Австрийската провинция Тирол отглежда сняг. Целта на това екзотично начинание

...
Австрийската провинция Тирол отглежда сняг. Целта на това екзотично начинание
Коментари Харесай

Знаете ли, че има място, където отглеждат и складират сняг?

Австрийската провинция Тирол отглежда сняг. Целта на това екзотично начинание е да даде късмет на скиорите да се насладят на зимния сезон, макар че климатичните промени отсрочват снеговалежите, предава NOVA NEWS.

" Подготвихме тази купчина сняг, която можете да видите на назад във времето. Тя е от предходната зима, от най-студения интервал. Тогава произвеждахме сняг. След това тази купчина се покрива с към половин метър дървени стърготини напролет. По този метод снега се резервира през лятото ", заяви Елиас.

Чрез този развой на депозиране, курортът може да употребява непокътнатия сняг когато е належащо, да вземем за пример при късен снеговалеж. Само в една от планинските общини тази техника се употребява от 2015 година насам, като през лятото в района се съхраняват към 10 000 кубически метра сняг.

" Предимствата са, че можете да планирате по кое време стартира сезонът за ски тичане. Имало е зими когато не е имало проблем да отворим пистата за още през ноември. Но е имало и такива, в които можем да отворим трасето за ски тичане едвам преди Коледа. Така че това ни дава сигурност при планирането на сезона. Нашата цел е да използваме допустимо минимум сила. И тъкмо тук методът, който използваме, се оказа толкоз сполучлив ", изясни още той.

Снежната пътека за ски тичане е дълга съвсем два километра и макар умерените температури и към момента зелените гори, скиорите към този момент могат да я употребяват. Подготовката лишава четири дни.

" Със сигурност виждаме изменението на климата. Зимите към този момент не са толкоз предсказуеми. Естествената снежна завивка става все по-малка. Затова преди доста, доста години взехме решение да създадем сняг за някои от нашите трасета за ски тичане. Но се нуждаем от подобаващи температури за производството му ", подчертава Елиас.

Важно е пътеките да са къси, с цел да може купчината сняг се складира наоколо. А при техниката за по този начин нареченото " развъждане на сняг " в Тирол се включват и фермерите с тяхното съоръжение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР