Австралийските власти съобщават, че вандали са унищожили скално изкуство, за

...
Австралийските власти съобщават, че вандали са унищожили скално изкуство, за
Коментари Харесай

Вандали надраскаха скално изкуство на 30 000 години в Австралия


Австралийските управляващи оповестяват, че вандали са унищожили скално изкуство, за което се счита, че е на към 30 000 години, съобщи Асошиейтед прес.

Вандалите наподобява са махнали елементи от оградата от бодлива тел в пещерата Куналда и са проникнали в обекта, след което с пръсти са надраскали надписи върху скални творби на коренното население, сподели Киам Махер, министър по въпросите на туземците на щата Южна Австралия.

" Актът е фрапантен. Тези пещери свидетелстват за най-ранното наличие на туземци в тази част на страната ", сподели Махер. 

Изкуството се счита за свещено за коренното население Мирнинг, което живее в равнината Нъларбър.

Махер, който е и основен прокурор на щата, сподели, че всеки сменен във вандалския акт може да бъде измамен под наказателна отговорност. Осъдените за нарушение на щатските закони за отбрана на аборигенското завещание ги грозят до шест месеца затвор или санкция от 10 000 $.

По думите на Махер управляващите се ангажират да усилят тези санкции, които са в действие от 1988 година Те обмислят и други ограничения за отбрана, които могат да бъдат употребявани в обекта, включен в листата на националното завещание, като да вземем за пример камери.

" Това не е някакво инцидентно нарушаване на реда ", сподели той. " Това е някой, който съзнателно е минал през оградата от бодлива тел, влезнал е и е унищожил антично изкуство. Това е най-лошият тип вандализъм, за който мога да се сетя ".

                
Старейшината на Мирнинг, Клем Лоури, сподели пред в. " Аделейд адвъртайзър ", че се ужасява от вандалския акт и че многократните претенции към държавното управление на щата за по-добра отбрана на обекта не са дали резултат.

Според листата на националното завещание пещерата Куналда е място с добре непокътнати следи от пръсти и неповторими археологически находки.

" Пещерата Куналда има изключителна стойност за нацията заради ролята си в смяната на актуалното ни схващане за невероятната ера на аборигенските изкуство, археология и обитаване в Австралия ", съгласно описанието ѝ.

Археологът и експерт по антични аборигенски изкуства Керин Уолш сподели пред в. " Гардиън ", че нанесените големи вреди са непоправими: " Повърхността на пещерата е доста мека. Невъзможно е да бъдат отстранени надписите, без да се унищожи изкуството под тях. Това е голяма, трагична загуба ". 

Ancient Aboriginal rock art, a 30,000-year-old artwork, at a sacred cave in South Australia destroyed by vandals in ‘tragic loss’ at sacred SA site (via )
— W.L. Lewis (@ArtMusicLife)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР