Австралия обмисля кандидатстване за Световното първенство за мъже след „щастливото“ изживяване като домакин на женско събитие

...
Процесът на ФИФА беше преразгледан след вълна от разследвания за
Коментари Харесай

Процесът на ФИФА беше преразгледан след вълна от разследвания за корупция, като всичките 211 асоциации-членки сега гласуват за домакините на Световното първенство - по-скоро освен тайна, затворена комисия - и инспекционното оценяване на офертите се публикува.

Освен основното Световно първенство за национални отбори, Австралия също вижда възможност да кандидатства за домакинство на новото четиригодишно първенство за мъже с 32 отбора Световно клубно първенство.

Изпълнителният директор на Футболната федерация на Австралия Джеймс Джонсън каза пред Sky News: „Ние сме толкова доволни от това как се развива.

„Мисля, че показахме на света че можем да бъдем домакини на състезания от първо ниво тук, в Австралия.

„Има възможност може би да кандидатстваме за Световното клубно първенство (за мъже) през 2029 г. и Световното първенство за мъже през 2030 г. И това е нещо, което разглеждаме момента.

„Това ще изисква подкрепа от нашето правителство. Това ще изисква от нас да намерим съдомакини в нашия регион. Така че разглеждаме нашите различни опции, които са налични.

„Бихме искали да използваме успеха на Световното първенство за жени като трамплин, за да кандидатстваме за други състезания от първо ниво.“

Изображение: Лионел Меси празнува спечелването на Световната купа в Катар. Снимка: AP

Австралия е домакин на първото Световно първенство за жени с разширено поле от 32 отбора заедно с Нова Зеландия.

Световното първенство за мъже нараства от 2026 г. на 48 отбора. Страните ще трябва да поемат 104 мача вместо 64. Последното издание с 32 отбора се проведе в Катар миналата година.

"Не мисля, че това е неблагоприятна часова зона", каза г-н Джонсън в интервю в Сидни. „Ако погледнете страни като Китай или Индия, или дори Съединените щати, това са едни от най-големите страни в света.

„Но футболът не е най-големият спорт в тези страни. Така че, когато участвате в състезания в тази част на света в тази часова зона, това е публиката, към която се докосвате.

„И ако искаме да бъдем най-големият спорт в света, а ние сме най-големият спорт в света, но на най-големите пазари мисля, че се нуждаем от повече състезания в тези часови зони."

Прочетете повече:
Wiegman обръща всеки камък за славата на Световната купа
Джеймс се извинява, че стои на гърба на нигерийския играч

Осигуряването на публично финансиране в Австралия далеч не е сигурно.

Щатът Виктория миналия месец се оттегли от домакинството на Игрите на Британската общност през 2026 г. поради огромно увеличение на прогнозираните разходи за организиране на събитието.

Но Олимпийските и Параолимпийските игри през 2032 г. отиват в Куинсланд, след като Бризбейн получи летните игри.

Финалът на Световната купа за жени ще бъде се състезава на 20 август на стадиона, който формира централната част на Олимпиадата в Сидни 2000 г. - с Матилдас от Австралия все още в състезанието.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР