Авиобазите в окупирания от Русия Кримски полуостров са били поразени

...
Авиобазите в окупирания от Русия Кримски полуостров са били поразени
Коментари Харесай

Перспективи за осигуряване на военната кампания през 2023 г.: украинската гледна точка - Свят

Авиобазите в окупирания от Русия Кримски полуостров са били изумени от серия сполучливи ракетни удари, признаха в обща публикация главнокомандващия ВСУ ген. Валерий Залужний и първият заместник-председател на Комисията на Върховната рада на Украйна по национална сигурност ген. Михайло Забродски . Статията на двамата е оповестена от Укринформ и за първи път също публично украинското командване на процедура декларира, че войната в Украйна ще се трансферира и в 2023 година. Публикуваме цялостния текст от уеб страницата на Укринформ.

В днешното схващане на безспорното болшинство от военни специалисти и анализатори, широкомащабната война, отприщена от Руската федерация против Украйна на 24 февруари 2022 година, от дълго време е излязла от концепцията за местен спор със междинна активност. Това се отнася както за пространствените индикатори, по този начин и за числеността на участващите военни сили и внушителния лист от оръжия и друго високотехнологично съоръжение, присъщи на тази военна борба.

Колко ще продължи войната

Отделно стои въпросът за продължителността на обсъждания спор. В последна сметка той по никакъв метод не се вписва нито в границите на оповестения съветски „ блицкриг “, нито в продължителността на дейните етапи на бойните дейности във войните от началото на 21 век. Така или другояче продължителността на войната към този момент се мери в месеци. И има всички учредения да се счита, че това времеброене ще премине календарните граници на 2022 година

В тази връзка е естествено да се прегледат вероятностите за идната година. И освен във формата на прогнозите и догатките. Такова разглеждане би трябвало да има за цел изцяло на практика измерения. А точно до каква степен би трябвало да се простират военните упоритости на украинската страна? И разумната производна на този въпрос: от какво тъкмо се нуждаят въоръжените сили на Украйна като помощ от сътрудници за идната 2023 година?

Съвсем разумно е търсенето на отговори на тези въпроси, с изключение на увлекателни теоретични полемики, да има и изцяло утилитарна страна. За стеснен брой военни и цивилни чиновници сходни проучвания са водеща част от професионалните им отговорности. Заслужава да се добави, че за множеството от тях сходни въпроси са всъщност ясно изразена отговорност за защитата на страната и в последна сметка за нейната орис.

Може да се допусна, че тези проучвания към този момент са отразени в редица управнически и доктринални документи на държавно равнище. По явни аргументи тяхното проучване не е в обсега на тази публикация. Предлага се единствено да се прегледат главните оценъчни заключения във връзка с посочените въпроси и да се предложи собствен вид на отговори на поставените въпроси.

Като се има поради уместността на стратегическата самодейност на агресора, напълно разумно е да стартираме с изложение на обстановката, в която може да се окаже съветската страна. Очертаването на линиите на спора още през днешния ден разрешава да се плануват границите на упоритостите на Руската федерация за по-нататъшно нахлуване на територията на Украйна.

И по този начин, по какъв начин по-нататък вижда задачите си агресорът?

Определени оперативни вероятности за съперника се виждат в Изюмското и Бахмутското посоки. Достъпът до административната граница на Донецка област може да се преглежда като евентуална последна цел на сходни дейности. Перспективата за нахлуване в посока Запорожие може да наподобява още по-привлекателна за врага. Това подсигурява по-нататъшни дейности на север и основаване на директна опасност от завладяване на Запорожие и Днепър, което от своя страна ще докара до загуба на надзор от украинската страна върху огромна част от „ Левобрежна Украйна “. От дневния ред не се изключва връщане към проекта за завладяване на Киев и опасността от възобновяване на военните дейности от територията на Република Беларус.

По-нататъшното придвижване в Южнобузкото направление от оперативния плацдарм на десния бряг на река Днепър отваря най-вече благоприятни условия. Успехът на юг, при изискване че се употребява бързо и правилно, може да има двоен резултат. От една страна, вероятностите за преодоляване на Николаев и Одеса са напълно действителни. От друга страна, основаването на застрашително в посока Кривой Рог, а в бъдеще - закани за централните и западните региони на Украйна.

Съзнателно няма да загатваме изискванията, при които Руската федерация ще бъде принудена да извърши подобен хипотетичен проект. В същото време няма да пренебрегнем и целия набор от свързани стратегически и даже световни проблеми за Руската федерация. Можем да споменем интернационалната изолираност и частичния стопански напън под формата на интернационалните наказания, компликациите с общата готовност и неналичието на модерни въоръжения и техника, които ще се задълбочават с времето.

В допълнение към чисто военните, този темперамент на стратегически дейности в източната и южната част на Украйна ще донесе на Руската федерация спомагателни политически и стопански дивиденти. Сред тях са гарантирането на сигурността на самопровъзгласилите се републики и разумното, въпреки и закъсняло привършване на така наречен „ специфична интервенция “, ампутиране на излаза на Украйна до Черно море, надзор върху основния детайл от енергийната система на страната – Южноукраинската АЕЦ и други

Защо Крим е основен фактор, само че не е единственият?

Лесно е да се направи умозаключение, че в основата на подобен обещаващ триумф на юг и до известна степен на изток в териториален смисъл е надеждната защита и запазването на контрола върху краткотрайно окупираната територия на Автономната република Крим. Наистина Крим беше и остава базата за информационни линии на южния стратегически фланг на съветската експанзия. Територията на полуострова разрешава разполагането на обилни групировки войски и доставки на материални средства. И най-после, в Крим се намира главната база на Черноморския флот и мрежа от летища за нанасяне на въздушни удари по съвсем цялата дълбочина на територията на Украйна. Някои анализатори са склонни да считат, че точно контролът над територията на Кримския полуостров е притегателният център за съветските сили в тази война.

Когато, обаче, се обърнем с лице към обстановката, в която евентуално ще се окажат въоръжените сили на Украйна през 2023 година, всичко наподобява по-малко ясно. Всъщност за въоръжените сили на Украйна обстановката ще съставлява комплицирана композиция от действителното състояние на линията на прикосновение, наличните запаси и набор от боеспособни войски и, явно, намирането на стратегическата самодейност в ръцете на съперника.

В същото време, продължавайки тази логичност, ще изразим съществени запаси във връзка с прокарването на линията на прикосновение от позиция на украинската страна. Контурите й имат извънредно неподходяща настройка още веднъж в Изюмското и Бахмутското посоки. Значителното вклиняване на съперника лимитира всевъзможни благоприятни условия за оперативни маневри на украинските войски и в действителност изисква удвоени сили за възпирането му. Това се усеща изключително остро заради неналичието на средства за огнево проваляне и противовъздушна защита.

Ситуацията на Юг и Изток също не наподобява по-добра. Вече беше упоменато за опасността от нахлуване на съперника в посока Запорожие. Освен това не отпада заплахата съперникът да развие непълен триумф в направлението към Гуляй поле, което при избрани условия може да сътвори опасност от покриване на цялата формация украински войски на изток. Наличието у съперника на действен плацдарм на десния бряг на река Днепър изисква спомагателни старания за попречване на неговото разширение.

Контраударите на ВСУ: Какво е нужно за тази цел?

Единственият метод за радикална смяна на стратегическата обстановка е, без подозрение, въоръжените сили на Украйна да подхващат няколко поредни, а в идеалния случай едновременни контраатаки по време на акцията през 2023 година Излишно е да се акцентира настрана тяхното чисто военно, както и политическо и осведомително значение. В същото време въпросът за тяхната организация и осъществяване изисква повече внимание.

И по този начин, какви сили и средства са нужни за това?

Ако считаме акцията от 2023 година за повратна точка, тогава за разглеждане би трябвало да се върнем към дефиницията на центъра на тежестта за Руската федерация в тази война. В последна сметка единствено ефикасното влияние върху центъра на тежестта на съперника може да докара до промени в хода на войната.

При изискване, че подобен център на тежестта се дефинира контролът над Кримския полуостров, разумно е да се допусна, че през 2023 година се възнамерява интервенция или поредност от интервенции за завладяване на полуострова. Такова обмисляне би трябвало да обезпечи преди всичко съществуването на нужния набор от войски. И сигурно не става дума за военни елементи и формирования от Въоръжените сили на Украйна, които към този момент работят на 2500-километровия фронт от Херсон до Ковел.

Подготовката на настъпателна акция изисква основаването на една или повече оперативни (оперативно-стратегически) групи от 10 до двадесет сборни военни бригади - според от проекта и упоритостите на украинското командване. В сегашната обстановка това може да стане извънредно посредством подмяна на главните типове въоръжение на към този момент съществуващите бригади със модерни, предоставени от сътрудниците на Украйна. Отделно би трябвало да се подчертае нуждата от приемане от сътрудниците на спомагателен брой ракети и муниции, артилерийски системи, ракетни системи, средства за РЕБ и други Всичко това ще изисква консолидиране на напъните на всички страни сътрудници на Украйна, дълго време и обилни финансови разноски.

Строго видяно, всичко нагоре зависи директно от наличните запаси и единствено от тях. И в случай че обстановката с числеността на персоналния състав евентуално ще наподобява сносно за Въоръжените сили на Украйна, не може да се каже същото за тежкото въоръжение и муниции. Но във всеки случай, при съществуване на политическа воля, авансово и добре премислено обмисляне, потребление на индустриалната база и запасите на водещите страни в света, основаването и вярното съоръжение на такава група като част от въоръжените сили Силите на Украйна са безусловно действителни.

Но обрисуваният метод за установяване на дилемите на военната акция през 2023 година за Въоръжените сили на Украйна наподобява прекомерно тесногръд.

Даже, в случай че нашествениците изгубят Крим

И ето, че още веднъж сме принудени да се върнем към дефинирането на центъра на тежестта на съперника от украинска страна. Да оставим настрани законосъобразността на обвързването на понятието „ център на тежестта “ с избрана област или район на стратегическо равнище. Само ще отбележим, че това е източникът на морална и физическа мощ, мощ и опозиция – това, което Клаузевиц назовава „ концентрацията на цялата мощ и придвижване, от което всичко зависи..., точката, към която би трябвало да бъде ориентирана цялата ни сила “. Да приемем, че въоръжените сили на Украйна реализиран цялостен триумф в акцията през 2023 година и поемат контрола над Кримския полуостров.

Трудно е да се реши извънредно позитивното политическо и осведомително значение на подобен стратегически триумф. Но военното значение на такава победа може да се оцени по друг метод. Руската федерация губи база на Черноморския флот, мрежа от летища, обилни ресурси от материални запаси и най-вероятно доста количество персонален състав и техника. В същото време нищо не може значително да попречи на мъчителното, само че напълно действително прекачване на Черноморския флот във военноморската база Новоросийск на източното крайбрежие на Черно море, а военното наличие на агресора в района ще се резервира наред с опасност от ракетни удари. Същото може да се одобри и за потребление от съветската авиация, да вземем за пример летищата Приморско-Ахтарск и Ейск.

Загубата на доста количество материални запаси за въоръжените сили на Руската федерация ще има единствено краткотраен резултат. Загубите в персонален състав и техника, най-малко като бройка, руснаците могат да компенсират с времето.

Обобщавайки казаното и, обсъждайки по-нататъшните вероятности след 2023 година, можем да приказваме единствено за нов стадий на борба. Разбира се, с разнообразни изходни данни и гледни точки, само че още веднъж – продължаващ спор, загуба на човешки животи, консумиране на запаси и изцяло нерешителен краен резултат.

Предлагаме малко по-различен метод към определянето на центъра на тежестта на съветските войски и самата същина на тази война.

Диспропорция във опциите на Украйна и Русия: Как да се изравни?

Основната характерност на военното опълчване с въоръжените сили на Русия даже не е основна разлика в числеността на силите и средствата на страните в интерес на руснаците, и даже не забележителните пространствени индикатори на стратегическата интервенция против Украйна. Решаваща е значителната диспропорционалност във опциите.

Най-показателното олицетворение на товае разликата в крайния обсег на средствата за поразяване. Ако за въоръжените сили на Руската федерация той е до 2000 км, като се вземе поради обсегът на полета на крилатите ракети с въздушно базиране, то за въоръжените сили на Украйна той в действителност е стеснен до 100 км от обсега на полета на ракетите и дълбочината разполагаем на изходните позиции на остарелите реактивни комплекси за залпов огън. Така от началото на широкомащабната експанзия средствата за поразяване на въоръжените сили на Украйна имат съвсем 20 пъти по-малък обхват от тези на съперника. Преведено на езика на военната процедура, това значи, че въоръжените сили на Украйна в най-хубавия случай могат да нанасят удари с остарели средства за нахлуване единствено в дълбочината на оперативния гръб на съперника. В същото време съперникът е кадърен безнаказано да нанася точкови удари по цели в цялата дълбочина на територията на страната.

Това би трябвало да се преглежда като център на тежестта на въоръжените сили на Руската федерация от военна позиция. Докато тази обстановка продължава, тази война може да продължи с години.

Как да се оправим с това?

Разбира се, че невероятно е незабавно да се лиши врагът от такова доста преимущество. Като се има поради числеността и съществуването на запаси, с които разполагат въоръжените сили на Руската федерация, самата опция за цялостното им унищожаване е съмнителна. Но е изцяло допустимо да се противопоставим на опцията на съперника да работи по сходен метод и с сходен обхват.

Естествено, става дума за доставка от сътрудниците на Украйна за ВСУ на оръжейни системи или избрани типове муниции със съответния обсег. Имат се поради освен и не толкоз избрани наименования, като да вземем за пример ракетата MGM-140B ATACMS Block 1A за РСЗО HIMAS. Трябва да се ползва сложен метод към превъоръжаването на артилерията, ракетните войски, тактическата авиация и Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна и други съставни елементи на тяхната мощност. Дискусията би трябвало да бъде за създаване или надграждане на качества, а освен за количеството въоръжение и техника за бригадите, планувани за превъоръжаване.

Само в този случай е допустимо да се приказва за въздействието върху действителния център на тежестта на Руската федерация в тази война. Тя се крие в неговия " отдалечен " - в разбирането на множеството руснаци - темперамент. Благодарение на тази отдалеченост жителите на Руската федерация не възприемат толкоз мъчително загубите, неуспехите и най-важното - цената на тази война във всичките й измерения. Убедителен образец за правилността на този метод през актуалната година са сполучливите старания на Въоръжените сили на Украйна за физическо преместване на бойните дейности на краткотрайно окупираната територия на Автономна република Крим. Става дума за поредност от сполучливи ракетни удари по военновъздушните бази на съперника в Крим, преди всичко по летище Саки.

Задачата на Въоръжените сили на Украйна за 2023 година е да направи тези чувства по-остри, по-естествени и много осезаеми за руснаците и в другите окупирани територии, макар забележителното разстояние от задачите.

Струва си да зададете въпроса още по-широко и да се запитате: какъв е източникът на увереността, готовността и най-важното нуждата управлението на Руската федерация и съветското общество да поддържат войната против Украйна и откровено да имат вяра в правилността от заключението му?

Освен добре познатите аргументи за това, като желанието за най-малко районно водачество, всякакви там „ ставане от колене “ и искрено имперски похищения, които са допустими за елементарния руснак, има и чисто една чисто практическа. Тя се отнася точно до правилата на потребление на военната мощ на въоръжените сили на Руската федерация. Тя се показва в нападателен жанр на унищожителна война против страна, която, поради равнището на съоръжение на въоръжените си сили, няма да може да работи с съответен отговор против съветските войски. Най-просто казано, точно безнаказаността обезпечава физическата отдалеченост. Това е същинският център на тежестта на врага. И нямаме право да го оставим без уместно внимание.

Картината може радикално да се промени при уместно обмисляне и вярна работа със страните - сътрудници на Украйна. Цялостното, с подобаваща дълготрайна визия, съоръжение и превъоръжаване на въоръжените сили на Украйна с оръжейни системи от подобаващ обхват би трябвало да се трансформира в мечтания гейм-чейнджър.

Само в случай че салдото се изравни във връзка с обсега на средствата за поразяване и по този метод се разклати заложеният център на тежестта на съперника, може да се приказва за повратен миг в хода на войната.

Очевидно е, че оперативните и стратегически вероятности за 2023 година за Украйна при положение на приемане на съответните средства ще наподобяват изцяло разнообразни от днешните. Наличието даже на самата опасност украинските въоръжени сили да употребяват средства за поразяване с подобаващ обсег ще принуди Руската федерация да прегледа по друг метод същността, хода и изхода на нашата борба.

При това Украйна може да преглежда придобиването на съответните оръжейни системи от сътрудници единствено като решение за преходния интервал. От първите дни на широкомащабната експанзия на Руската федерация украинската страна е изправена пред изострен проблем за възобновяване и основаване на личен план и произвеждане на високотехнологични мостри на оръжие. А тактико-техническите условия за такива мостри към този момент би трябвало да включват подобаващи параметри, по-специално във връзка с обсега на приложение. Няма подозрение, че националните старания на Украйна в тази тенденция откриват неограничени благоприятни условия за интернационално военно-техническо съдействие със страните-партньори.

Основата на украинската опозиция – забележителна военна и техническа помощ от сътрудниците

При разглеждането на вероятностите за съдействие с сътрудниците в доставката на оръжия за Украйна е целесъобразно да се вземат поради два значими фактора, които през цялото време на експанзията оказват доста въздействие върху вземането на съответните решения, периодите и размерите на постъпленията.

Първият от тях е неправилна визия за мащаба на руско-украинската война. Въпреки достатъчното количество необятно публикувана информация, за актуалното потомство, за света и преди всичко за европейците е мъчно да си показват в реалност бойни дейности в стила на Втората международна война.

Линията на прикосновение е дълга хиляди километри, десетки хиляди единици военна техника, повече от милион души, които директно или индиректно вземат участие в тази война с оръжие в ръце. Сирени за въздушно нахлуване и офанзиви с ракетни бомби против цивилни градове, бежанци и военнопленници, секване на реки и опити за пробив на танкове - всичко това за безспорното болшинство от хората по света остава единствено призрачна действителност от международните войни от предишния век

В същото време, за хората и въоръжените сили на Украйна, всичко нагоре към този момент е станало неразделна част от всекидневието. По отношение на присъединяване на персоналния състав и техниката съпротивата на Украйна против съветската експанзия към този момент надвиши избрани индикатори от бойните дейности на нейна територия през Втората международна война. Разгръщането на ефикасна опозиция против над 300-хилядната формация на съветските въоръжени сили изискваше активизирането на стотици хиляди души във въоръжените сили на Украйна и оборудването им с десетки хиляди бойна техника. А дневният разход на муниции на въоръжените сили на Украйна, да вземем за пример артилерийски снаряди на оръдие, приблизително надвишава три пъти индикаторите на Кралската артилерия на английската войска по време на Първата международна война. Като се има поради продължителността на войната и вероятностите за акцията през 2023 година, е малко евентуално тези индикатори да намалеят.

Отблъскването на експанзията на свръхсила от страна на Украйна изисква и ще изисква обилни материални запаси и финансови разноски още дълго време. През 2023 година материалната база на украинската опозиция би трябвало да остане забележителна във връзка с военна и техническа помощ от партньорските страни. В края на краищата, макар личните си загуби от стопански наказания, зависимостта от съветските енергийни източници и самостоятелните опити за „ успокояване “ на Руската федерация, международната история няма да елементарни на никоя страна в света съучастничество с кървясъл див звяр, който се напива единствено от нова кръв.

Вторият фактор е директната опасност от потреблението при избрани условия на тактически нуклеарни оръжия от съветските въоръжени сили. Бойните дейности на територията на Украйна към този момент демонстрираха по какъв начин Руската федерация подценява проблемите на световната нуклеарна сигурност даже във война с потребление на стандартни средства. По-специално, от юли 2022 година съветските войски сътвориха военна база на територията на Запорожката АЕЦ, като сложиха тежка артилерия, по-специално реактивни системи за залпов огън БМ-30 „ Смерч “.

Трудно е да си представим, че даже нуклеарни удари ще разрешат на Руската федерация да пречупи волята на Украйна за опозиция. Но опасността, която ще се появи за цяла Европа, не може да бъде подценена. Невъзможно е също по този начин изцяло да се изключи опцията за директно включване на водещите страни в света в „ стеснен “ нуклеарен спор, в който към този момент директно се вижда вероятността за Трета международна война.

Отново е извънредно належащо да се върнем към източника на съветската убеденост, а точно безнаказаността. Всички опити за на практика стъпки към потреблението на тактическо нуклеарно оръжие би трябвало да бъдат прекъснати с целия боеприпас от средства, с които разполагат страните по света. В последна сметка от този миг Руската федерация ще се трансформира освен в опасност за мирното общуване на Украйна, другите й съседи и редица европейски страни, само че и в същинска световна терористична страна.

Според нас точно с такава комплицирана и нееднозначна композиция от фактори би трябвало да се преглеждат вероятностите на военната акция през 2023 година Само тяхното цялостно и сложно отчитане ще сътвори предпоставки за задачата на Украйна да победи въоръжените сили на страната-агресор и да приключи разрушителната война в Европа.

Превод: Красимир Крумов

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР