Австрия напуска организацията Централноевропейска инициатива (ЦЕИ), съобщи днес в. "Щандард".Говорителят

...
Австрия напуска организацията Централноевропейска инициатива (ЦЕИ), съобщи днес в. "Щандард".Говорителят
Коментари Харесай

Австрия напуска Централноевропейската инициатива

Австрия напуща организацията Централноевропейска самодейност (ЦЕИ), заяви през днешния ден в. "Щандард ".

Говорителят на министърката на външните работи Карин Кнайсъл е удостоверил този факт в отговор на въпрос на публицист.

ЦЕИ, чиято централа е в италианския град Триест, включва 18 страни, измежду които е Австрия - една от учредителките на районната организация през 1989 година.

Основна цел на организацията е да подтиква икономическото и културното развиване и съдействие на страните от Централна Европа, както и доближаването на районите. Досега Австрия заемаше управителна позиция в този съюз.

Постът на генералния секретар се заемаше от Австрия и Италия на ротационен принцип. Последният общоприет секретар от австрийска страна беше дипломатката Маргот Крестил-Льофлер, вдовица на умрелия през 2004 година австрийски президент Томас Клестил. Тя е някогашна посланичка в Чехия и Русия, която по информация на вестник "Щандард " е напуснала ЦЕИ със скандал и в това време е натоварена от австрийското министерство на външните работи да развива връзките с Русия.

По-нататъшното присъединяване на Австрия в ЦЕИ "е нецелесъобразно ", разяснява външното министерство. "Форматът на тази организация към този момент не е подобаващ по същия метод както преди да отговори на днешните европейски провокации. "

Интеграцията на Югоизточна Европа в структурите на Европейския съюз е по-добре да се поддържа "пряко ". Затова напускането на ЦЕИ би трябвало да се преглежда като "мярка за в допълнение профилиране и оптимизация на австрийските старания. " Освен това мярката ще разреши да се обединят лични и финансови благоприятни условия, се споделя в коментара на министерството на външните работи, представен от електронни медии.

"Щандард " цитира изявления на дипломати, съгласно които "Австрия сама лимитира въздействието си и оставя полето за деяние на нелиберална Унгария, която от ден на ден се ангажира стопански и дипломатически в района. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР