Аварийният ремонт на старата пречиствателна станция и водопреносната мрежа в

...
Аварийният ремонт на старата пречиствателна станция и водопреносната мрежа в
Коментари Харесай

Нанков: Няма да има воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище

Аварийният ремонт на остарялата пречиствателна станция и водопреносната мрежа в Перник се чака да приключат до 2 месеца.

Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков в Перник, написа Пик.

Ще бъдат построени нови утаители, нови помпи и нова връзка сред остарялата и новата пречиствателна станция.

„ Министерският съвет към този момент отпусна средства за цялостна реорганизация, с цел да може да подсигуряваме на перничани, че даже при мъртъв размер на язовир „ Студена “, водата ще има всички нужни качества за питейно-битово водоснабдяване “, изясни заместител - министър Нанков.

Той акцентира, че спешният ремонт на пречиствателната станция е продължение на ремонта, почнал преди една година. Със средства от Световната банка са били сменени филтрите на утаителите. Голяма част от подхванатите дейности са били планувани да бъдат осъществени по огромния план, финансиран с европейски средства, само че в този момент тези действия ще бъдат извадени от плана и ще се създадат спешно, с цел да може перничани да имат сменена ВиК инфраструктура в незабавен порядък.

„ Батановският тръбопровод “ също ще бъде изключен от огромния план и ще бъде финансиран с отпуснатите 35 млн. лв. от държавното управление.

ВиК – Перник би трябвало да съблюдава уговорките си и огромният план - за 120 млн. лв., да бъде осъществен до 2 години, стана ясно от думите на Нанков. След осъществяването му Перник и Радомир ще имат напълно нови водопроводи, канализация и пречиствателни станции за питейни води. Балансът на водните количества в язовира е ангажимент на други институции, посочи още заместител – районният министър.

Той прикани община Перник оптимално бързо да разпореди дейностите, начертани в спешния проект за излизане от рецесията и да се намерения за по-оптимален режим, тъй като след в началото прелюдия вид на двукратно прекъсване на водата, повредите по така и така остарялата ВиК инфраструктура на града са се удвоили.

„ Едновременно с всички подхванати дейности по спешния ремонт, се търсят и нови водоизточници по „ Витошкия водосбор “ към язовир „ Студена “, добави Николай Нанков. Той посочи още, че направеният ремонт на стената на язовира е имал за цел да подсигурява съществуването му и неговата безвредна употреба. По думите му ремонтът е изработен извънредно качествено при съблюдаване на всички правила и стандарти.

По мотив предизвестието за понижени водни количества в язовир „ Бебреш “, който водоснабдява Ботевград, заместител - министър Нанков акцентира, че все още няма непосредствена заплаха от режим на водата в града и в язовира има вода за към 120 дни, даже без никакъв нов приток. Ситуацията се следи ежедневно от способените институции и към този момент е начертан проект за деяние, сподели Нанков.

Няма заплаха от въвеждане на воден режим в Шумен и Търговище. Водата в язовир „ Тича “ е задоволителна най-малко за 10 месеца, демонстрират плановете на ВиК оператора. Проблемът е в неремонтирания повече от 50 години тръбопровод към двата града.

Заместник - министърът заяви, че ремонтът му е включен в огромния воден план, финансиран с европейски средства и се чака да се осъществя 2020-2021 година.

Общо за страната загубите на вода поради остарялата ВиК инфраструктура са приблизително 59%.

В настоящия програмен интервал 2 млрд лв. европейско финансиране са ориентирани главно към питейно-битовото водоснабдяване – възобновяване на водопроводната инфраструктура и ремонт на пречиствателни станции за питейни води, добави заместник-министър Нанков.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР