automedia.investor.bgКогато автомобилът започне да издава необичайни звуци по време на

...
automedia.investor.bgКогато автомобилът започне да издава необичайни звуци по време на
Коментари Харесай

Какво да правим, когато колата издава странни звуци

automedia.investor.bg

Когато автомобилът стартира да издава необикновени звуци по време на придвижване, това е знак за нещо неправилно. Първата ни задача е да локализираме повода.

Най-лесно е да проверим дали шумът не идва от товар. За задачата изпразваме напълно жабката, всички отделения и багажника. Добре е да вземем още някого в колата, който да се концентрира единствено върху шумовете.

За да бъдат изключени всички звуци от пътя, най-добре е да намерим празен паркинг или безшумно извънградско шосе. Добре е да отворим всички прозорци и да караме постепенно. Така по-лесно ще установим от коя посока идва шумът.

Ако наоколо има стена, е добре да минем покрай нея. Тя отразява звуците, които ще чуем доста по-добре. Ако шумът идва от вътрешната страна, помощ могат да окажат дребни уплътнителни ленти или силиконов спрей.

Важно е да се откри при какви условия на придвижване пораждат странните шумове. В началото ли се появява или при ускоряване? В завои или даже единствено неподвижен, на светофара? Със сигурност не би трябвало да изпадаме в суматоха, тъй като звук може да бъде породен от най-безобидни аргументи.

Често шумове пораждат след дълъг престой на автомобила. Например хидравличните повдигачи на клапаните още не са смазани добре и от тях се чува блъскане. Когато спирачките стържат след дълга пауза, не би трябвало да се тормозим. В множеството случаи стърженето изчезва след няколко километра. Продължителното стържене обаче значи износени накладки или дискове. 

Ако чуваме нещо като „ смилане “, бръмчене или дрънкане в завой, повода може да е повреден лагер. В този случай би трябвало да ограничим вредите рано, тъй като в случай че лагерът заканти, автомобилът стопира.

Ако дрънченето е от дясната страна, евентуално развален е левият лагер, и назад. Точна диагноза се реализира, когато повдигнем колата и завъртим гумата с една ръка, а с другата държим носача. Ако усетим трептения, повода е открита.

Внимание се изисква, когато чуем странни звуци от окачването или мотора. Счупена пружина се разпознава по чукането от региона на гумата. При по-внимателно вглеждане се вижда, че каросерията леко виси. При проблеми с амортисьорите зачестяват звуците от тракане.

Свиренето от моторния отсек най-често идва от остарял алтернаторен ремък. Смяната му е наложителна, защото скъсването му може да докара до вреди по мотора. Свирене може да пристигна и от лагера на алтернатора. Дефектната водна помпа се познава по същия метод. Точната причина може да бъде открита в сервиз. С развален алтернатор рискуваме да останем на пътя, а с дефектна водна помпа може да се стигне до цялостна вреда на мотора.

При други шумове също се изискват дейности, въпреки и не незабавни. При дрънкане от средата на колата евентуално ауспухът не е наред. Ако шумът се усилва при подаване на газ, в ауспуховата система има пробив.

Възможно е шумът под колата да е провокиран от откачени гумички. Ако от кухите елементи под каросерията се чува тракане, повода може да е в откачен маркуч или кабел. Тях можем да закрепим с кабелни връзки и да ги изолираме от метала с пяна.

Най-важното е, че никога не би трябвало да пренебрегваме какъвто и да е звук, с цел да си спестим по-високи разноски.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР