Австралийската компания Synchron е един от най-богатите стартъпи в областта

...
Австралийската компания Synchron е един от най-богатите стартъпи в областта
Коментари Харесай

Най-късно след 5 години на пазара ще се появи надежден и безопасен невроинтерфейс

Австралийската компания Synchron е един от най-богатите стартъпи в региона на невронните интерфейси. Джеф Безос и Бил Гейтс са вложили в нея, като чакат да появяването на благонадежден и ефикасен имплант за връзка сред мозъка и компютъра, което би трябвало да стане преди Илън Мъск и неговата Neuralink. Компанията е създала минимално инвазивен способ за имплантиране на електроди в мозъка, към този момент е почнала тестванията върху хора и чака да пусне продукта на пазара след по-малко от пет години. Информацията е на изданието New Atlas.

Напредъкът в региона на невробиологията и електрониката даде опция за основаване на киборги – хора с импланти, които се вграждат в телата им, с цел да компенсират техните увреждания или да им дадат нови качества. Електродите, сложени наоколо до избрани елементи на мозъка, могат да записват електрическите сигнали и да разпознават избрани мисли и планове. По този метод е допустимо да вземем за пример да се ръководи курсора на компютъра, мобилно устройство и евентуално всяка друга технология – от инвалидни колички и протези до дронове и коли.

„ Проблемът с тази технология е, че сега има единствено теоретични проучвания “, съобщи професор Никълъс Опи, механически шеф и създател на Synchron. „ FDA [Американската организация за надзор на храните и лекарствата] не е одобрила потреблението на тези инвазивни устройства. Тези технологии изискват открита мозъчна интервенция, с цел да се слагат електродите непосредствено върху мозъка или вътре в тези деликатни тъкани “.

Обикновено имплантът изисква продупчване на отвор в черепа на пациента, което може да докара до медицински затруднения, и в действителност, малко хора биха желали да си създадат още едно отверстие в главата без безспорна нужда.

Synchron е избрала по-различен метод. Устройството Stentrode прониква под костите на черепа през югуларната вена до моторната област на мозъчната кора. Там то е прикрепено като елементарен саморазширяващ се стент с 16 електрода, които служат за незабавно дистанционно управление на устройството.

Този метод предлага по-ниска сензитивност спрямо директното имплантиране на микрочипове с хиляди електроди както е при Neuralink, само че дава по-бързи резултати, както потвърждават 10 пациенти, на които към този момент е подложен Stentrode. Освен това в интерес на Synchron приказва фактът, че не е належащо да се построяват нови клиники и да се образова личен състав за имплантиране на стентове – всичко належащо към този момент е налично в центровете за лекуване на инсулти.

„ Използваме същите типове саморазширяващи се материали, както при стентовете, само че с рамка, върху която се закрепват електродите “, споделя Опи. “ Вкарваме я в доста тясна тръба, тъй че се получава естествен катетър, който доближава до мозъка. Когато катетърът се извади, имплантът се отваря и притиска електродите към стената на кръвоносния съд “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР