Австралийски учени от Университета в Сидни споделиха резултатите от обширно

...
Австралийски учени от Университета в Сидни споделиха резултатите от обширно
Коментари Харесай

Светът е обхванат от епидемия от самота

Австралийски учени от Университета в Сидни споделиха резултатите от обстойно проучване за проблематичните равнища на самотност, с които се сблъскват хората по целия свят. Изследването обгръща 113 страни за интервала от 2000 до 2019 година

Данните демонстрират, че самотата освен въздейства на психическото здраве и благополучието, само че е обвързвана и с редица физически здравословни проблеми и даже ранна гибел.
Мъжете, които живеят сами, са изложени на по-висок риск от инфектиране
Мъже, прочетете това: Ако живеете сами отдавна и сте забелязали избрани здравословни проблеми, това може да е разследване от мо...
Прочети повече
Според оценка на американски откриватели една трета от популацията в индустриално развитите страни постоянно изпитва самотност, а един от дванадесет души се усеща уединен на равнище, което може да докара до съществени здравословни проблеми. Но до момента не беше ясно какъв брой необятно публикувана е самотата в международен мащаб.

Затова учените решили да обобщят данните от целия свят, с цел да оценят мащаба и сериозността на казуса. Общо те анализирали данни за младежите (12–17 години) в 77 страни или територии, младежите (18–29 години) в 30 страни, на междинна възраст (30–59 години) в 32 страни и възрастните хора (60 и повече години) в 40 страни.

„ Прието е да се счита, че към 1 от 12 души изпитват самотност на равнище, което може да докара до съществени здравословни проблеми, само че източникът на такива данни е неразбираем и откривателите по този начин и не са открили какъв брой необятно публикувана е самотата в международен мащаб. Ето за какво бяхме заинтересувани да създадем подобен преглед “, споделя Мелъди Дийн, съавтор на проучването от Университета в Сидни.

Обхватът на данните бил доста по-висок в страните с високо равнище на приходите (особено в Европа) в съпоставяне със страните с ниски и междинни приходи. Общо 212 оценки за 106 страни от 24 изследвания били включени в метаанализа.
Тъжната история на най-самотното растение в света
Кралската ботаническа градина в лондонския регион Кю е приютила хиляди възхитителни растения. Но нито едно от тях не е по този начин самотно, по какъв начин...
Прочети повече
За подрастващите разпространяването на самотата варира от 9,2% в Югоизточна Азия до 14,4% в района на Източното Средиземноморие. За възрастните метаанализът е осъществен единствено за европейския район и за всички възрастови групи била открита поредна географска причинност.
Къде хората са най-самотни?
Най-ниско разпространяване на самотата се следи в скандинавските страни (2,9% за младежите, 2,7% за хората на междинна възраст и 5,2% за възрастните хора) и най-високо - в Източна Европа (7,5% за младежите, 9,6% за хората на междинна възраст и 21,3% за възрастните хора).

Учените означават, че в никакъв случай до момента проучванията, свързани с казуса със самотата, не са били толкоз значими. Обзорът не включва данни след началото на пандемията COVID-19, само че откривателите считат, че ограниченията за обществена изолираност са довели до нараснали равнища на самотност, което е довело до вълна от меланхолия, корист с алкохол и опиати, а също по този начин е насърчило хората да вземат участие в принудително и суицидно държание.

„ Данните от преброяването на популацията в Съединени американски щати демонстрират, че през днешния ден има повече млади и самотни хора на междинна възраст, в сравнение с в предходни години. Но в европейския преглед наподобява, че възрастните хора над 60 години най-често страдат от възприятие на остра самотност. Различните резултати в другите страни разрешават да се допусна, че възрастовият модел на самотата може да зависи от подтекста, само че имаме потребност от повече данни, с цел да кажем сигурно “, пишат откривателите.
Има контакт: Народите, които ще изчезнат поради COVID-19
Коронавирусът заплашва племена, които съзнателно са отказали да поддържат връзка със света: множеството от тях живеят в басейна на Амазонка в Южна Ам...
Прочети повече
Учените означават, че пандемията е разсеяла мита, че самотата е главно проблем за възрастните хора. Те са на мнение, че ограниченията за публично опазване на здравето в този момент би трябвало да вземат поради това.

По-рано учените изясниха, че възприятието за самотност е заложено в ДНК. Психиатрите от Медицинската школа в Сан Диего са изследвали ДНК на 10 760 души на възраст над 50 години, с цел да дефинират същинската природа на самотата. Учените се заинтересували от обстоятелството, че това възприятие е доста субективно: от двама души с идентичен брой родственици и близки другари единият може да се усеща благополучен, а другият - да се усеща безпределно уединен. А това значи, че самотата се дефинира от някои вътрешни фактори.

Изследователите деликатно проучили генетичните карти на участниците в опита, като взели поради тяхната възраст, финансово и фамилно състояние и здравословно положение. След това всеки бил помолен да отговори на три елементарни въпроса: „ Колко постоянно се чувстваш унищожен? “, „ Колко постоянно ти липсва връзка? “, „ Колко постоянно се чувстваш самичък на този свят? “.

Сравнявайки всички тези данни, откривателите стигнали до заключението, че възприятието за самотност в 27% е обусловено от наследствеността. За него дават отговор същите гени, както и за предразположението към невротични и депресивни положения.
Когато скуката води до експанзия и садизъм
Психолозите и специалистите по мотивация непрекъснато ни убеждават, че да скучаем, е добре за нас. Но има и противоположна страна. Изследванията пок...
Прочети повече
 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР