Аудиторията на Ергенът се върти в омагьосан кръг - хем

...
Аудиторията на Ергенът се върти в омагьосан кръг - хем
Коментари Харесай

А ти гледаш ли `Ергенът`? |

Аудиторията на " Ергенът " се върти в обаян кръг - хем го гледа, хем не желае да си признае, тъй като усеща под усмивките и силиконите нещо непристойно, което я притегля към екрана. Георги Лозанов изяснява какво е то в разбор за българската редакция на " Дойче веле ".

В тролея благообразна госпожа ми споделя: " Нали разбирате, в никакъв случай не бих гледала " Ергенът ", само че това към този момент не може да се търпи ". Разбирам, че аудиторията му се върти в обаян кръг - хем го гледа, хем не желае да си признае, тъй като усеща под усмивките и силиконите нещо непристойно, което я притегля към екрана. Но какво е то?

В " Ергенът " един мъж дефинира значимостта на цяла група дами

Неприлично е в просвета на приемливост и равнопоставеност на половете, за каквато евроатлантическата претендира, да създадеш ефирен формат за оскърбление на дамата. Замисълът група дами да се борят за мерака на един мъж слага личната им значителност според от неговата воля дотам, че ги лишава от човешко достолепие. Защото то е правото на всеки човек под слънцето да е скъп самичък по себе си, а не поради оценката на някой различен.

Ще кажете, във всеки флирт е по този начин, само че не е. Флиртът е преживелица сред двама, в която те взаимно се правят оценка. Докато в " Ергенът " единствено той има привилегия да дава оценки, а своята е получил авансово - дамите по сюжет би трябвало да го одобряват за собствен фаворит, към който да изпитват съвсем тотемично страхопочитание. И даже когато си разрешават да го подлагат на критика, то е тъй като са разочаровани, че той не ги харесва.

Няма потребност да си адепт на феминизма, с цел да ти е ясно, че сходен ефирен формат лекува накърненото възприятие за мъжко предимство след женската равноправност. Сменил се е културният модел в демократичния свят и дамата все по-малко е подготвена да бъде обслужващ личен състав на мъжа и от ден на ден се осъществя съгласно личните си показа за триумф, а не съгласно неговите. Примирил ли се е той с отнетата му власт над " слабия пол "? Едва ли, за което свидетелстват да вземем за пример разкритията в акцията #MeToo, че мъжът попречва просперитета на дамата, в случай че тя не желае да му се отдаде. И това се случва на най-либералното място на планетата - в Холивуд. Нека си представим какво става в един дребен град с огромна безработица, в който господстват " обичайни полезности ".

Стари стандарти и комплекси в нов формат

Друг сходен образец са радващите се на незатихваща известност състезания " Мис " от всевъзможен тип. В тях участничките са класирани съгласно това до каква степен визията им носи наслаждение на мъжете. Клишираните изречения, които по правилник са принудени да повтарят, са единствено рехава дегизировка на " химията " сред женската плът и мъжкия взор.

Впрочем, " Ергенът " е един сюжетно комплициран и проточил се във времето конкурс за " Мис ", която желае да стане мисис. Само дето на участничките не се постанова да дефилират по бански, въпреки че тоалетите и типът им носят задоволително еротика. Но не в нея е казусът - еротизацията на света, която тече от 60-те години на предишния век, е демонстрация на освободеността на актуалната просвета. Най-сетне са отпаднали моралните предубеждения към секса и той се е трансформирал в човешко право, сходно на свободното придвижване или свободата на словото. Проблемът е различен - половото иго, в което някои мъже не престават да държат дамите, в това число и в най-развитите общества. И повода за него е и в двата пола, тъй като то, за разлика от останалите му форми, най-често е непринудено. И дамите са склонни да търсят виновността повече между тях, в сравнение с в мъжете.

Формулата " всички против една "

Форматът " Ергенът " в българския си вид добре демонстрира, че вместо мъжката дискриминация да води до женска взаимност, кара участничките сами да се дискриминират на правилото всички против една. Обикновено това е тази, на която ергенът непринудено или като търсена провокация обръща по-голямо внимание. В резултат потегля многопосочен хейт - че е грозна, подла, интригантка, магьосница, който да я докара до сълзи. Ставаме очевидци на пренесена от обществените мрежи екранна версия на " кенсъл просвета ", чиято цел е да нападаш някого, до момента в който го сринеш - без връзка с истината или справедливостта, а единствено с лавинообразно възходяща групова експанзия. За мнозина задоволително съображение да мразиш някого е, че другите го вършат.

Получава се следният абсурд - дискриминирането в „ Ергенът “ става забележима, едвам когато се реализира сред дамите. Мъжката дискриминация към тях не наподобява такава, тъй като се употребява не от враждебна, а от комплиментарна тирада, не отхвърля, а присвоява.

" Ергенът " ни припомня за проблемите в връзките сред мъжете и дамите в България

Какво може да се случи оттук насетне в " Ергенът " по bTV? Може дамата, нападната от дамите (не е без значение, че е психоложка по образование), да се разпалва против ергена, с цел да се разбере, че той е мюре, което ги изкушава да продават пред аудитория достолепието си за някой лев и противоречива телевизионна популярност.

Може и откакто се е стигнало до откровена враждебна тирада от екрана, институциите, натоварени със санкционирането ѝ - измежду които Агенцията за отбрана от дискриминация, Съвет за електронни медии, Етичната комисия, да извърнат внимание на случая.

Но най-добре е и България, след всички злоупотреби с Истанбулската спогодба, да я ратифицира, тъй като реалита като " Ергенът " са обществено увещание в какви персонални връзки влизат мъжът и дамата зад стените на дома.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР