Атина, Гърция – Гърция се очертава като ключов поддръжник на

...
Атина, Гърция – Гърция се очертава като ключов поддръжник на
Коментари Харесай

Някога пропалестинска, Гърция сега е един от най-близките европейски съюзници на Израел

Атина, Гърция – Гърция се обрисува като основен покровител на Израел в Източното Средиземноморие, позиция, невъобразима малко повече преди повече от десетилетие и явно в несъгласие с публичното мнение.

„ Идвам тук освен като съдружник, само че и като същински другар “, сподели гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис на израелския си сътрудник Бенямин Нетаняху в Тел Авив на 23 октомври, когато избухна последният близкоизточен спор.

>

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Израел унищожи къщата на почитан водач на Хамас в окупирания Западен бряг „ Кръв по ръцете му “: Филипинците подлагат на критика държавното управление да се въздържа от гласоподаване на Организация на обединените нации в Газа резолюция Йеменските бунтовници хуси настояват, че са изстреляли дрон против Южен Израел „ Глад и обезсърчение “: Агенцията на Организация на обединените нации осъжда изискванията в Газа, жертвите на деца завършек на списъка

„ Гърция от първия миг поддържа правото на Израел да се пази в сходство с интернационалното право “, сподели той.

За разлика от някои други европейски водачи, които демонстрираха сходна взаимност, Мицотакис не посети и Махмуд Абас, водач на палестинското придвижване Фатах.

Това може да разгневи две трети от гърците, които поддържат неутралитета в актуалната война.

Докато единствено 18,4 % поддържат произраелска позиция, 11,5 % желаят Гърция да бъде намерено пропалестинска, съгласно изследване на публичното мнение, излъчено от Star Channel два дни след визитата на Мицотакис.

Въпреки че поддържа филантропичната помощ за палестинските цивилни, хванати в капан в Газа, Гърция беше една от 45-те въздържали се при гласоподаване на Общото заседание на Организация на обединените нации, призоваващо за неотложно филантропично помирение сред Израел и Хамас на 27 октомври. Мнозинството от 120 страни гласоподаваха в поддръжка.

„ Осем членки на Европейски Съюз гласоподаваха за апела на Организация на обединените нации за филантропично преустановяване на огъня. Гърция, под ръководството на Мицотакис, избра да не бъде измежду тях “, сподели членът на Европейския парламент от опозиционната партия Сириза Димитрис Пападимулис пред Ал Джазира.

Всеки, който „ желае човечеството и мирът да спечелват “, би следвал „ по-балансирана позиция, която също поддържа положителни връзки с арабския свят – позиция, която е удобна за решение за палестинците “, сподели Пападимулис.

Гърция обаче се причисли към апела на Европейския съвет за „ безвреден и безконтролен филантропичен достъп “ в Газа на 27 октомври, „ в това число филантропични паузи и коридори “.

Но Гърция отиде оттатък изказванията в помощ на Израел.

Според гръцките медии огромен брой транспортни самолети C-17 и C-130 на Съединени американски щати са били ситуирани в американската въздушна и военноморска база в залива Суда, Крит, и в базата на гръцките военновъздушни сили в Елефсина, покрай Атина, ако се наложи всеобща евакуация на американски жители от Израел.

Историческа смяна

Официалната външнополитическа позиция на Гърция, в този момент подкрепяна от десни и леви партии, когато е на власт, е радикално друга от нейната обичайно пропалестинска политика по време на Студената война, когато Гърция и Израел към момента не бяха развили цялостни дипломатически връзки.

Когато предшественикът на Нетаняху, Менахем Бегин, нахлу в Ливан, с цел да унищожи военното крило на Организацията за избавление на Палестина през 1982 година, гръцки кораби изпратиха водача на организацията, Ясер Арафат, на безвредно място в Атина.

Тогава емигрантските палестинци постоянно организираха демонстрации по улиците на Атина с поддръжката на гръцката лява партия, с цел да разтръбят своята идея на европейска земя.

Подкрепата за палестинците не беше просто сантиментална.

Гръцки танкери транспортират една трета от международния недопечен нефт и тази търговия диктуваше положителните връзки с арабския свят в продължение на десетилетия.

Друга причина беше нахлуването на Турция в Кипър през 1974 година

„ Гърция беше доста заинтригувана да получи гласове в Организация на обединените нации в поддръжка на своята позиция по кипърския въпрос “, сподели Аристотел Циампирис, професор по интернационалните връзки в университета в Пирея, пред Ал Джазира. „ Трябваше да претеглите един израелски глас против към 20 арабски гласа. “

Началото на доближаването настъпи през 1990 година, когато бащата на Мицотакис, някогашният министър председател Константин Мицотакис, изцяло и законно призна Израел, което той смяташе за належащо „ за възобновяване и установяването на мира в района “.

Въпреки това околните връзки на Израел с Турция през 90-те години бяха проблем за Гърция.

„ Турският аршин, непрекъснат детайл в гръцкото външно министерство, диктува, че не можем да имаме положителни връзки с Израел, в случай че той също по този начин развива връзките си с Турция “, сподели върховен чиновник на гръцкото държавно управление пред Ал Джазира при изискване анонимност.

„ Поставихме тази алтернатива пред тях и израелците в тези дни имаха доста по-стратегически ползи в Турция, тъй че ги принудихме да изберат Турция. “

През 2010 година различен конфликт сред израелската войска и Хамас промени всичко.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпрати флотилия с филантропична помощ в помощ на палестинците. Израелски командоси нападнаха флотилията, подозирайки, че носи оръжие, убивайки девет души.

Сривът в турско-израелските връзки беше празнина, която гръцкият политически естаблишмънт трябваше да запълни „ с удивителна скорост “, сподели Циампирис.

„ Израел гледа на Гърция през всичките тези години като на врата към Европейския съюз, която може да улесни връзките на Израел с Европейски Съюз и да смекчи изолацията му заради държанието на Израел по отношение на палестинците “, сподели държавният чиновник.

Зараждащото се другарство на Гърция с Израел „ не е персонално или партийно, а съставлява национална тактика, която продължава близо 15 години “, сподели Циампирис.

В страна, чиито политици са склонни към вътрешни битки и постоянно слагат партийните ползи над националните ползи, това, сподели той, е „ нещо, което заслужава удивление “.


Гърция имаше свои лични аргументи да прегърне Израел.

Той всъщност банкрутира през тази година и се нуждаеше от избавяне от своите сътрудници от еврозоната и Международния валутен фонд във Вашингтон. Сигнализирайки поддръжка за Израел, той се сближи със Съединени американски щати.

Гърция също ставаше част от прохождащо енергийно партньорство. 2010 година беше годината, в която Израел откри Левиатан, притежаващ почти 566 милиарда кубически метра газ и трансформирал Израел за една нощ в най-големия притежател на газ за експорт в Източното Средиземноморие.

На идната година Гърция и Израел започнаха да разискват построяването на EastMed – дълъг 1900 км (1180 мили) и най-вече подводен водопровод на стойност 7 милиарда $, който да придвижва 10-20 милиарда кубически метра израелски газ до Европа през Гърция всяка година. < /p>

Гръцки въглеводородни компании образуваха консорциум за построяването на този водопровод, а една основана в Атина компания към този момент играе стратегическа роля в израелската стопанска система. Отчасти посредством израелско финансиране, Energean в този момент ръководи плаваща платформа за произвеждане, предпазване и разтоварване (FPSO), закотвена в Израел, която извлича и втечнява израелски офшорен газ за експорт.

Отбранителна връзка

Когато през 2020 година гръцко-турските връзки станаха напрегнати, Гърция потърси връзка със комплицираната отбранителна промишленост на Израел.

Гърция подписа първото си военно съглашение с Израел на 6 май 2020 година, наемайки два БПЛА Heron за наблюдаване на Егейско море. Гърция беше хваната неподозирана от създаването на нейните безпилотни самолети Bayraktar в Турция и се нуждаеше от Herons като краткотрайно решение, преди да създаде свои лични UAV – нещо, което Hellenic Aerospace Industry в този момент прави в съдействие с гръцките университети.

През 2022 година Гърция също ще купи системата за отбрана против дронове Drone Dome от израелската Rafael Advanced Defence Systems, а през 2023 година ще купи десетки дронове за наблюдаване и разузнаване Orbiter 3, също от Rafael.

Мицотакис подписа протоколи за съдействие в региона на киберсигурността с Нетаняху през юни 2020 година и предложения израелските вложители да употребяват Гърция като база, от която да доближат до единния пазар на Европейски Съюз, изключително в региона на ИТ.

За разлика от 2010 година, когато гръцката стопанска система се колебаеше, в този момент поканата имаше искащи.

През февруари 2021 година израелските производители на защита SK Group и Plasan поеха контрола върху несъществуващата Hellenic Vehicles Industry (ELVO).

През 2022 година Гърция и израелската Elbit стартираха взаимен център за летателно образование в южния гръцки град Каламата. Израел един път беше изискал въздушно пространство за образование от Турция. Сега използваше големия регион с полетна информация на Атина.

През 2023 година Гърция закупи 34 системи за противоракетна защита с дребен обхват Spike NLOS с към 500 ракети от израелската Elbit, с цел да отбрани своите острови в източно Егейско море.

Турция се движеше в противоположна посока през това време, предлагайки на водачите на Хамас паспорти и офиси на турска земя.

Ердоган неотдавна разочарова Вашингтон, когато сподели, че Хамас не е „ терористична “ организация и назова Израел окупатор.

Това слага Гърция и Турция на противоположни страни по време на спора в Газа.

„ Приемането на Хамас постоянно е било проблем сред Израел и Турция и когато говорихме за доближаване, това беше въпрос, който стоеше на масата и към момента е на масата “, сподели израелският дипломат Ноам Кац пред гръцката Open TV.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР