Австрия остана сама в Европейския съюз в съпротивата си срещу

...
Австрия остана сама в Европейския съюз в съпротивата си срещу
Коментари Харесай

ORF: Австрия остана сама в ЕС срещу членството на България в Шенген

Австрия остана сама в Европейския съюз в съпротивата си против присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство, разяснява публичната ORF, представена от " Фокус ".

Министерството на правораздаването на Нидерландия разгласи в края на предходната седмица, че отдръпва ветото си против участието на България в Шенгенското пространство. Тази смяна на курса обаче към момента би трябвало да бъде доказана с гласоподаване в нидерландския парламент, изходът от който е под въпрос, акцентира медията.

След парламентарните избори в края на ноември държавното управление в Хага е " единствено краткотрайно “ и няма болшинство в Народното събрание. Вотът сподели изместване вдясно. Докато дясната демократична Народна партия за независимост и народна власт на министъра на правораздаването Дилан Йесилгьоз падна на трето място, евроскептичната " Партията на свободата “, водена от десния популист Герт Вилдерс, се очерта като първа политическа мощ в законодателния орган. В момента Вилдерс се пробва да сформира съдружно държавно управление с други десни партии.

Българският министър председател Николай Денков съобщи в коридорите на срещата на върха на Европейски Съюз предходната седмица, че чака публично решение от нидерландския парламент за преустановяване на ветото върху Шенген " в идващите няколко дни “. " Изминахме дълъг път, с цел да създадем това допустимо “, напомня ORF думите му. Преговорите с Австрия ще продължат. Обсъждат се разнообразни " сюжети “ и се обменят вероятни текстове за решения. " Но едно нещо е ясно: без позитивно решение от Нидерландия това би било безсмислено “, призна той.

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер смекчи ветото, признато преди година във връзка с двете страни от Югоизточна Европа, които чакат да се причислят към Шенген повече от десетилетие. Неговото предложение за " Въздушен Шенген “, т.е. унищожаване на граничния надзор за пасажери от България и Румъния, срещна смесени реакции, разяснява медията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР