Австралиецът Скот Фаркуар е на път да влезне в Австралийската

...
Австралиецът Скот Фаркуар е на път да влезне в Австралийската
Коментари Харесай

Как закъсняло писмо от Австралийската академия по отбрана създаде милиардер

Австралиецът Скот Фаркуар е на път да влезне в Австралийската академия за отбранителни сили, откакто приключва гимназия. Писмото, което му обезпечава място в влиятелното образователно заведение, обаче, се изгубва по пощата.

Когато идва в дома на Фаркуар, два месеца по-късно от упования период, той към този момент се е записал в университет, написа BBC.

Закъснялото писмо разрешава на Скот и бизнес колегата му Майк Брукс да слагат началото на сполучлив софтуерен бизнес.

" Ако писмото от академията бе подранило напълно малко, историята щеше да е по-различна ", признава 39-годишният Скот.

Въоръжени единствено с кредитна карта, сътрудниците основават софтуерната компания Atlassian през 2002 година.

Сега компанията се прави оценка на $25 милиарда, а положението на двамата предприемачи - $7 милиарда за всеки.

Израснал в работното предградие на Сидни, Скот постоянно и имал интерес към компютрите.

" Спомням си по какъв начин плаках цяла нощ без да дремя, тъй като моят другар имаше компютър, а аз не ", споделя Фаркуар.

Родителите му купуват компютър втора употреба и той прекарва година в опити да го накара да проработи. Програмирането стартира малко по-късно.

Скот среща Майк до момента в който двамата следват в University of New South Wales в Сидни. Там те учат бизнес и компютри. След завършването си желаят да работят за себе си.

Целите на младежите са били елементарни - да не носят костюми и да печелят повече от 48 500 австралийски $ или $35 000 на година. Това се равнява на заплатата, която е била предлагана на техните състуденти от огромни банки и счетоводни компании.

" По това време живеех в общежитие от университета и всеки ден ядеех раменска юфка. Така че нямах какво да изгубвам ", добавя Скот.

Първоначалната им концепция за техническа поддръжка минава в създаването на бизнес програмен продукт. Първите поръчки идват главно от техни познати. Тогава през 2003 година Atlassian получава поръчка от American Airlines. Този факс към момента се пази в централата в Сидни пред офиса на Скот.

Фаркуар го разказва като завършек на търсенето на клиенти от " врата на врата " и повратния миг, в който те сами стартират да търсят услугите на Atlassian.

" От този миг си знаехме, че ще успеем ", признава Скот.

Днес Coca-Cola, Twitter и Visa са измежду хилядите компании, които употребяват техния артикул.

С разрастването си бизнесът им е спечелил $60 милиона външни вложения през 2010 година и излиза на фондовата борса Nasdaq в Ню Йорк. Компанията е кръстена на титана Атлас от гръцката митология.

Тази история на триумфа наподобява релативно безупречна, само че Скот е безапелационен, че пътуването не постоянно е било безпрепятствено.

" Това лиши 17 години и половина ", добавя той, като акцентира, че триумфът не идва бързо.

Според софтуерния анализатор Рей Ванг от Constellation Research, околните другарства на Скот и Майк са основни за триумфа на Atlassian.

Освен че ръководят компания от 3000 чиновници те са и съседи в двата най-скъпи австралийски парцела.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР