Австралийският референдум за Глас на коренното население в парламента е

...
Австралийският референдум за Глас на коренното население в парламента е
Коментари Харесай

Хронология: Глас на коренното население, договор и истина в Австралия

Австралийският референдум за Глас на коренното население в Народното събрание е част от дългата история на аборигенските хора, борещи се гласът им да бъде чут.

Референдумът беше призован, откакто водачите на туземците и жителите на островите от Торесовия пролив издадоха Изявлението на Улуру от сърцето, петиция, призоваваща Гласът на първите народи да бъде включен в австралийската конституция.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла С наближаването на гласуването " ужасяващият расизъм " нарушава акцията за референдум на Australian Voice Започва предварително гласоподаване на референдума за гласа на коренното население в Австралия Проучванията демонстрират, че референдумът за гласа на коренното население на Австралия ще се провали завършек на списъка

Изявлението на Улуру е последната от многото петиции и митинги на туземци, призоваващи за три обособени процеса, известни като глас, контракт и истина, в разнообразни редове.

Австралия е постигнала стеснен прогрес в използването на който и да е от процесите и за разлика от прилежаща Нова Зеландия и други сходни страни, няма никакви контракти с коренното население.

Но създателите на изказването на Улуру споделят, че 60 000 години родови връзки сред локалните хора и земята са „ свещена връзка “, която не би трябвало да изчезва от международната история единствено за „ единствено “ 200 години.

Докато Австралия се насочва към изборите в събота, 14 октомври, ето взор към някои от значимите моменти в тази дълга история:

Преди 50 000 години: скално изкуство Murujuga

Приблизително един милион петроглифи в Муруджуга в Западна Австралия са измежду многото образци за локално скално изкуство, записващо историята на локалното население в цялата страна.

Отпреди последната ледникова ера художниците от Муруджуга рисуват животни, доста от които към този момент са изчезнали, като алаби с нокти и тилацини, известни също като тасманийски тигри. Но обичайните притежатели се опасяват, че картините може да са най-новият обект на локалното завещание, който ще бъде развален или погубен заради газов план в региона.

Преди 30 000 години: Историята на Будж Бим

Историята на хората от Гундиджмара за тяхното прародителско създание-същество, което се е разкрило по време на вулканично изригване, случило се за последно преди 30 000 години, накара някои хора да кажат, че историята на Будж Бим може да е най-старият жив история на Земята.

6600-годишна система за аквакултури от бентове, канали и клопки за риба в Budj Bim получи лист на международното завещание от ЮНЕСКО през 2019 година

26 януари 1788 година: „ Денят на нашествието “

26 януари е датата, на която капитан Джеймс Кук и първият английски флот идват в залива Ботани в сегашен Сидни през 1788 година

Дата в този момент е формален празник, прочут като Ден на Австралия, само че се отбелязва всяка година от хиляди, които излизат по улиците в митинги против Деня на нашествието.

1937: Петиция за поданство, права върху земя и посланичество

През 1937 година Уилям Купър, секретарят на Лигата за прогрес на австралийското аборигенско население, предава петиция, подписана от повече от 1800 души, до тогавашния крал на Англия Джордж VI. Петицията приканва за посланичество в Народното събрание, поданство и земни права за туземците. Шестте английски колонии на Австралия стават федерация на 1 януари 1901 година, само че английският монарх, в този момент крал Чарлз III, остава държавен глава на Австралия посредством техния представител, генерал-губернатора.

26 януари 1938 година: Ден на печал

На 26 януари 1938 година Лигата на австралийските туземци (AAL) и Прогресивната асоциация на туземците (APA) провеждат ден на печал в Australia Hall в Сидни.

Те държаха транспаранти и пуснаха изказване, в което се споделяше: „ [Ние] с това протестираме против безчувственото отношение към нашия народ от страна на белите мъже през последните 150 години. ”

Изявлението също приканва за „ цялостен цивилен статут и тъждество в границите на общността “ за туземците. Аборигените могат да гласоподават на федерални избори в Австралия от 1962 година насам, само че те към момента са изправени пред неравноправие в доста области, в това число опазване на здравето, и е по-вероятно да бъдат вкарани в пандиза, в сравнение с други австралийци.

1963: Yirrkala bark petitions

Хората Yolngu от Yirrkala в източната част на Arnhem Land в Северната територия изпратиха петиции за кора до австралийския парламент в Канбера през 1963 година Хартиените петиции бяха рамкирани с рисунки от кора, картографиращи земята на Народи Yolngu, които са били търсени за рандеман без консултация с тях.

1965: Freedom Rides

През 1965 година Чарли Пъркинс, един от единствено двамата аборигенски студенти в университета в Сидни по това време, води група аборигенски и неаборигенски студенти на пътешестване с рейс през районни градове където те стачкуваха против сегрегацията, в това число в плувния басейн Moree.

1972: Създадено посолство на аборигенските палатки

През 1972 година Посолството на аборигенските палатки е основано на тревните площи пред постройката на Народното събрание в националната столица на Австралия Канбера. Посолството на палатките продължава от този момент, макар че еволюира, с цел да включва транспортни контейнери и други структури.

1980: Протестите се разрастват

През 80-те години на предишния век туземците и техните поддръжници организираха поредност от мирни митинги, в това число през 1982 година, когато Австралия беше хазаин на Игрите на Британската империя, спортно събитие за сегашни и някогашни колонии на Британската империя.

Протести имаше и в цялата страна през 1988 година, когато държавното управление и доста австралийци проведоха тържества, с цел да отбележат 200 години от идването на капитан Кук в залива Ботани.

1990-2005: Комисията за туземците и островитяните от Торесовия проток (ATSIC)

Създадена от лейбъристко държавно управление през 1995 година, Комисията за туземците и жителите на островите от Торесовия пролив (ATSIC) беше австралийски държавен орган, в който австралийците-аборигени и жителите на островите от Торесовия пролив можеха публично да бъдат включени в държавни процеси, засягащи живота им. По-късно ATSIC беше отстранен през 2005 година от тогавашното консервативно държавно управление, водено от министър-председателя Джон Хауърд. Предложението гласът към Народното събрание да бъде включен в австралийската конституция би означавало, че за бъдещите държавни управления ще бъде по-трудно да отстранен органа, без да е належащо да се организира нов референдум.

1991: Договорът за песента на Yothu Yindi

Изпята както на британски, по този начин и на език гуматдж, протестната ария Treaty беше издадена от групата Yothu Yindi през юни 1991 година и бързо се изкачи към върха на австралийските и интернационалните музикални ранглисти.

Песента се появи, откакто тогавашното лейбъристко държавно управление не съумя да извърши обещанията си да обмисли въвеждането на развой на Договора.

1992: Еди Мабо прекатурва „ terra nullius “

През 1992 година Върховният съд на Австралия анулира изказванието, направено от Англия по време на колонизацията, че Австралия е „ terra nullius “, земя, която не принадлежи на никого, в историческото дело Мабо против Случай Куинсланд.

Еди Мабо, който заведе делото, до момента в който се бореше за признание на наследствените си земи в островите на Торесовия проток, умря няколко месеца преди да бъде оповестено решението.

Законите за титула на локалното население в Австралия към този момент дават известно лимитирано самопризнание за връзката на коренното население с тяхната земя, само че не са сравними с договорните съглашения.

2008: Австралия споделя „ Съжалявам “

На 13 февруари 2008 година министър-председателят Кевин Ръд се изправи пред Народното събрание, с цел да сервира публични извинения на ​аборигените и жителите на островите от Торесовия пролив, и по-специално на откраднатите генерации – десетки хиляди хора, които са били принудително отстранени от фамилиите си като деца по силата на публична стратегия за асимилация, траяла от средата на 1800 година до 1970 година

За първи път Федералният парламент откри годината с гала „ Добре пристигнали в страната “, извършена от локални туземци.

2017: Изявлението на Улуру от сърцето

През 2017 година водачи на туземци и поданици на островите от Торесовия проток, определени за делегати на Националната конституционна спогодба на Първите народи, се събраха в Улуру в централна Австралия, където написаха и пуснаха петиция, известна като Декларацията на Улуру от сърцето. Изявлението на Улуру по-късно се смята за движещата мощ зад австралийския референдум през 2023 година по отношение на гласа към Народното събрание, макар че изказването също по този начин приканва по-късно да бъде основан и орган за казване на истината.

2021: Създадена е Комисията по правораздаване Yoorrook

През май 2021 година щатът Виктория сътвори Комисията по правораздаване Yoorrook, първият формален орган за описване на истината в историята на Австралия. Наречена Yoorrook след думата Wemba Wemba за истина, комисията от този момент е изслушала и записала свидетелства от туземци, описващи в детайли техния опит на отнемане от благосъстоятелност и опозиция.

Щатите Виктория и Куинсланд също следват поотделно свои лични процеси за основаване на контракти с туземците и хората от островите в Торесовия проток.

2020: Лидия Торп става сенатор

През 2020 година Лидия Торп влезе в Сената, облечена в покривало от кожа на опосум, с високо вдигнат пестник. Тя е един от шестимата парламентаристи, които са радикално население или имат радикално завещание сега във федералния парламент. Трябва да се означи, че Торп зае друга позиция от болшинството туземци, които поддържат Гласа, потвърждавайки, че процесите на Договора и Истината трябваше да са преди всичко.

2023: Гласов референдум

Очаква се австралийският референдум през 2023 година за Глас на коренното население в Народното събрание да прегледа предлагането Гласът на първите народи да бъде включен в австралийската конституция. Кампанията за референдума беше влошена от дезинформация и расизъм, а изследванията демонстрират, че е малко евентуално предлагането да получи нужната поддръжка от болшинството.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР