automedia.investor.bgЗареждане с грешното гориво принципно има негативни последици. Най-малката от

...
automedia.investor.bgЗареждане с грешното гориво принципно има негативни последици. Най-малката от
Коментари Харесай

Какво да правим, ако заредим с грешно гориво?

automedia.investor.bg

Зареждане с неверното гориво кардинално има отрицателни последствия. Най-малката от тях е моторът да спре. При модерните дизелови коли сензитивната инжекционна система може да претърпи скъпо увреждане. Принципното предписание е: сега, в който откриете грешката, спрете зареждането.  След това не палете мотора и изключете от контакт . При някои съвременни коли при отваряне на шофьорската врата или най-късно при подаване на контакт се задейства сензитивната бензинова помпа.

Ако заредите с неверното гориво, прочетете в упътването за употреба какви съответни стъпки би трябвало да бъдат подхванати с вашия автомобил. В идващите редове ще разберете по кое време резервоарът би трябвало да се изпомпа и по кое време е задоволително деликатно шофиране.

Бензин E10 (А95) вместо бензин E5 (А98)?

Този въпрос получава елементарен отговор, в случай че автомобилът може да употребява Е10. Въпреки това даже едно зареждане с Е10 може да докара до повреди. В случай на зареждане с Е10 прочетете препоръките на производителя.

Според преценката на специалисти на немската асоциация на автомобилните клубове ADAC е задоволително резервоарът да бъде зареден неотложно с безпаричен на етанол бензин (най-добре Super Plus), с цел да се смесят двете горива и равнището на етанол да спадне под сериозното. Ако резервоарът е зареден догоре с Е10, оказва помощ единствено изпомпване.
 

Бензин вместо дизел?

Ако не сте присъединили мотора или запалването, кардинално е задоволително изпомпването на сместа от бензин и дизел от резервоара. Ако моторът е работил, може да се наложи промяна на цялостната инжекционна система дружно с помпата за високо налягане, дюзите, горивопроводите и резервоара, а това може да коства хиляди левове.

Ремонтът е неминуем, в случай че в горивната система са се образували стружки. Това се дължи на части от помпата за високо налягане, които не са смазвани от мазителния пласт в дизеловото гориво, а са промити от бензина. В чести случаи помпата просто стопира да работи. Затова и наливането на бензин в дизела за зимата не е годно предписание в днешно време.

Ако автомобилът е по-стар (с предкамерно разбъркване, а не с непосредствено впръскване), няколко литра бензин в един контейнер с дизел не могат да навредят.
 

Дизел вместо бензин?

Дори при малко заредено количество не включвайте никога мотора. Ако забележите грешката по време на придвижване, спрете при първа опция и изключете мотора. Ако не откриете препоръки в упътването за приложимост, свържете се със сервиза. В взаимозависимост от мотора и количеството погрешно гориво може да продължите да карате внимателно и да допълните вярното гориво, или да изпомпате резервоара. Не са изключени повред

Нормален бензин вместо супер или супер плюс?

В множеството случаи можете да се откажете от изпомпването на резервоара, в случай че не търсите мощ от мотора. Това значи да се откажете от насърчаване на висока скорост, от нанагорнище на стръмни наклони или от изтегляне на ремарке, и по-късно допълните резервоара с вярното гориво.
 

AdBlue в дизеловия контейнер?

Наливането на дизел в резервоара за AdBlue е съвсем невероятно, защото в дребната гърловина (19,75 см в диаметър) не влиза естественият револвер (дизел 25 мм, бензин 21 мм диаметър) или нормалните тръби на аварийните туби.

Зареждането на AdBlue в дизеловия контейнер обаче е елементарно в коли без отбрана против неверно зареждане – да вземем за пример при зареждане от туба с 5 или 10 литра и елементарна фуния. Независимо от метода, изливането на AdBlue в естествения контейнер може да бъде толкоз скъпо, колкото зареждането с бензин.
Ако ключът в стартера не бъде превъртян, е задоволително положително разчистване на резервоара. Ако моторът бъде включен, AdBlue може да попадне в сензитивната инжекционна система. То работи нападателно на тръбите и маркучите и това може да докара до скъпи повреди. Освен изпразването на резервоара би трябвало да бъдат сменени и горивните помпи, тръби и филтри. Същото важи и за дюзите.

За страдание малко производители защищават клиентите си от неверно зареждане посредством отбрана в тръбата против неверния револвер. Според ADAC единствено някои дизелови модели на Audi, BMW, Ford, LandRover, Peugeot и VW не разрешават зареждане с бензин. Също по този начин в някои дизелови модели елементарно може да бъде налят бензин. Объркването нараства, когато някои петролни компании облъчват клиентите си с маркетингови наименования като Excellium, MaxxMotion, Supreme, Ultimate или V-Power.

В чужбина става още по-трудно. На някои места дизелът се назовава нафта, мазут или газьол. Европейският съюз реагира като принуди всички производители да отбелязват бензина си с до 5 % етанолово наличие като Е5, а дизела с до 7 % наличие метилови естери на мастни киселини – като В7.

и в инжекционната и изпускателната система.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФо
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР