Атина може да отмъсти на мюсюлмани заради превръщането на истанбулския

...
Атина може да отмъсти на мюсюлмани заради превръщането на истанбулския
Коментари Харесай

Турски вестник: Атина готви мъст за Св. София

Атина може да отмъсти на мюсюлмани поради превръщането на истанбулския музей Света София в джамия, написа турският в. Сабах.

Според просторен материал, оповестен в рубриката "Ислямофобия ", управляващите в гръцката столица може и отсрочат откриването на първата от оповестяването на независимостта на страната от Османската империя през 1821 година джамия в града.

Проектът за построяването на мюсюлманския храм в столицата на членката на Европейския съюз е почнал през 2007 година в североизточния и един от най-бедните региони – "Елеонас ". Сградата е била приключена неотдавна и нейното публично разкриване е било планувано за края на тази есен.

"Мюсюлманите в Атина се опасяват, че може и да не получат място, където да се молят на Аллах. Гръцките управляващи се намират под мощно въздействие на православната черква и антимюсюлманските настроения и може да отсрочват откриването до безспир. Това ще бъде тяхното възмездие за "Св. София " ", уточни още турският вестник.

Траур в Гърция поради превръщането на "Св. София " в джамия

Изданието цитира живеещия в Атина пакистанец Ата Насър. Той е разказал, че е бил постоянно нападан от членове на гръцката крайнодясна организация "Златна зора ". "Като цяло обаче мюсюлманите и християните живеят спокойно ", е споделил той. Азиатецът е споделил, че събира почитатели на исляма в дома си всеки петък.

В към 4-милионна Атина мюсюлманите са били почти 300 000. Основната част от тях са били имигранти от Близкия изток, Азия и Африка, които обитават незаконно.

"Света София " е била построена като църква през 537 година по време на византийския император Юстиниан I. Тази постройка е била християнски храм в продължение на 916 години. Тя е била преустроена в джамия откакто османският султан Мехмед II е завладял Константинопол на 29 май 1453 година

"Света София " е почнала да действа като музей с декрет на първия президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк (1923 – 1938 г.).

На 10 юли 2020 година сегашният водач на югоизточната ни съседка Реджеп Ердоган е анулирал решението на създателя на Република Турция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР