investmentbank AG и е дъщерно сдружение на Bank Winter, преди група „ частни вложители от Съединени американски щати и Англия “ да купи дребната банка и да я преименува, както оповестява „ Die Presse “ през ноември 1999 година. Дори и тогава тези интернационалните вложители не се появяват обществено. Формално всички акции на банката в началото се държат от сдружение, основано на холандския карибски остров Кюрасао, преди да бъдат трансферирани на Euram Holding AG във Виена. Това сдружение и до през днешния ден е единственият акционер на Euram Bank.

От това равнище нататък нещата се усложняват. Euram Holding има 12 приети акционери, само че явно не всички от тях желаят да бъдат известни.

Основният акционер на холдинга, а затова и на банката, е нейният основен изпълнителен шеф Манфред Хубер, който се появява в борда още през 1999 година, в началото като упълномощено лице, от 2004 година като основен изпълнителен шеф, а от 2013 година - като ръководител на Изпълнителния съвет. Според описите на акционерите, които „ Профил “ разгласява през 2022 година, Хубер има 11,77% от Euram Holding. Следователно той е и единственият вложител, който предстои на режима на надзор на собствеността на FMA. Съгласно Наредбата за надзор на собствеността от 2016 година всеки, който желае да сътвори, усили или да се разпореди с „ квалифицирано акционерно присъединяване “ в снабдител на финансови услуги в Австрия, би трябвало да премине през процедура за надзор от страна на Органа за финансов пазар.

Един тип инспекция на качествата на акционерите, не по-различна от процедурата за валидност и дееспособност, през която би трябвало да преминат членовете на управителните препоръки на банките. Това е мощен инструмент. През 2018/2019 година FMA го употребява, с цел да предотврати продажбата на мажоритарен дял във Wiener Privatbank SE на словашка инвеститорска група.

Едно акционерно присъединяване обаче е „ квалифицирано “, единствено в случай че надвишава прага от 10 %. Под това равнище процедурата за надзор на собствеността не се ползва.

За шанс, никой от останалите единадесет акционери на Euram не има повече от 10 % (акционерната база се промени след 2013 година, вложители напуснаха и нови се присъединиха).

Има две немски сдружения със седалище в Щутгарт, които имат надлежно девет и 9,9 % от холдинга и се съставляват на общите събрания от основания в Щутгарт юрист Петер Мазер. Мазер е и ръководител на надзорния съвет на Euram Bank.

Две офшорни сдружения, Dragos Capital Investment Holding Limited в Малта и Aravinia Holdings Limited в Кипър, имат надлежно още 9 и 9,9 %. Дружеството в Малта има ръководещ шеф с адрес в Истанбул. Очевидно тя споделя по-голямата част от акциите с член на фамилията си, като и двамата имат немски паспорти. Зад кипърската конструкция стои английски предприемач със седалище в Дубай. Адресът му е апартамент в богаташкия анклав Палм Джумерия, а съгласно профила му в Linkedin той се интересува от вложения в софтуерния и имотния бранш, написа „ Профил “.

Други 19,8 % се държат с равни дялове от P One Investments FZE, която може да бъде открита посредством пощенска кутия в Обединените арабски емирства, и British-Austrian Holdings Limited със седалище на остров Ман, чийто ръководещ шеф е английски юрист на име Томас Кацуба декор Урбиш, който живее в Монако.

„ Други 9,9 % са благосъстоятелност на българка, която е доста известна в родината си - и освен тъй като в миналото е имала връзка с някогашния български министър-председател Бойко Борисов: предприемачът Цветелина Бориславова, най-богатата жена в България, има дял в Българо-американската кредитна банка в родината си, наред с други бизнеси “, написа списанието.

Останалите 20,7 % са поделени сред трима австрийци и един немец, в това число дълготраен бизнес сътрудник на притежателя „ Щрабах “ - Нематолах Фарохния, който има 9,97 % от Euram Holding посредством долноавстрийско сдружение с лимитирана отговорност. (До наскоро друго сдружение на Farrokhnia - Imfarr Beteiligungs GmbH - беше благосъстоятелност на 4Pro Projektmanagement- und KommunikationsgmbH, половината от което е благосъстоятелност на някогашния канцлер Вернер Файман.)

Според изследване на Bloomberg някои от вложителите в Euram имат една обща линия: те са имали или имат връзки с изпитващата усложнения германско-люксембургска група за недвижими парцели Adler. Председателят на надзорния съвет на Euram Петер Мазер също е заемал тази служба в Adler Group SA до началото на годината, до момента в който юристът Томас Кацуба декор Урбиш е бил член на управителния съвет на капиталов фонд на Adler до 2018 година. Според известия в немските медии се твърди, че спореният австрийски бизнесмен Джевдет Канер дърпа конците в Adler, макар че официално той постоянно е бил единствено консултант там. Канер е оставил своя отпечатък в Германия. В началото на 20-те години на ХХ век той стартира да влага в Източна Германия в сглобяеми жилища посредством компанията за недвижими парцели Level One, след което през 2008 година изпада в неплатежоспособност, а през 2018 година му е повдигнато обвиняване за машинация от Регионалния углавен съд във Виена. През 2020 година Канер и петима съподсъдими са оправдани на първа инстанция.

От 2022 година Канер е началник на люксембургската компания за вложения в недвижими парцели Aggregate Holdings AG, която беше един от най-големите акционери на Adler Group.

Euram Bank и светът на офшорките - една дълга история, която може да се опише освен за равнището " благосъстоятелност ", само че и за транзакциите. Това е документирано не на последно място в „ Досиетата Панама “ и  „ Досиетата Парадайз “ – документите от офшорки, които немски медии извадиха на бял свят, както и в „ Досиетата Пандора “. Тези следствия се основават на големи количества изтекли данни от разнообразни адвокатски адвокатски фирми на офшорни компании. Преди две години „ Профил “ проучва записите на данни във връзка с Euram Bank и се натъкна освен на съответни бизнес връзки, само че и на индикации за това по какъв начин Euram Bank умишлено е направила крачката към офшорния бизнес преди най-малко десетилетие и половина.

Интересно е да се означи, че банка, наречена Европейско-американска капиталова банка, също предлага своя уеб страница и връзка на съветски език. Защо?

„ В допълнение към немскоговорящите и англоговорящите клиенти, рускоговорящите клиенти са третата по величина наша потребителска база “, написа банката. „ Приложили сме всички нужни ограничения заради глобите и бихме желали категорично да заявим, че нямаме клиенти, на които да са наложени наказания.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР