Австрийските ежедневници и съобщават, че австрийските власти са заловили 39-годишен

...
Австрийските ежедневници и съобщават, че австрийските власти са заловили 39-годишен
Коментари Харесай

В Австрия арестуваха руски шпионин - гръцки гражданин от руски произход, син на дипломат

Австрийските ежедневници и оповестяват, че австрийските управляващи са заловили 39-годишен съветски разузнавач във Виена, предава Българска телеграфна агенция. Задържаният, чието име не се оповестява, е гръцки жител от съветски генезис и е наследник на посланик, пишат вестниците. Заподозреният е шпионирал години наред в интерес на Русия. В центъра на града са били открити секрети места за предаване на информация, предава БНР.

Вестниците оповестяват, че още на 24 март два екипа на специфичните елементи „ Кобра “ са щурмували във Виена жилището на обвинения, защото е било преценено, че лицето е изключително рисково. Очевидно той не е работил самичък, управляващите позволяват, че още татко му, някогашен посланик, е работил като съветски разузнавач по време на дипломатическата си кариера в Австрия и Германия.

Разследванията на австрийската Дирекция отбрана на страната и работа за информация с задгранични сътрудници и в съдействие с виенската прокуратура са посочили, че 39-годишният е получил особено военно образование в Русия. Освен това е контактувал интензивно с дипломати и други шпиони от разнообразни страни. Малко преди и по време на войната на Русия в Украйна обвиненият се е намирал в Москва.

Подробни и доста точни следствия на австрийската загадка работа са потвърдили следното: за интервала от 2018 година до началото на 2022 година 39-годишният е пътувал 65 пъти в чужбина, след страните са Русия, Беларус, Турция и Грузия. Впечатление прави, че макар дребните суми, които е получавал като обществени помощи, той е купил няколко недвижими парцела във Виена, Русия и Гърция.

Заподозреният е бил употребен като барометър на настроенията в Австрия. Най-вероятно е доставял информации за външнополитическото и публичното състояние, както и за политическата сигурност в страната. Заподозреният е създал във Виена система от секрети скривалища, където информацията е била доставяна. Местата за предаване са били маркирани с незабележими знаци. Както сочат следствията, при предаване на информацията по това време наоколо постоянно се е намирал и човек от съветското посолство.

При разнообразни обиски на домове у обвинения са били открити уреди за записи на диалози и скрити камери. Конфискувани са мобилни телефони, преносими компютри и таблети.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР