Австралийски изследователи заявиха, че са уверени, че са намерили кораба

...
Австралийски изследователи заявиха, че са уверени, че са намерили кораба
Коментари Харесай

След 2 века: Откриха кораба за капитан Кук

Австралийски откриватели обявиха, че са уверени, че са намерили кораба на капитан Джеймс Кук - " Индевър ", употребен преди повече от два века за откриването на „ непознатата южна земя “.

Малко откакто Австралийският народен морски музей удостовери откритието, американски откриватели нарекоха известието „ прибързано “ и „ нарушаване на контракта “.

Австралийският народен морски музей (ANMM) е „ уверен “, че са намерили останките на изследователския транспортен съд, употребен от английския откривател капитан Джеймс Кук. В четвъртък основният изпълнителен шеф на ANMM Кевин Съмпшън сподели, че последното място на кораба е било разпознато след повече от два века.

Корабът, прочут като " Индевър ", е употребен от Кук при първото му пътешестване до Тихия океан сред 1768 и 1771 година, което води до първата среща на Англия с „ непознатата южна земя “ – Австралия.

Съмпшън съобщи пред кореспонденти в Сидни: „ Можем изрично да потвърдим, че това в действителност е руината на коръбът на капитан Кук. Това е значим миг. Това е може би един от най-важните плавателни съдове в нашата морска история ".

Съобщението му пристигна след 22-годишно следствие на редица кораби от 18-ти век в зона от две квадратни благи край крайбрежията на Съединени американски щати.

Прочутият транспортен съд лежи единствено на 500 метра от брега на Роуд Айлънд, където е бил „ заровен в седименти и кал за съвсем 250 години “, на 14 метра под повърхността.

Въпреки това, час след известието, планът за морска археология на Роуд Айлънд (RIMAP) се намеси, определяйки известието като „ прибързано “ и „ нарушаване на контракта “.

Изпълнителният шеф на RIMAP доктор Кати Абас отвърна на изказванието на австралийците, че RIMAP е водещата организация за проучването. В изказване, предоставено на Guardian Australia, от там споделиха: „ Има доста въпроси без отговор, които биха могли да анулират такава идентификация (на корабокрушението на " Индевър " ).

„ RIMAP признава връзката сред австралийски жители от английски генезис и " Индевър ", само че заключенията на RIMAP ще бъдат водени от подобаващ теоретичен развой, а не от австралийски страсти или политика ".

От 1999 година морски археолози изследват няколко кораба от 18-ти век в подводния обект.

Констатациите, които са взаимна работа на ANMM, RIMAP и Silentworld Foundation, в този момент ще бъдат оповестени и рецензирани от археолози от цялостен ​​​​свят.

„ Но към този момент има огромна убеденост, че " Индвър " най-сетне е открит “, сподели Съмпшън.

Емблематичният " Индевър " е съзнателно потънал през 1778 година в пристанището на Нюпорт от английските сили към осем години след основната му роля в първото пътешестване на Кук до Тихия океан.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР