Авиокатастрофата на летище Тенерифе Север е с най-много жертви в

...
Авиокатастрофата на летище Тенерифе Север е с най-много жертви в
Коментари Харесай

При най-голямата самолетна катастрофа в историята два Боинг-а се сблъскват на летище Лос Родеос

Авиокатастрофата на летище Тенерифе Север е с най-вече жертви в историята на авиацията, изключвайки атентатите в Ню Йорк от 11 септември 2011 година
Летище Тенерифе Север е ситуирано край гр. Сан Кристобал де ла Лагуна на о. Тенерифе (провинция Санта Крус де Тенерифе, област Канарски острови, Испания), намирайки се на 11 км от районната столица Санта Крус де Тенерифе.
Същият ден на другото главно летище на Тенерифе на Канарските острови е осъществен атентат без жертви от „ Движението за самостоятелност и автономност на Канарските острови “. Това постанова пренасочването на целия въздушен трафик към северното летище.
В 17:06:50 локално време на 27 март 1977 година в следствие от конфликта на 2 самолета „ Боинг 747 “ намират гибелта си 583 души. Трагедията се разиграва в мъгла с видимост до 100 м. преди и директно при излитането на 2-та самолета, насочили се един против различен на пистата за политане след рулиране.
Причините за злополуката са сложни: гъстата мъгла; претрупаният трафик; нарушена комуникация; изнервеният екипаж на KLM (бързащ да излети за Амстердам след пренасочването и задържането му в Тенерифе, с цел да може да се вмести в трудовите норми); намалената зоркост на екипажа на „ Пан Американ “ (не изпълняващ напътствията да излезе по пистата за рулиране C3 с маньовър на 135° - на практика неосъществим за самолета „ Боинг-747 “, заради което екипажът взема решение, че диспечерът им е споделил да свърнат по C4, за което е нужна маневра единствено на 45°).
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР