automedia.investor.bgКачествените крушки за фарове имат относително дълъг, но все пак

...
automedia.investor.bgКачествените крушки за фарове имат относително дълъг, но все пак
Коментари Харесай

Лесно ли се сменя крушка в автомобила?

automedia.investor.bg

Качествените крушки за фарове имат релативно дълъг, само че въпреки всичко стеснен запас. Когато някоя крушка изгори, е добре водачът да може да я размени самичък, бързо и на място. Законите в някои страни изискват най-важните светлини да могат да бъдат сменяни от непрофесионалисти. Следвайки няколко лесни съвета, промяната няма да бъде сложна за никого.

На първо място би трябвало да се дефинира точният тип на крушката. Различните типове фарове употребяват към 10 типа крушки. Например лампата вид НВ4 е друга от нормалната Н4. При двойните фарове е допустимо късите и дългите светлини да са разграничени и да употребяват разнообразни крушки.

При промяната би трябвало да се огледа деликатно крушката – на нея е изписана спецификацията. Спецификацията е указана и в упътването за употреба на автомобила. Същото важи и за крушките на стоповете. Там всекидневно се употребяват лампи с мощ 4 или 5 вата, като разликата е забележителна. Грешният модел може да докара до разстройства в електрическата система. Контактите също могат да бъдат разнообразни.

Упътването за употреба следва да бъде прочетено деликатно. Там се изясняват освен типа крушките, само че и метода на промяна, който при съответния автомобил може да има особености.

При промяната е значимо да бъдат изключени светлините и контакта. Така ще бъдат избегнати възможни повреди в електрическата система.
Професионалистите употребяват защитни очила. Халогенните крушки са с вътрешно високо налягане. Ако стъклото се счупи, парченцата ще се разпилян с до 15 бара.

Внимание се изисква и при промяната. Ако издърпате по-силно щекера на неизправната крушка, може да се стигне до увреждането му. При мощно дърпане може да се повреди и закрепването на фара или на самата крушка.

От изключително значение е да не се допира стъклото на крушките на фаровете – те би трябвало да бъдат хващани единствено за металния пръстен в основата им. Дори дребни количества телесна пот ще бъдат превърнати от топлината на стъклото в нападателна примес, която ще провокира строшаване на крушката или разваляне на рефлекторите на фаровете.

Бедата в никакъв случай не идва сама – при крушките това значи, че скоро след едната може да изгори и другата заради дребните индустриални толеранси. Затова е добре да бъдат сменяни по едно и също време двете крушки на фаровете.

След промяната на крушка е наложително да бъде тествана редовността на осветителната система. Експертите поучават настройките на фаровете да бъдат тествани в допълнение.

Ксеноновите фарове следва обаче да бъдат оставени на експертите. Газовите крушки на модерните системи имат потребност от огромно напрежение за малко време. В взаимозависимост от типа на фаровете то може да доближи до 30 000 волта. Затова специалистите поучават промяната на крушка да бъде осъществявана само в профилиран сервиз.

В някои коли промяната обаче изисква повече старания и време. Според проучване на ADAC някои коли изискват влизане в сервиза за всяка промяна. Така да вземем за пример за промяната на крушка на фара на Volkswagen Golf 4 (в взаимозависимост от двигателя) е нужно да бъде разглобена цялата предна част с бронята и радиаторната решетка, с цел да бъдат демонтирани фаровете. При идващите поколения казусът е решен. Затова, преди покупката на автомобил на остаряло е добре да се огледа дали промяната може да бъде осъществена от непрофесионалист или не.

И на последно място – приберете в багажника комплект крушки, които ще ви разрешат да извършите промяна елементарно на пътя. Ако шофирате с неизправни светлини може да се стигне до санкция от КАТ.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР