Австралия ще закупи до пет американски ядрени подводници, а по-късно

...
Австралия ще закупи до пет американски ядрени подводници, а по-късно
Коментари Харесай

След споразумението: Австралия ще купи ядрени подводници от САЩ, след това ще строи нови

Австралия ще закупи до пет американски нуклеарни подводници, а по-късно ще построи нов модел с американска и английска технология. Това беше контрактувано на среща на върха сред водачите на Съединените щати, Англия и Австралия.

Споразумението ще противодейства на китайското въздействие в Индо-Тихоокеанския район.

Във военноморската база Сан Диего в Калифорния, водачите на Съединените щати, Англия и Австралия оповестиха нов защитителен проект.

" Целта е да се усъвършенства стабилността в Индо-тихоокеанския район на фона на бързо изменящата се световна динамичност. И този план е единствено началото ", съобщи американският президент Джо Байдън.

Пактът планува след 4 години край австралийските крайбрежия да бъде ситуирана първата американска подводница. За първи път от 50-те години на предишния век Вашингтон ще даде секретните си нуклеарни технологии на друга страна. Досега само Англия разполагаше с тези проекти.



Според съглашението, Австралия ще стартира градежа на подводници от нов вид по английски план и с американски технологии след 2030 година Подводниците ще бъдат с нуклеарно завдижване, само че няма да разполагат с нуклеарно оръжие.

" Тази инвестиция ще бъде катализатор за нововъведения и проучвателен пробиви, които ще отекнат в цялата австралийска стопанска система и във всеки щат и територия ", сподели Антъни Албанезе, министър-председател на Австралия.

Австралия се причисли към пакта преди 18 месеца. Първоначално управляващите в Канбера бяха сключили договорка с Париж за закупаването на френски подводници. Оттеглянето на поръчката докара до дипломатически скандал сред Франция и страните от пакта.

По силата на контракта в Западна Австралия ще бъдат ситуирани подводници от английските и американските военноморски сили, които ще подкрепят образованието на австралийските екипажи. Целта е да бъдат увеличени напъните за въздържане на Китай в района.

" Все по-загрижени сме от държанието на Китай. Страната съставлява редовно предизвикателство ", разяснява Риши Сунак, министър председател на Англия.

Модернизация ще има и на китайската войска. Това беше оповестено от Си Дзинпин при преизбирането му за трети мандат за водач на Китай.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР