Австралийското правителство обяви в петък, че ще предостави помощ в

...
Австралийското правителство обяви в петък, че ще предостави помощ в
Коментари Харесай

Австралия се съгласява с „новаторски“ климатичен пакт, за да предложи убежище на разселените жители на Тувалу

Австралийското държавно управление разгласи в петък, че ще даде помощ в отговор на огромно естествено злополучие, здравна пандемия или военна експанзия.

На жителите на островите ще бъде позволено да живеят, работят и учат в Австралия.

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе подписа двустранно съглашение с Тувалу, обхващащо изменението на климата, сигурността и подвижността, което съгласно него прави Австралия „ Изборът на сътрудник на Тувалу “.

Съюзът ще се преглежда като „ важен ден, в който Австралия призна, че сме част от тихоокеанското семейство “, сподели господин Албанезе на конференция на островите Кук, където той участва на среща на тихоокеански водачи.

Той показа фотография на себе си и министър-председателя на Тувалу Каусеа Натано, държащи подписаните съглашения, в X, прочут преди като Twitter, добавяйки надписа: „ Австралия и Тувалу са семейство. И през днешния ден ние издигаме връзката си до по-интегрирано и всеобхватно партньорство. "

Бившата звезда Home And Away Джони Руфо умря на възраст 35

Договорът, който ще отбрани бъдещето на Тувалу, като в същото време зачита нейния суверенитет, ще бъде прочут като „ Съюз Фалепили “, сподели господин Албанезе.

Той изясни, че Фалепили е дума от Тувалу за „ обичайните полезности на добросъседство, грижа и взаимно почитание “, добавяйки: „ Казано по-просто, това значи да си добър комшия “.

Друга обява, показваща фотография на двамата мъже, които се ръкуват, прибавя: „ Това ново партньорство признава изменението на климата като най-голямата опасност за поминъка, сигурността и благосъстоянието на народите на Тувалу.

„ Ние ще работим дружно за адаптиране към климата, организация на работа и сигурност. “

Австралия ще сътвори специфична виза за до 280 тувалуанци всяка година - което се равнява на 2,5% от нейното население от малко над 11 000 души.

Средства ще бъдат заделени и за рекултивация на земя в Тувалу, през за разширение на земята в столицата Фунафути с към 6%.

Пълният текст на съглашението към момента не е оповестен - само че Sydney Morning Herald заяви, че на всички 11 200 поданици ще бъде препоръчано леговище, в случай че климатът смяната направи островите необитаеми.

Бившият външен министър на Тувалу, Саймън Кофе, сподели на срещата на върха за климата COP27 предходната година, че възнамерява да построи цифрова версия на себе си - прекопирване на острови и забележителности, с цел да резервира своята история и просвета - защото страховете нарастват за въздействието на климатичното злополучие.

До 2050 година се пресмята, че половината земна повърхност на столицата Фунафути ще бъде наводнявана от приливни води всеки ден.

Споразумение за ограничение на въздействието на Китай в Тихия океан

Пактът ще изисква страните да се съветват между тях, преди да подпишат съглашения за сигурност или защита с трети страни.

Съгласно договорката Австралия ще получи ефикасна несъгласие върху основаването на пакт за сигурност или отбранително партньорство сред Тувалу и Китай, което е огромна победа за напъните на държавното управление да ограничи военното въздействие на Пекин в Тихия океан.

Тувалу е една от единствено 13-те страни, които поддържат публични дипломатически връзки с.

Прочетете повече от Sky News:
Големи компании, произвеждащи изкопаеми горива, рискуват да провалят климатичните цели
Ограниченията за шофиране влизат в действие в един от най-замърсените градове в света

Вече има няколко самостоятелни тихоокеански страни, които имат асоциации или „ компактове “ с по-големи външни страни.

Палау, Федералните щати на Микронезия и Република Маршалови острови имат пакт за свободни Асоцииране със Съединените щати, което дава на Вашингтон пълномощия по въпросите на защитата им в подмяна на услуги на държавното управление на Съединени американски щати и правото да живеят в Съединени американски щати.

По сходен метод Нова Зеландия има съглашения с островите Ниуе и Кук, което дава на Уелингтън отговорност за тяхната отбрана.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР