Аутизмът не е болест, а вродено психическо отклонение в поведението,

...
Аутизмът не е болест, а вродено психическо отклонение в поведението,
Коментари Харесай

9 ранни признака на аутизъм

Аутизмът не е болест, а вродено психическо отклоняване в държанието, при което за индивида е по-голям вътрешният свят, отколкото външният. Това положение не се лекува, само че се поддава на корекции, изключително в ранен етап.

Аутистични признаци в друга степен се следят у едно от 70 деца, като при момчетата това се случва два пъти по-често, в сравнение с при девойките.

Някои странности се виждат през цялото време - детето се развива, само че има някои задръжки. При други след естественото развиване до 1,5 – 2-годишна възраст настава поврат и някои умения се губят.

При 70% от следените деца аутизмът е наследствено нарушаване, съгласно учени. Проявленията са разнообразни: детето не дава отговор на усмивката ви, речта му се забавя, докосването му е неприятно…  

В някои случаи то съумява да се приспособява и да води естествен живот, в други – не, само че е реалност, че колкото по-рано стартират корекциите и образованието на детето на разнообразни привички, толкоз по-лесно е по-нататък, пише detstrana.ru.

Ето 9 ранни признака, които могат да ви подскажат, че става дума за това положение:

1. Детето не дава отговор на усмивката и не реагира при типа на майка си:

Бебетата на 2–3 месеца към този момент би трябвало да познават майка си, да ѝ се усмихват и да издават радостни звуци. Някои деца се усмихват даже на непознати хора, само че тези с аутистични черти се отличават с по-слаби изрази на страсти. Не откриват зрителен контакт.

Обикновено, когато бебетата стартират да концентрират погледа си, се стремят да гледат в очите хората, които поддържат връзка с тях. Децата, страдащи от аутизъм, не откриват зрителен контакт даже когато беседват с тях.

2. Не се интересува от хората:

Да огледат новия човек, да го проследят с взор, да отвърнат на неговите мимики и жестове, да се вслушат в думите му – това е обикновено държание за дребните деца, само че един от ранните признаци на аутизма е детето въобще да не реагира на хората, които поддържат връзка с него. Не се нуждае да бъде видяно, прегърнато и да поиграят с него.

За аутизма е присъща и липса на блян да подражават на възрастните и да копират държанието им.

3. Не обича да го допират:

Повечето деца обожават нежните обятия, целувки, докосвания, не желаят да слязат от ръцете на баба си и други близки на фамилията. Децата с аутистични черти обаче не обичат никакви нежности, те не изпитват нужда да бъдат погалени, не желаят да ги държат на ръце и даже се отблъскват от майка си.

4. Забавя се речта:

Отсъствието на привички за другарство е измежду основните признаци, които приказват за аутизъм. Такива деца не произнасят нито дума дори когато станат на годинка, не сочат предметите, не реагират на името си, когато някой го произнася.

Речта им се състои от няколко съществени изречения, които са чули, или са им повтаряли едно и също нещо доста пъти. Понякога, когато им зададете въпрос, вместо отговор те просто го възпроизвеждат.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР