Атлантическият съвет на България излезе с искане авиобазата Граф Игнатиево

...
Атлантическият съвет на България излезе с искане авиобазата Граф Игнатиево
Коментари Харесай

Искат авиобаза Граф Игнатиево да се казва Димитър Списаревски - героят, който свали...

Атлантическият съвет на България излезе с искане авиобазата Граф Игнатиево да бъде преименувана на героя на българската авиация Димитър Списаревски, оповестиха от организацията.

Списаревски е български офицер, който умира при отбраната на София по време на бомбардировките през Втората международна война.

Той съумява да смъкна тежък американски бомбардировач Б-24 посредством въздушен таран, а в българската авиационна общественост името му е синоним на смелост, жертвоготовност и чест. Миналата година се навършиха 100 години от неговото рождение.

Списаревски бе и едно от предложенията за име на Летище София. Според част от авиационната общественост сходно наименование би раздразнило американските ни сътрудници, с които сме воювали през Втората международна война.

Ето и цялата позиция на Атлантическия съвет на България, в който влизат персони като някогашния боен министър Велизар Шаламанов, доцент доктор Антоний Гълъбов, някогашният ръководител на Народното събрание доцент доктор Александър Йорданов, някогашният народен представител доцент доктор Методи Андреев, генерал-майор о.р. доктор Съби Събев и други:

Живеем във времена на невиждани провокации, които слагат нови и по-високи условия пред системата за национална сигурност на България. В тези условия виновната национална политика за сигурност и защита на страната като част от Европейски Съюз и НАТО би трябвало на първо време да регистрира нуждата да укрепим националното си съзнание и себеуважение като нация. Поради тази причина ние от АСБ считаме, че, за запазване на националната памет и горделивост на българския народ, и поощряване на високия военен дух на военнослужещите в редиците на българската войска, военните бази на територията на страната би трябвало да носят имената на героите на България.

Такъв народен воин е Димитър Списаревски, откроил се измежду най-ярките имена в историята на българската авиация. При защитата на небето над столицата по време на бомбардировките през Втората международна война той влиза във въздушен пердах, смъква една от „ въздушните крепости” на съперника и се врязва в друга, като смъква и нея, жертвайки живота си, с цел да избави хиляди почтени жители. Неговата всеотдайност разнася славата на българската изтребителна авиация надалеч оттатък рамките на родината.

Считаме, че паметта за нашите герои и техният образец са нужни повече от всеки път на българското общество, и дълг на всеки от нас е безпристрастната историческа оценка и признателността към техния героизъм. Затова ние от АСБ настояваме Трета авиационна база, която обезпечава въздушния суверенитет на Република България, наричана „ Граф Игнатиево” по името на близкото обитаемо място, да получи името Трета авиационна база „ Димитър Списаревски”.

Нека с тази самодейност потвърдим, че България помни и уважава героичен починалите българи за свободата на родината. Призоваваме военно-патриотичните организации в страната да излязат с съответни оферти пред Министерството на защитата за публично назоваване на всички наши военни бази на имената на български герои и персони с принос към свободата, защитата и военното изкуство на България. Готови сме да ги подкрепим и да участваме в социална полемика по тази значима за патриотичния дух на нацията тематика.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР