Австрия е разтресена от най-големия шпионски скандал от години. А

...
Австрия е разтресена от най-големия шпионски скандал от години. А
Коментари Харесай

Шпионският скандал в Австрия - кримка от Студената война или мащабен удар по реномето на страната?

Австрия е разтресена от най-големия шпионски скандал от години. А българската диря в него е… дебела. Австрийският жител Ян Марсалек, някогашният началник на немската компания за електронни заплащания Wirecard, е употребявал компрометирани чиновници от разузнаването във Виена, с цел да шпионират европейски жители и да възнамеряват прониквания и убийства от елитни съветски ударни отряди. По негова повеля са били откраднати и предадени на Москва компютър с най-модерен криптографски програмен продукт на държавно управление на натовска страна и мобилни телефони на висши австрийски държавни чиновници. 

Ян Марсалек, който съвсем несъмнено се намира в Русия под името Константин Баязов, е вербувал в това време упрекнатите в шпионаж за Русия шестима българи във Англия - процесът против Орлин Русев и компания следва през септември. Именно следствието на английските служби против българите дава основната диря за ареста на някогашния чиновник на австрийската полиция и разузнаване Егисто От в края на март.

 

Сред шпионираните от него във Виена европейски жители изпъква името на проверяващия публицист Христо Грозев, станал прочут с разкритията към сваления аероплан на малайзийските авиолинии над Украйна, опита за отравяне на Сергей и Юлия Скрипал във Англия и изключително с кино лентата за несполучливото отравяне на Алексей Навални.  

 

В 86-те страници на заповедта за ареста на Егисто От се твърди, че Марсалек е упълномощил на От и различен върховен чиновник по сигурността, Мартин Вайс, началник на австрийските разследващи интервенции, да улеснят работата под прикритие за съветското военно разузнаване (ГРУ) и вътрешното разузнаване (ФСБ) на европейска земя за интервал от минимум пет години от 2017 година Оттогава Вайс е избягал от Австрия и в този момент живее в Дубай. Предполага се, че банкрутиралата компания Wirecard години наред е била употребена като финансова мрежа в сянка за заплащане и улеснение на съветски интервенции под прикритие. Марсалек е упрекнат в машинация за близо 2 милиарда евро. 

 

" Това е единствено началото ", твърди Флориян Кленк, основен редактор на австрийското издание " Фалтер ", което дружно с още водещи австрийски и немски медии като " Шпигел " и " Щандарт " взе участие в журналистическото следствие на съветската шпионска мрежа във Виена.

 

" Очевидно още през 2015 година двамата към този момент някогашни чиновници на вътрешното разузнаване - Егисто От и Мартин Вайс - са предавали сензитивна информация на Русия посредством Ян Марсалек. Година по-късно се появява идващото предизвестие за шпионаж, само че то е било отправено към Мартин Вайс, тогава началник на един от отделите в разузнаването, и надлежно е потънало. През 2017 година постъпва нов сигнал, вследствие на който Егисто От е уволнен, само че с толкоз слаба аргументация, че съдът го връща на работа. Тази сага се точи от години, само че размерът на абсурда става явен едвам сега - след информацията от английските служби за разменени над 80 000 известия сред водача на българската група, Ян Марсалек и Егисто От, което докара до ареста на От. "

 

Информацията, за която говорите, се отнася до клетката във Англия към Орлин Русев и още петима български жители, които са упрекнати в шпионаж в интерес на Русия. Как обаче си обяснявате, че двамата чиновници на австрийската работа за отбрана на конституцията, т.е. вътрешното разузнаване, са предавали на съветските служби сензитивна информация, данни от служебни телефони на държавни чиновници и откраднати криптирани компютри години наред, без да бъдат арестувани и упрекнати в шпионаж?

 

" Според мен случаят е бил недооценен, а и арестуваният неотдавна Егисто От е успявал добре да прикрие активността си. Но има и още нещо - през 2017 година на Путин и Русия, само че и на шпионажа се гледаше с други очи. "

 

Казвате, че Австрия е лесна жертва за съветските служби? Известно е, че Виена се счита за столицата на интернационалния шпионаж.

 

" Така е. Освен това, австрийските служби са едва развити, чиновниците не са добре подготвени и като цяло незадоволително. Пък и да не забравяме, че в годините, за които приказваме, във Виена управляваше държавно управление, което беше доста отворено към Русия. През 2016 година крайнодясната Партия на свободата подписа формален контракт за другарство и съдействие с партията на Путин " Единна Русия ".

 

Наскоро, след гибелта на Алексей Навални, в редакцията на " Фалтер " сте получили един шестстраничен документ, кръстен: " Дейността на Русия в Австрия ". Вие публикувахте просторен материал, в който казвате, че създателите са извънредно добре осведомени. Това се случва обаче и в политически сериозен миг за Австрия - крайнодясната Партия на свободата на някогашния вътрешен министър Херберт Кикъл е напът да завоюва парламентарните избори тази есен - в допитванията партията води с близо 10 % разлика пред консерваторите на канцлера Карл Нехамер и се радва на утвърждението на всеки трети гласоподавател. Какво написа в предадения Ви документ и кои са създателите, господин Кленк?

 

" Авторите - имената им са известни на редакцията - са хора, които познават доста добре съветската общественост във Виена. Информацията в тази директория е удостоверение на съмненията, които имахме за активността на съветските дипломати и представители на съветски организации в Австрия. Те описват връзките на крайнодясната Партия на свободата с Москва - кой с кого къде се е срещал и какво е договорил, кои чиновници на съветските представителства във Виена не са дипломати, а шпиони и така нататък "

 

От какво естество са политическите обвързаности? И не е ли необичайно една националистическа партия да прокарва ползите на непозната страна?

 

" Например връзките на две съществени австрийски партии - на Партията на свободата и на ръководещата сега Народна партия. Народната партия има стопански интерес да подържа положителни връзки с Москва, а крайната десница е по-скоро идеологически близка с Путин. Помните ли Карин Кнайсъл, някогашната външна министърка от Партията на свободата? Тя беше поканила Путин на сватбата си, а през днешния ден живее в Санкт Петербург и бълва оттова съветска агитация в обществените мрежи. Докато беше министър, сътвори паралелна работа за сигурност във външно министерство, а тогавашните й чиновници през днешния ден гърмят един след различен в следствието на шпионския скандал към От и Марсалек.

 

Политическа непосредственост демонстрираше и Ханс-Кристиян Щрахе - помните аферата " Ибиса " и готовността му да продаде австрийска медиа на руснаците, с цел да си обезпечи медиен комфорт. Тази политическа непосредственост на крайната десница се дължеше на възхищението от ръководство със мощ, от мъжкарската политика на Путин като цялостно несъгласие на демократичната и слаба в техните очи Европа. А икономическият интерес на консерваторите от Народната партия се дължи на зависимостта на Австрия от петролните и газовите доставки от Русия. Австрийският тръст OMV подписа дълготрайни контракти за доставка с " Газпром ".

 

Нито Стопанската камара, нито управлението на OMV виждаха тогава някакъв проблем в това обвързване. Те дори искаха да трансфорат Австрия в " демократура ", както се показваха тогава, по сходство на Русия. "  

 

Известни са няколко случая в близкото минало, когато депутати от " Партията на свободата " внасяха в Народното събрание законопроекти, обслужващи съветски ползи, да вземем за пример за анулация на европейските наказания против Москва, откакто Русия нахлу в Украйна. Има и значително учредения да се има вяра на медийни изявления, че тези крайнодесни депутати са получавали немалки суми за това - приказва се за към 20 000 евро. Председателят на Партията на свободата Херберт Кикъл повтаря до през днешния ден, че това не дава отговор на истината. Той обаче - в качеството му на вътрешен министър през 2018 година - също е бил предизвестен, че в службите има пробойна, че чиновници шпионират в интерес на Русия. Какво се случи по-късно предизвестие?

 

" Предупреждението идва от чиновници във вътрешното разузнаване, а резултатът е, че Кикъл уволни тогавашния шеф и подреди претършуване на цялата постройка. Странното е, че претърсването беше проведено от упоменатия към този момент няколко пъти Мартин Вайс, който благодарение на съветския разузнавач Ян Марсалек съумя да се укрие в Дубай. "

 

Как се отразява този скандал на в този момент ръководещата " Народна партия " в навечерието на парламентарните избори в Австрия? От медийните изяви на вътрешния министър Герхард Карнер оставам с усещането, че той се пробва да трансферира на крайната десница цялата виновност за съветското навлизане в службите, която - в случай че изборите бяха през днешния ден - щеше да ги завоюва с удобна преднина.

 

" Така наподобява. Шпионският скандал би трябвало да бъде обсъждан в две плоскости. Едната се отнася до пропуските в службите. А другата - до политическото въздействие на Русия върху Австрия. Въпросът е дали то е било подценявано? От това, което знаем през днешния ден, дейността на службите в интерес на Русия е била неглижирана и виновността за това носи и Народната партия, която като се изключи година и половина ръководи вътрешното министерство от над 20 години. "

 

Заради шпионския скандал канцлерът Карл Нехамер свика тази седмица националния съвет по сигурността. Поиска го в действителност министърът на правораздаването на Австрия Алма Задич от по-малкия съдружен сътрудник на Нехамер - Зелената партия. Тя даде обещание в отговор на разкритията кабинетът незабавно да преразгледа австрийското законодателство за шпионажа. Очаквате ли политически последици?

 

" Не. Не и преди изборите. Нито някой ще подаде оставка, нито някой ще бъде уволнен. По-скоро се надявам, че абсурдът ще предотврати назначението на вътрешен министър от крайната десница след парламентарните избори. Ще пострада престижът на Австрия. В последна сметка задържаният Егисто От е употребявал контактите си в непознатите служби, с цел да служи на Москва. Очевидно Австрия не е в положение да пази тайните на партньорските служби. "  

 

Ще има ли нови разкрития?

 

" О, да. Това е единствено началото. "

 

А ще се прочистят ли службите? Защото основната информация за ареста на Егисто От пристигна от чужбина - от Англия.

 

" Доколкото познавам моята татковина Австрия - надали. На Егисто От ще бъдат повдигнати обвинявания, само че Мартин Вайс съумя да се скрие в Дубай. Не мисля, че ще има други упрекнати. Това, което в този момент излиза на повърхността, се чете като кримка от времето на Студената война, само че в действителност е доста ужасно. Проследяването на Христо Грозев и претърсването на жилището му е част от лова на враговете на Кремъл, които разкриха опита за отравяне на Алексей Навални. Който познава методите на Путин против критиците му може да си показа какво е можело да се случи, в случай че при претърсването на жилището на Христо Грозев той или някой от фамилията му е бил там. "

 

От жилището на Христо Грозев във Виена е откраднат остарял портативен компютър и няколко празни флашки. " Очевидно са търсили информация - най-ценната разменна монета в средите на тайните служби ", счита проф. Зигфрид Беер от университета в Грац, създател и шеф на Австрийския център за разбори на разследващите служби.

Надявали са се да открият детайлности към контактите на Грозев, довели до разкритията за несполучливия опит на съветската Федерална работа за сигурност ФСБ да токсини Навални. Потвърждение на тази теза е фактът, че откраднатият преносим компютър е от същата марка, както преносимия компютър, който се вижда във кино лентата " Навални ".

 

Преди 2 години проф. Зигфрид Беер разяснява пред БНР тематиката за изгонени от Австрия съветски дипломати поради съмнения, че са шпиони, като означи, че след този случай през 2022 година непознатите шпиони към този момент няма да са толкоз добре пристигнали във Виена.

 

" Ние май пак сме там, където бяхме преди две години - Австрия още веднъж губи нежното доверие на службите на огромните ни сътрудници, без които сегашният случай нямаше да бъде оголен. Ние сме дребна страна, която по този начин или другояче зависи от информацията от партньорските служби. На всичкото отгоре нашето разузнаване години наред беше неглижирано - както като образование на фрагментите, по този начин и като възнаграждение. А когато някой не се усеща оценен на работното си място, търси изява другаде ", споделя през днешния ден проф. Беер. 

 

Това не е ли доста просто пояснение? 

 

" Да, това е единствено част от обяснението. Атмосферата в службите от години е отровена. Кадрите не се усещат добре обгрижени и по този начин стават лесна плячка за съветските вербовчици. Може да Ви звучи прекомерно опростено, само че от време на време комплицираните неща са доста елементарни в същността си. Другата, евентуално по-съществената част, е колаборацията с Москва. Войната на Русия против Украйна настърви руснаците още повече, само че пък те намериха плодородна почва в Австрия, изключително в лицето на някои партии, като крайнодясната Партия на свободата. Известно е, че нейният настоящ ръководител и някогашен вътрешен министър се опита политически да подчини вътрешното разузнаване. "  

 

Първите подозрения към Егисто От са още през 2017 година. Ако може да се има вяра на медийните изявления към този шпионски скандал, карцерът в края на март се дължи на информацията от английските служби - от разменените известия сред българската шпионска клетка там към Орлин Русев и Ян Марсалек излиза наяве, че има пробив в австрийската организация за сигурност.

 

" Точно по този начин. Първоначално беше казано, че има подозрения, само че не и задоволително доказателства. Колко добре се е прикривал Егисто От, и изключително що се отнася до връзките му с Ян Марсалек, ми е мъчно да преценява - нямам достъп до следствието. Но нямам доверие да е толкоз добър, колкото двойните сътрудници от годините на Студената война, че да върти на пръста си разузнаването близо 5 години. Пък и сумите, които е получил за службата си в интерес на Москва, не са зашеметяващи. 20 000 евро за криптиран компютър в действителност не е доста в този бизнес. "  

 

В този скандал е забъркано още едно българско име - на журналиста Христо Грозев. Той напуща Виена, откакто е предизвестен, че сигурността му не е обезпечена. Русия го разгласи за интернационално търсене. В свои показания пред австрийските проверяващи Грозев твърди, че е получил информация, че е бил в листата за очистване. Наистина ли е имало заплаха за живота му? 

 

" Мисля, че да. Както знаем от опита за отравяне на Навални и доста други случаи, съветските сътрудници в чужбина не си поплюват. Христо Грозев живя доста дълго във Виена. Тези дни вътрешният министър Герхард Карнер съобщи, че сигурността на Грозев от самото начало е била обезпечена. Но някак не му имам вяра. И Грозев не му е вярвал. Иначе нямаше да напусне Виена. Кой би могъл да спре съветските сътрудници, които - както знаем - са знаели къде живее и са влизали в жилището му? "  

 

Каква сензитивна информация интересува съветските служби в Австрия? И какво промени войната против Украйна?  

 

" Има доста информация, която съветските служби търсят - освен за Австрия, а за целия район. Виена е идеалната локация - обърната е и на изток, и на запад. В Австрия може да получите всякаква информация, която е от интерес за руснаците. Виена е седалище на редица интернационалните организации. В Австрия са показани куп водещи международни компании. Тук имате достъп до всевъзможни западни технологии, които са от необикновен интерес за руснаците.  

 

Като историк би трябвало да кажа, че Съветският съюз беше може би най-влиятелната окупационна мощ в Австрия след края на Втората международна война. Опасността Австрия да се трансформира в сталинистка страна беше действителна. През десетте години от края на войната до основаването на австрийската република Виена се трансформира в плацдарм на западните и руските секрети служби. Съветските окупатори се изтеглиха едвам след основаването на републиката през 1955 година. Русия като правоприемник на Съветския съюз остава международна мощ, поръчител на сигурността на неутрална Австрия. А това дефинира австрийската признателност до ден сегашен. Това е и обяснението за внимателната политика на Виена към Москва.  

 

Всички досегашни австрийски държавни управления, без значение коя партия е била на власт, са имали една съществена мисъл за връзките с Русия - да не разгневим Кремъл! Така беше до момента в който Русия не нахлу в Украйна и Путин не сподели същинското си лице.  

 

Австрийците в действителност би трябвало най-добре да схващат украинците - това, което им се случи, ние го преживяхме с " аншлуса " през 1938 година. Но през днешния ден в Австрия има една партия - Партията на свободата - която явно е не запомнила историята. У нас подкрепата за крайната десница е съвсем 30%. И това е доста тъжно. "

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР