Австралийски учени в международен екип са направили пробив в откриването

...
Австралийски учени в международен екип са направили пробив в откриването
Коментари Харесай

Австралийски учени правят пробив в ранната диагностика на рак на червата

Австралийски учени в интернационален екип са създали пробив в откриването на рак на червата благодарение на модифицирани бактерии, оповестява Синхуа.

В ново изследване, оповестено в петък, откриватели от Южноавстралийския институт за здравни и медицински проучвания (SAHMRI) и Университета в Аделаида са " конструирали " бактерия, способна да открива мутирала ДНК, отделяна от клетките на колоректалния рак.

Пробивът отваря вратата към по-бързото разкриване на рак на дебелото черво.

Екипът, управителен от откривателите Дан Уъртли, Сюзън Удс и Джоузефин Райт, създаде бактерия, наречена Acinetobacter baylyi, известна със способността си да улавя ДНК от околната среда, за разкриване на мутирал ген KRAS, който провокира колоректален рак.

След това бактериите са изследвани за ДНК маркери за рак на дебелото черво. Процесът, наименуван „ CATCH ", е 100 % ефикасен при разграничаването на модели с и без рак на червата.

„ CATCH " има капацитета да открива рака на дебелото черво на ранен стадий за да предотврати гибелта на доста хора от този и други типове рак ", сподели Удс в известие за медиите.

„ Това проучване показва по какъв начин бактериите могат да бъдат проектирани да откриват характерни ДНК последователности, с цел да се диагностицира болестта на труднодостъпни места ", добави тя.

По данни на Съвета за битка с рака ракът на дебелото черво е четвъртият най-често диагностициран рак в Австралия.

Смята се, че един на всеки 19 австралийци ще бъде диагностициран с рак на дебелото черво до 85-годишна възраст, а през 2020 година той е причина за 5 354 смъртни случая.

В предишното диагностицирането му се е оказвало мъчно, защото в ранните си стадии той постоянно е без признаци.

Изследователите се надяват, че създадените бактерии биха могли да бъдат одобрявани под формата на хапче, което по-късно ще подава сигнал към кръвния поток, в случай че бъде открит рак, което ще разреши ранно диагностициране посредством кръвен тест.

„ В бъдеще ще откриваме и предотвратяваме доста болести, в това число рак на червата, благодарение на кафези, а не на медикаменти ", сподели Уъртли и добави: „ Надяваме се, че това откритие - на живот, който открива различен живот, ще бъде потребно за лекари, учени и инженери, с цел да оказва помощ в случаите, когато диагностиката посредством ДНК е значима ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР