Австралийски учени регистрираха множество звуци, които рибите издават в река

...
Австралийски учени регистрираха множество звуци, които рибите издават в река
Коментари Харесай

Звуците на рибите разкриват екологичното равновесие във водата

Австралийски учени записаха голям брой звуци, които рибите издават в река Ейнасли, Куинсланд, и с тяхна помощ могат да наблюдават екологичното равновесие във водата, заяви Ей Би Си.
 
С помощта на екоакустичен способ доктор Саймън Линке - еколог и звуков инженер от Австралийския институт по реките към Университета Грифит, е основал база от аудио данни . Линке и неговият екип са записали и разпознали всички биологични звуци в река Ейнасли.
 
Рибите издават разнообразни звуци, когато ловуват, пазят своите територии и хвърлят хайвер.
 
Звуците на рибите се улавят с водоустойчив микрофон - хидрофон, който се пуска във водата и изпраща данните в компютърната система на института. Когато те бъдат обработени, могат да се откроят някои особени звуци.
 
 ThinkStock/Getty Images-->

Тези данни спомагат освен за следене на самите рибни типове и техния брой, само че и за установяването на дисбаланс в речната екологична система . Екоакустиката може да служи да вземем за пример за ранно разкриване на инвазивни типове като тилапия.
 
Екоакустиката е скъпо изследователско помагало за мониторинг на подводни екосистеми . Тя е неинвазивна - записват се звуците и това дава визия какво става под водата. Акустичният способ може да се ползва в даден миг на несъмнено място, само че може и да служи за непрекъснато наблюдаване от вид 24/7. Учените се надяват през 2019 година да го ползват в цяла Австралия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР