Австрия не е против определени държави или народи, ние сме

...
Австрия не е против определени държави или народи, ние сме
Коментари Харесай

Следобедните новини от Южна България на 13.12.2022 г.

„ Австрия не е срещу избрани страни или нации, ние сме за повече сигурност в Европа. Разбираме, че позицията на страната ни по отношение на Шенген провокира избрани последици и сме доста признателни, че нашите български другари реагираха обективно “. Това съобщи в Пловдив посланикът на Австрия в България Андреа Икич-Бьом във връзка наложеното от страната ѝ несъгласие на България за Шенген. Дипломатът акцентира, че Австрия към този момент е изготвила съответни оферти към Европейската комисия за това по какъв начин Шенгенската система да бъде по-ефективна. Посланикът добави, че България и Австрия към този момент са в контакт за идващите стъпки по проблема. В Пловдив Андреа Икич-Бьом участва на откриването на нова инвестиция за 23 млн. лева от ЕVN Топлофикация. Проектът включва създаване на 5 котела с обща мощ 100 MW.

==========================

Oбщинските съветници от Демократична България още веднъж ще упорстват локалният парламент на Пловдив да гласоподава „ срещу “ апорта на акциите на община Варна в Международния пловдивски панаир. В проекто-решение те оферират на съвещанието на 19 декември отново да се задейства блокиращата общинска квота във връзка плануваното за 9 януари ново Общо заседание на акционерите на „ Пълдин Туринвест “ със същия дневен ред - приемане на Варненската община като акционер. Ако то не се състои, е избрана последваща дата – 24 януари.

==================================

Свлачища затвориха за придвижване на моторни транспортни средства пътя Смолян - Мугла. Проблемните сектори са в региона на Затворническото общежитие „ Герзовица ”, оповестяват от общината. Срутищата съставляват заплаха за живота и здравето на пътуващите, по тази причина придвижването ще бъде възобновено, откакто бъдат укрепени свличанията на земна маса и камъни, се споделя в заповедта на смолянския градоначалник Николай Мелемов. Предвиден е обходен маршрут: Мугла-Тешел-Девин-Смолян.

Възстановено е придвижването в двете направления на пътя Пловдив – Хасково, където при тежка верижна злополука починаха двама мъже, а различен е в болница със съществени контузии. В конфликта, станал на към 4 км след изхода на Пловдив, са взели участие три автомобила – със софийска, пловдивска и кърджалийска регистрация. Предстои да бъдат изяснени аргументите за случая, като се допуска, че колите са се движили с несъобразена скорост. Пътната права беше ремонтирана напълно скоро. След реконструкцията, 11-километровият сектор от пътен възел „ Скобелева майка “ до кръстовището за Садово е с напълно нов асфалт.

=======================================

Екстрадицията на немски жител, търсен от управляващите там за наркотрафик позволи през днешния ден Хасковският областен съд. При опит да влезе в България на 1 декември мъжът е арестуван на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ по издадена европейска заповед за арест. 28-годишният мъж е търсен от немските управляващи за три закононарушения, свързани с трафик на опиати и психотропни субстанции. Ако бъде приет за отговорен го грози затвор до 15 година Според хасковските магистрати показаните от немска страна документи дават отговор на всички условия. Задържаният е склонен да бъде предаден на управляващите в Германия.

==========================================

Новогодишен базар на производители от Родопите откриха в Атриума на Областната администрация в Смолян. Фермери, производители и занаятчии от района показват продукцията си. Картофи, ябълки и мурсалски чай, произведения на дърворезбари и майстори на сувенири от дърво и естествени артикули са изложени на щандовете. Между участниците са и майстори на изчезващи занаяти, производители на еко артикули, чайове и билки.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев и Живка Тодорова
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР